Доклад на "Военно разузнаване": Продължава тенденцията за незачитане на международното право

Формират се нови надрегионални политико-икономически блокове
115
Доклад на "Военно разузнаване": Продължава тенденцията за незачитане на международното право
Снимка: БГНЕС

Продължава тенденцията към промяна на световния ред, незачитане на международното право и предпочитание към налагане на военната сила като механизъм за постигане на политически цели. Това се посочва в годишния доклад за 2023 г. на Служба "Военно разузнаване" (СВР), цитиран от БТА.

През 2023 г. глобалната среда на сигурност се характеризираше с високоинтензивни кризисни процеси, задълбочаване на противопоставянето между глобални сили и на съперничеството между регионални субекти, пише в доклада. Тези дестабилизиращи фактори възникнаха главно вследствие на действията на Русия, както и на други авторитарни държави. В резултат от стремежа на Москва да търси алтернатива за сътрудничество след наложената й от Запада изолация (във връзка с инвазията в Украйна), се формират нови надрегионални политико-икономически блокове, а в бъдеще вероятно ще се сформират и свързани с политиката за сигурност и отбраната общности, сочи докладът.

Целта на Кремъл да възстанови влиянието си в постсъветското пространство и употребата на военна сила за неговото постигане повишиха значително нивото на конвенционалните и асиметрични заплахи в средата на сигурност и създават дългосрочни предпоставки за милитаризиране на международните отношения, пише още в документа.

През 2023 г. офицер от СВР беше номиниран и утвърден за заемане на длъжността директор на дирекция „Разузнаване" във Военния секретариат на Европейския съюз (април 2024 г.), като по този начин България за първи път ще има представител на най-високата ръководна позиция в разузнавателните структури на Съюза.

Войната в Украйна

В регионален аспект войната на Русия срещу Украйна се характеризираше с две основни тенденции на развитие - увеличаване на териториалните претенции на Кремъл и стремежът му към постепенно ескалиране на въоръжения конфликт. Усилията на Киев да реализира ефективна контраофанзива бяха неуспешни. Формираха се предпоставки за позиционни бойни действия и евентуално бъдещо „замразяване" на конфликта. Шансовете за постигане на дълготраен мир чрез дипломация намаляваха, посочва Службата в документа.

Според доклада ескалиращата ядрена реторика на Москва, заедно с операциите ѝ по дискредитиране на режима за контрол на въоръженията, увеличават рисковете от ядрен конфликт и/или техногенна катастрофа с ядрени мощности. Продоволствената манипулация и енергийният шантаж на руското държавно ръководство изкуствено генерират проблеми и напрежение от обществено-политически и финансово-икономически характер в държави от Европа, Азия и Африка, като липсват ясни механизми за тяхното разрешаване, пише в документа.

В регионален контекст високоинтензивните военни действия значително повишават опасността от погрешни преценки на обстановката, инциденти между руски и сили/средства/платформи на държави от региона и произтичащ вследствие на това риск от ескалация. Русия преднамерено ограничаваше свободата на корабоплаването и въздушния трафик в/над Черно море. Под претекст провеждане на военни учения обявяваше за продължителен период от време опасни зони, обхващащи и изключителната икономическа зона на страни от Черноморския регион, в т.ч. България. Съхранява се минната опасност в акваторията, сочи още докладът.

Тази година не е имало определяне на временна предупредителна зона в Черно море от страна на Русия, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов миналия месец.

Военнополитическата обстановка в Украйна е динамична и изключително напрегната. Президентът на Украйна Володимир Зеленски запази водещата си роля в политическите процеси. Възникнаха противоречия между държавното и военното ръководство, посочва Службата в документа. Според доклада са налице индикации за изостряне на демографските проблеми, за нарастване на жертвите сред военнослужещите и населението, както и за задълбочаване на социално-икономическите трудности.

Западни Балкани

Независимо от сериозните усилия и ангажимента на международната общност напрежението в Западните Балкани остава високо, пише в доклада. "Не изключваме опити за постигане на външнополитически цели с използване на военна сила и/или прекрояване на границите във формално съответствие с международното право. Индикатор за това е нарастващият военен потенциал на определени държави. Основни дестабилизиращи фактори остават липсата на напредък в диалога и отношенията между Сърбия и Косово и деструктивните сепаратистки действия на босненските сърби. Инициативите на международния фактор, съчетаващи стимули и натиск успяват да съхранят относителната стабилност, въпреки някои спорадични инциденти, като същевременно основната част от предпоставките за напрежение се запазват", посочва Службата.

В доклада пише, че управляващите в Република Северна Македония не успяха да наложат необходимите конституционни промени, а предвид парламентарните и президентски избори антибългарската реторика се изостри.

Близък изток

В Близкия изток обстановката по сигурността допълнително се влоши. Основен фактор за това беше конфликтът в Ивицата Газа, който се динамизира и разви след операцията на „Хамас" срещу Държавата Израел от 07.10.2023 г.
Ясно се очерта решимостта на Тел Авив за трайно разрешаване на кризата в интерес на израелската държава, сочи Службата в доклада.

Миграционните потоци към Европа

Миграционните потоци към Европа, включително през територията на България, се запазиха като траен проблем с негативно въздействие върху средата на сигурност. Ежегодно наблюдаваме нарастване на миграционния натиск към Европа по балканските и средиземноморски маршрути.

Според Службата ще се разширят и възможностите за експлоатирането на миграционните процеси в насочени срещу ЕС хибридни операции. Следва да се отчита, че бежанските потоци са основно прикритие за инфилтрирането на членове и последователи на терористични групировки и изграждането на спящи клетки. В тази връзка се запазва висок рискът от проникването на раликализирани и терористични елементи в Европа, се посочва в документа.

Приоритети за 2024 г.

През 2024 г. основен приоритет остава мониторингът на средата на сигурност с цел ранно откриване и предупреждение за рисковете и заплахите за националната и колективната сигурност. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от Образование
Острият недостиг на кадри - драматичен проблем и в образованието, и в бизнеса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ВСИЧКО ЩО СА РЕКЛИ ГО ЗНАЕМ ОТ 70 ГОДИНИ!!! АМА,ЧЕ "РАЗУЗНАВАНЕ"...
91
2
 
0
 
! Отговори
troll преди 3 седмици
Диктаторските държави като Русия, Китай, Северна Корея не се спряха да се милитализират, да заплашват свободния свят и нападат. За тях не е важно те да си подредят държавата и да живеят по-богато, а опитват да направят другите да живеят мизерно и робски като тях и да им се кланят. И винаги най-пр*стите хора (като нашите р*бски русофили) са им привържениците. Понеже са неуки, мързеливи и в среда на свободна конкуренция са пълна нула, търсят си някой господар да му се кланят и да ги "освобождава"
90
1
 
3
 
! Отговори
Маринчо Кожухаров преди 3 седмици
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТАШКА и НЕКОМПЕТЕНТА ноооооооооооо доларова подплатена публикация на някой си Красимир Ангелов / ако има въобще такъв /
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След като това е документ на военното разузнаване, защо го четем по медиите?
88
4
 
5
 
! Отговори
свети цон кай хой преди 3 седмици
Израел от дестилетия погазва всички видове право, но муриканите и ингилизите ги подкрепят с оръжия...
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Официално обявена Война между Русия и Украйна няма. Могат да наричат СВО всякак, но това не променя фактите.
86
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Работата отива , на :Германия ще напусне ЕС като Англия , и заедно със сащ и англия ще си направят съюз !
85
4
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 3 седмици
Краси, не знам кой е писал този доклад, но явно не е в час. Преди много време Путин каза че е било грешка да се прави мега държава като СССР. Така че амбициите на Русия не са за нови територии, а за санитарен контрол. Това че някой не слуша си е негова работа. И не Русия воюва в Украйна, а Украйна воюва в Донбас, която се отдели от Украйна.
84
2
 
8
 
! Отговори
Най-лошото : преди 3 седмици
Най-лошото е че в България , не уцелихме и на русофОБИ !Измислени ''атлантици'' , за ПАРИ !
83
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До отец Нафърфорий..Що ве , не е късно , Анкара да ни стане столица , и Президента да ни е Ердоган !
82
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А защо ЛИ , Англия и сащ се ОТТЕГЛИХА , от всички световни ОБВЪРЗАНОСТИ , а преди години , само американците не подписаха в Париж ,... за ВРЕДНИТЕ ЕМИСИИ ... Те сами признават че техните бази на НАТО , са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАМЪРСИТЕЛИ НА ПЛАНЕТАТА .Е , кой има най-много и ПОСТОЯННИ , войни по света ?
81
10
 
11
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 3 седмици
Да , САЩ са виновни за несбъднатите мечти на българина за обединение, това си e факт.След плана БАРБАРОСА тръгнаха да помагат на СССР , ако не беше американският Ленд лиз дядя Адолф беше почти си свършил работата, а тогава нямаше да има колхози и границата ни с Турция стигаше до Бяло море плюс цьлата Македония (тогава комшиите не знаеха че са създатели на света ).
80
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България в НАТО и ЕС, на който не му харесва, да се маха, ако не, ще го принудим.
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен--86 Предстои и ТСВ с Китай , и там ще ги видим , колко са ''НАЙ'' в ТАЙВАН !
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен--86 То се вижда , но явно ти си сляп !
77
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
САЩ са велики. Русия на пепел
76
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мани, какво им обясняваш на българските русофили, кое е правилно. Тия са по зле и от ***. Такива хора, защо въобще още ги търпим
75
12
 
6
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 3 седмици
РУСИЯ ИСКАШЕ ДА ОТКРАДНЕ И ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ --- ЗА ДА КОНТРОЛАРА БОСФОРА И ДАРДАНЕЛИТЕ И ДА ТРУПА ТАКСИ ОТ ТРАНЗИТА ПО ТЯХ---- АМА НЕ СЕ ПОЛУЧИ!!!БЪЛГАРИНА Е УМНО И КОРАВО КО ПИЛЕНЦЕ, ...И ДАДЕ РЕСТО НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ ОЩЕ ПРИ СТ. СТАМБОЛОВ!!!
74
2
 
10
 
! Отговори
ъ преди 3 седмици
Тя тенденцията за незачитане на международното право започна много отдавна. Някъде през 90-те години на миналия век. Започна е тогавашния хегевон, продължава я и до сега. Затова се оформиха и другите тенденции, за които е статияката - нови икономически и военни блокове, промяна на "редът основан на правила" и т.н. Отдавна говоря, че западните елити са в много тежък сблъсък с реалността. Такъв сблъсък никога не завършва безнаказано, но за жалост ще го отнесем и матрялите.
73
14
 
7
 
! Отговори
Я, па Я преди 3 седмици
До ВънСатаНАТОотРодинат. Аз имам питане към тебе. Ти като ги пишеш тия плюнки по запада къде живееш. На запад или в Русия. И като не ти харесва на запад защо не се преселиш в Русия. Ама това българските червенотиквеничковчета, живеете и ползвате благинките на запад а хвалите и поддържате *** Русия, а не ви идва на ум, че може да се преместите да живеете на Волга. То и вашите предшественици, начело с Гошо тарабата запалиха БГ 1923 г. ама не хукнаха да бягат към СССР а към Европа. Ти да видиш