Ще скочат ли цените на колите в Европа заради търговската война в сектора?

Европейските компании, които произвеждат коли, буксуват
26 юни 2024 15:35, Анисия Иванова
47

Европейската комисия наложи допълнителни мита до 38% върху вноса на електрически коли от Китай. Мярката влиза в сила от 4 юли. Пекин предупреди, че митата ще предизвикат "търговска война". Очаква се след мярката Китай да търси възможност за разполагане на заводите си в Европа.

"Най-вероятно ще се стигне до увеличаване на цените, което ще има негативен ефект както върху крайния потребител, така и върху всеки един, който е засегнат в търговската верига. Европейската икономика се стреми да защити своите производствени продукти, осъществявайки увеличаване на митата на продукти, които имат прекомерен импорт, играещи роля на заместващи такива - в случая говорим за електрически автомобили, внасяни от Китай. Когато се осъществи нещо подобно, е логично да има ответна реакция от Китай. Това може да доведе до "търговска война". Само преди няколко месеца САЩ повишиха митата върху електрическите автомобили, произвеждани в Китай, със 100%", коментира финансовият анализатор Климент Робев в предаването "България сутрин".

По думите му само за 4 години броят на електрическите автомобили, произвеждани в Китай, е нараснал десетократно. Робев обясни пред Bulgaria ON AIR, че САЩ искат да запазят своята независимост от китайски продукти. Финансовият анализатор отбеляза, че Китай е на-големият износител на стоки и услуги в света и е добре Европа и Китай да търсят път за сътрудничество.

"Европейците се надяваме, че поради тези мита китайците ще инвестират в заводи. Китайците трябва да си направят сметките. Средната работна заплата в Китай е в пъти по-ниска от тази в Германия. Китай може да лавира и на други пазари, ние сме по-зависими", добави Робев.

Той посочи, че европейските компании, които произвеждат автомобили, буксуват - не могат да произвеждат на ниски цени и да създават качество. Важно е да се търси алтернатива как да се балансира пазарът. Според него субсидиите от страна на държавното правителство към китайските производители изкривяват пазара. Ситуацията е динамична.

"Една трета от колите, които се произвеждат в Германия, се продават в Китай. Втората държава, която със сигурност ще има негативен оттенък върху нейната икономика, е Словакия. Всяка година изнася автомобили на стойност между 4-5 млрд. в Китай", заяви Робев.

Анализаторът е на мнение, че диалогът между унгарския министър-председател Виктор Орбан и Китай е сравнително добър, тъй като се правят сериозни инвестиции от страна на Китай в Унгария.

Робев прогнозира, че най-вероятно автомобилите у нас ще поскъпнат. Ако има сътресения в автомобилния сектор, това може да се отрази и на заетостта в целия континент.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: цениколиBulgaria ON AIR
Още от Коли
Войната между правителството на Италия и Fiat: Епизод пореден
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
До 39 Анонимен преди 2 дни
Бил ли си в Китай или черпиш познанията си от комикси? Отиди за да видиш къде МОЖЕ да е Българив след 500 г. Не искам да пиша за Сингапур или Япония, вкоято съм живял 13 месеца! А пазенето на традиции не означава изостаналост, както се счита в България! Ако ограниченоста се счита за предимство, ти ще си първи!
43
0
 
5
 
! Отговори
До 39 Анонимен преди 2 дни
Бил ли си в Китай или черпиш познанията си от комикси? *** за да видиш къде МОЖЕ да е Българив след 500 г. Не искам да пиша за Сингапур или Япония, вкоято съм живял 13 месеца! А пазенето на традиции не означава изостаналост, както се счита в България! Ако ограниченоста се счита за предимство, ти ще си първи!
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Аз съм на 18К..."__ ЯЖ,ПИЙ И СИ НОСИ НОВИТЕ ДРЕХИ,ЧЕ МИ ОМРЪЗНА ДА ГЛЕДАМ ТАКИВА С 18К ДА ХОДЯТ ОБЛЕЧЕНИ КАТО КЛОШАРИ!!...
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Аз съм на 18К..."__ ЯЖ,ПИЙ И СИ НОСИ НОВИТЕ ДРЕХИ,ЧЕ МИ ОМРЪЗНА ДА ГЛЕДАМ ТАКИВА С 18К ДА ХОДЯТ ОБЛЕЧЕНИ КАТО КЛОШАРИ!!...
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
"Аз съм на 18К..."__ ЯЖ,ПИЙ И СИ НОСИ НОВИТЕ ДРЕХИ,ЧЕ МИ ОМРЪЗНА ДА ГЛЕДАМ ТАКИВА С 18К ДА ХОДЯТ ОБЛЕЧЕНИ КАТО КЛОШАРИ!!...
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ нямат бъдеще.
38
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Едно време отиваме на Бойни двуколни Конни каруци в Китай. Учиме ги да произвеждат желязо. В Китайската енциклопедия пише, че те са измислили колелот, че те са измислили как да се произвежда от руда желязо... Сега ги научихме да произвеждат компютри, телефони, автомобили.... след 100 години в китайската енциклопедия ще пише, че те са измислили леките коли, компютрите, телефоните.... Та внимавайте с тия малки размножаващи се пинчуренса при производството на чукчета!
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какво точно правят китайците ще илюстрирам със следния пример - фирмата, в която работя е голям европейски производител на бяла техника. Основен доставчик на части ни е голяма китайска фирма, която в последните 4-5 години на няколко пъти драстично си повиши цените. Така продуктите ни стават все по-скъпи и неконкурентни. Фирмата върви на зле и миналата година хоп, получаваме оферта за придобиване от китайците, които са ни доставчици. Сещате ли се за какво се случва? Не е само при нас този процес.
36
1
 
4
 
! Отговори
Абе... преди 2 дни
...не разбрахте ли, че за електричките афтърмаркетът с тея батерии е мъртъв - НУЛА продажби, а народът няма пари за чисто нови, и дотации от държавата също няма?! Пазарът в ЕС на електрички е мъртвороден и колкото и да се напъвате, нищо добро няма да изкарате от там, пари от електрички производителите НЯМА да извадят, ако ще и хората да ходят пеша!!!!!!
35
2
 
8
 
! Отговори
Шишо преди 2 дни
Само за последните четири години цените на повечето масови автомобили се повишиха с над 50 процента. Коли които се продаваха за 30 хиляди лв в момента са по 45 хиляди. Качеството обаче е видимо понижено. Електрическите автомобили са все още ненадеждни. Китайците много напират, но те произвеждат най-големите отпадъци. Сега им налагат допълнителни мита, за да спасяват германското и френското автомобилостроене.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това е комун медийна суровачница! През 60 те години България единствена в соц лагера произвеждаше западни автомобили. 1968г. е паметна за индустриалната история на Пловдив. Тогава под тепетата, на Асеновградско шосе, се открива новия автомобилен завод за производство на модели Булгаррено. През 1970г. трите модела Булгаррено N8 и N10 и спортния Алпин е забранено по заповед на Леонид Брежнев от Москва, понеже как може така България да и Първа Страна? Нали треба да раздаваме Ладата на петилетки!
33
2
 
8
 
! Отговори
Еб а на Държава!!!! преди 2 дни
Няма пари за линейки за болници за Ушеф *** де раст има пари за луксозни BMWта ?!!!!Ама чакайте малко бе !!!!!ЩО НЕ ВИ Е БЕМ ПИ 4 КАТА СОДОМИТСКА БЪЛГАРСКА!!!!!
32
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Статията правилно очертава проблемите. Китайската държава много сериозно субсидира производителите на коли, които продават под себестойност по целия свят и съсипват конкурентите си, които се мъчат да оцелеят на пазарен принцип. После китайците изкупуват фалиралите си конкуренти и така се сдобиват и с техните активи. Начинът на правене на бизнес от Китай вече си е търговска война и няма нищо общо с капитализма, зад който се опитват да се скрият. Все повече мирише и на истинска война.
31
0
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 2 дни
Е КОРУМПИРАНА!!!!!
30
1
 
5
 
! Отговори
Познавам преди 2 дни
*** ченгесар милярдер С най новия Джип на една определена немска марка и имение за няколко милиона лева!!!!До кога ще търпиш Народе про ст!!!!Да те шият ушевите *** де ра сти!
29
1
 
8
 
! Отговори
МАФИЯТА Е преди 2 дни
В МВР СЛУЖБИ ПАРЛАМЕНТ ПРЕЗИДЕНТСТВА БИЗНЕС И ВСИЧКО ОСТАНАЛО!!!!!
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Хехе то сега производителите ревът, че не им вървят продажбите, а какво остава като скочат цените тогава направо ще замръзнат
27
1
 
6
 
! Отговори
МАФИЯТА ДЪРЖИ преди 2 дни
БЪЛГАРИЯ!!!!!
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Абе трябва да се вдигне акциза за внос на руски коли и машини както и консумативите им...
25
2
 
4
 
! Отговори
Мила Роберт преди 2 дни
България е позор затова скуйртвам на БеГе Флага!