Скандал с паметника на Стефан Данаилов, общината не дава пред Народния

Вежди Рашидов ще го извая от метал и камък
2 юни 2024 09:10, Петър Бойчев
133
Скандал с паметника на Стефан Данаилов, общината не дава пред Народния
Снимка БГНЕС

Скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов ще вае паметника на легендарния български актьор Стефан Данаилов. Монументът ще струва 100 000 лева, като по проект в него са вложени много скъпи и качествени материали - метал и камък. Това разкри пред "Телеграф“ актрисата Ирен Кривошиева, майка на сина му.

Тя се е нагърбила не само със събирането на средствата, но и с това да осигури най-подходящото място за паметника на любимеца на поколения българи.

"Столична община не разрешава да поставим паметника в градинката на Народния театър. Казват, че трябвало да бъде до хотел "Хемус“ (в кв. "Лозенец“), където Стефан е живял. Само че той през целия си живот е работил в Народния, а мястоито е в близост още до Военния театър и парламента“, мотивира се Кривошиева.

Тя информира още, че проектът на Вежди Рашидов е одобрен от комисията по култура и образование към Столична община, но за мястото оттам има вече два отказа.

"Само за мястото не можем да се разберем. Инатят се, казват, че пред Народния театър вече е имало много паметници – на Григор Вачков и на други артисти.

Сега, като се замисля, минаха пет години. Аз вече и не натискам, на принципа съм, когато Господ реши, ще се случи. За жалост тук в България страстите са много низши. Някой, който се е докопал да властта, извършва всичко в своя полза, после идва друг и той продължава същото“, ядосва се Ирен Кривошиева.

На въпрос да не би да има политически мотив в отказите за паметника, тъй като Данаилов освен гениален артист бе знаме на социалистите и комунистите у нас, тя отговори:

"Според мен мотивът не е политически, още повече че той си беше последователен и винаги е бил само в една партия. Просто истината е, че хората, като нямат полза от някого, бързо го забравят и зачеркват. Отделно той си имаше много силен дух, което не се харесваше. Накрая в последните му години им казваше на всички всичко в очите“.

Ирен Кривошиева каза още, че е започнала акцията за паметника на Ламбо малко след кочината му през 2019 година. Тогава 250 човека са се подписали под инициативата, но до момента малцина са дали пари. Дарителската сметка е към "Сцена на кръстопът“ - международния театрален фестивал в Пловдив, който приживе Данаилов основава.

"Ще направим една акция сега за набиране на средства, надяваме се държавата да помогне, както го е правила винаги. В момента съм пратила документите на вицепрезидента Илияна Йотова. А място има, то е в близост до улица "Съборна“ - до будката за сладолед има една празна полянка за паметника на Ламбо“, описа Ирен, която е майка на единственото дете на великия актьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Нас червеното знаме роди"! Така беше в песента,така е и в случая с Ламбо!
70
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Паметник пред Народния театър могат да имат истински актьори като Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Невена Коканова, Татяна Лолова, Мариус Куркински (когато му дойде времето) и т.н., не комунистически функционери като тоя от снимката.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беше актьор до едно време,после политик от партията БСП и така и почина ,като член на тази партия! Тази партия се възражда като птицата Феникс благодарение на паметниците си!
68
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В двора на Руското посолство?
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами нека актьорската гилдия да си го постави в театъра или НАТФИЗ,където реши! А да правиш от неговата личност култ,май не е честно!
66
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
До Анонимен 75..... Еми, Дондуков ми звучи некак си небългарски....
65
9
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Където преценете, там го сложете, но да има такъв паметник. Ние трябва да пазим паметта на големите ни актьори. Стефан Данаилов го заслужава заради целия си принос в киното и театъра. Втори път ли ще го убием след смъртта му, забравяйки го?! Не, не бива да става. Той отиде на погребенията на Черкелов, на Калоянчев и на Наум Шопов и не ги забрави до края на своя живот. Нека и ние го помним и да минаваме покрай паметника му, защото такъв ще има.
64
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Паметник на соц.актьора или соц.политика Ламбо? Сринахме един паметник,за да поставим друг с соц. подтекст,за да има БСП къде да поставя карамфили!
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата Нато - Сложи си един компрес, бе! Как така ще именуваш централен столичен булевард на името на един от популярните актьори, след като подобни на него има поне още няколко десетки актьори и актриси само от периода на соца? Преди това сме имали и други, много талантливи. Виж, идеята за плоча на Алеята на славата е добра.
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беше лицето на БКП и БСП! Член на партията! Получаваше всички значими роли в киното по тази причина!Отплати им се с благодарност! Добър като актьор,преподавател и човек!
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ще го извае в образа на бате Серги от "На всеки километър", тогава ще рябва да го сложат в музея за социалистическо изкуство.
60
1
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Софиянец === Пред Народният театър може да се сложи паметник или паметници на великите ни артисти - Парцалев или Тодор Колев. Може и на двамата най-добре. Аз от комуниста Ламбо помня единствено филма "Дами канят". От сериала "На всеки километър", помня само най-любимия ми образ - Велински. Когато умря ми стана много мъчно. Другите изобщо не ги помня
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Паметник на курварино Ламбо ли ше правиме сега....БАРАБАР, С НЕЗАКОННИТЕ МУ КО ПИЛЕТА, ЛИ...????
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Извинете,къде е тая градинка на Народния театър,щото въпреки че съм роден и израстнал в София,не знам за коя градинка става дума! Пред Народния театър е само "Градската градина"! По въпроса с паметник на Стефан Данаилов в центъра на София,мога да кажа ,че беше популярен и обичан от поколението гледало сериала "На всеки километър" преди всичко! Той беше избран за лице на тогаващната власт и получаваше всички по значими роли! Дали е икона и връх в нашата култура?
57
1
 
11
 
! Отговори
f преди 1 месец
На червения кхмер паметник? Агиттабло в мини Перник: Всички комунисти дружно под земята!
56
3
 
9
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 месец
АБЕ, ЛАМБО, КОМУНЯГАТА ЛИ Е НАЙ- ГОЛЕМИЯ АРТИСТ НА БЪЛГАРИЯ, БЕ.....ХАХАХА....Я, НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ С ТАЯ ГЛУПОСТ!!!
55
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Колкото до Веждите на Рашидов, тоя изз микярин беше подарил на Банкянския престъпник книгата "Владетелят" на Макиавели - за да се учи да ни управлява като средовековни италянски сеяни от 15-ти век.
54
0
 
14
 
! Отговори
Защо събират пари преди 1 месец
Като "Синът" му веднага продаде апартамента на Ламбо в Лозенец за 300 000 евро?Прибра парите и изчезна в щатите, малкият ко. му.. ня.. га със зали за перчем.Всичко ко. му. няги, плюят по демокрацията и после тичат на запад, щото е много гадно там
53
2
 
9
 
! Отговори
Сата Нато преди 1 месец
Е, то няма место на всеки да се вдигне паметник в Центъра. Народа не мисли, като вдига паметници на куцо и сакато и в един момент местата свършват. На всеки шут и паметник... Алея на славата нали има - турете му една плочка и да мирясат. В краен случай имаше добра идея - да прекръстят Графа на Ст. Данаилов. Или Дондуков, също е вариант.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да пишат едно "Збогом".