Скандал с паметника на Стефан Данаилов, общината не дава пред Народния

Вежди Рашидов ще го извая от метал и камък
2 юни 2024 09:10, Петър Бойчев
133
Скандал с паметника на Стефан Данаилов, общината не дава пред Народния
Снимка БГНЕС

Скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов ще вае паметника на легендарния български актьор Стефан Данаилов. Монументът ще струва 100 000 лева, като по проект в него са вложени много скъпи и качествени материали - метал и камък. Това разкри пред "Телеграф“ актрисата Ирен Кривошиева, майка на сина му.

Тя се е нагърбила не само със събирането на средствата, но и с това да осигури най-подходящото място за паметника на любимеца на поколения българи.

"Столична община не разрешава да поставим паметника в градинката на Народния театър. Казват, че трябвало да бъде до хотел "Хемус“ (в кв. "Лозенец“), където Стефан е живял. Само че той през целия си живот е работил в Народния, а мястоито е в близост още до Военния театър и парламента“, мотивира се Кривошиева.

Тя информира още, че проектът на Вежди Рашидов е одобрен от комисията по култура и образование към Столична община, но за мястото оттам има вече два отказа.

"Само за мястото не можем да се разберем. Инатят се, казват, че пред Народния театър вече е имало много паметници – на Григор Вачков и на други артисти.

Сега, като се замисля, минаха пет години. Аз вече и не натискам, на принципа съм, когато Господ реши, ще се случи. За жалост тук в България страстите са много низши. Някой, който се е докопал да властта, извършва всичко в своя полза, после идва друг и той продължава същото“, ядосва се Ирен Кривошиева.

На въпрос да не би да има политически мотив в отказите за паметника, тъй като Данаилов освен гениален артист бе знаме на социалистите и комунистите у нас, тя отговори:

"Според мен мотивът не е политически, още повече че той си беше последователен и винаги е бил само в една партия. Просто истината е, че хората, като нямат полза от някого, бързо го забравят и зачеркват. Отделно той си имаше много силен дух, което не се харесваше. Накрая в последните му години им казваше на всички всичко в очите“.

Ирен Кривошиева каза още, че е започнала акцията за паметника на Ламбо малко след кочината му през 2019 година. Тогава 250 човека са се подписали под инициативата, но до момента малцина са дали пари. Дарителската сметка е към "Сцена на кръстопът“ - международния театрален фестивал в Пловдив, който приживе Данаилов основава.

"Ще направим една акция сега за набиране на средства, надяваме се държавата да помогне, както го е правила винаги. В момента съм пратила документите на вицепрезидента Илияна Йотова. А място има, то е в близост до улица "Съборна“ - до будката за сладолед има една празна полянка за паметника на Ламбо“, описа Ирен, която е майка на единственото дете на великия актьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
9
 
6
 
! Отговори
бясна преди 1 месец
Четейки коментарите се убеждавам, че е дошло времето да се унищожи човечеството! Нормалните хора се давим в храчките ви! Всичко обръщате в политика! Нямате вече идеали! Трябва да се сложи край на простотията!
30
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може да се издига паметник на неверен съпруг, който е кръшкал с колежката Ирен Въртиопашкова, че и извънбрачно дете й направил даже.
29
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Паметници се правят на достойни люде. Той не бе такъв! Ролите му се забравиха, но чашата с уиски и бръщолевенето на глупости като политик ще останат.
28
1
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Космонавтът каквото и да говори, важното е да бъде обидно, поне според неговите разбирания.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ман гото Вежди, мултак и тиквол из ач пак се уреди с тлъста пачка.
26
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не бих казал, че Стефан Данаилов е бик някакъв общобългарски любимец. И той разделяше българите като приятелчето му Радев.
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Въздигнах си аз паметник неръкотворен"...Ако мен питат предпочитам Тодор Колев.А и стига с тези мъже.Защо не на Невена Коканова.
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не го щем, има си гробища за тази работа или да го сложат в хола му. Откъде накъде ще ни се дзвери пред Народния.
23
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може градинката пред Народния театър, където си разхождам детето да е пълна с паметници на умрели. Гробището е в Орландовци.
22
3
 
11
 
! Отговори
Нео преди 1 месец
Нелош актьор е Данаилов, но преди него има мнозина. Защо точно пред Народния Театър?
21
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добър артист беше, но завърши пътя си като политик от партия, обявена с идеите и зверствата си над интелигенцията извън закона. Преименувана и пак със същите хора. Няма място в центъра, камо ли паметник. Който каквото сам си направи никой не може, а той се посрами. По снимка в театрите, където е играл и ВИТИЗ е достатъчно.
20
12
 
8
 
! Отговори
Урок толерантности преди 1 месец
Ламбо ламбо . Трябват още серии на всеки километър. Щото и гешев е тука и фашистите .
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може . Трябва фундамент за цяла сглобка. И нов химн на България.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може. Там ще е паметника на Банкянския културтрегер.
17
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това вече е някаква пародия. Както и погребението на доносника Неофит зад храма Света Неделя.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да му отлеят един бакър за 1000 лева - кви 100 бона иска бай Рашид :)))
15
3
 
0
 
! Отговори
КП преди 1 месец
Еиииш няма да ми заемате мястото за моя бюст.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да го направят във Варна. Там Капейкин всяка сутрин ще носи цветя.
13
3
 
17
 
! Отговори
Евала преди 1 месец
Стига с това "единствено дете" на Ламбо! Изцепките на това "дете" и майка му, скъсиха живота на съпругата и на самия Ламбо. Гузна съвест ли има тук?!
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КомунизЪма свърши алоооу, а и да не беше е смешно тоя пиян гъзз веждичката да прави каквото и да е, смешна история.