Скандал с паметника на Стефан Данаилов, общината не дава пред Народния

Вежди Рашидов ще го извая от метал и камък
2 юни 2024 09:10, Петър Бойчев
133
Скандал с паметника на Стефан Данаилов, общината не дава пред Народния
Снимка БГНЕС

Скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов ще вае паметника на легендарния български актьор Стефан Данаилов. Монументът ще струва 100 000 лева, като по проект в него са вложени много скъпи и качествени материали - метал и камък. Това разкри пред "Телеграф“ актрисата Ирен Кривошиева, майка на сина му.

Тя се е нагърбила не само със събирането на средствата, но и с това да осигури най-подходящото място за паметника на любимеца на поколения българи.

"Столична община не разрешава да поставим паметника в градинката на Народния театър. Казват, че трябвало да бъде до хотел "Хемус“ (в кв. "Лозенец“), където Стефан е живял. Само че той през целия си живот е работил в Народния, а мястоито е в близост още до Военния театър и парламента“, мотивира се Кривошиева.

Тя информира още, че проектът на Вежди Рашидов е одобрен от комисията по култура и образование към Столична община, но за мястото оттам има вече два отказа.

"Само за мястото не можем да се разберем. Инатят се, казват, че пред Народния театър вече е имало много паметници – на Григор Вачков и на други артисти.

Сега, като се замисля, минаха пет години. Аз вече и не натискам, на принципа съм, когато Господ реши, ще се случи. За жалост тук в България страстите са много низши. Някой, който се е докопал да властта, извършва всичко в своя полза, после идва друг и той продължава същото“, ядосва се Ирен Кривошиева.

На въпрос да не би да има политически мотив в отказите за паметника, тъй като Данаилов освен гениален артист бе знаме на социалистите и комунистите у нас, тя отговори:

"Според мен мотивът не е политически, още повече че той си беше последователен и винаги е бил само в една партия. Просто истината е, че хората, като нямат полза от някого, бързо го забравят и зачеркват. Отделно той си имаше много силен дух, което не се харесваше. Накрая в последните му години им казваше на всички всичко в очите“.

Ирен Кривошиева каза още, че е започнала акцията за паметника на Ламбо малко след кочината му през 2019 година. Тогава 250 човека са се подписали под инициативата, но до момента малцина са дали пари. Дарителската сметка е към "Сцена на кръстопът“ - международния театрален фестивал в Пловдив, който приживе Данаилов основава.

"Ще направим една акция сега за набиране на средства, надяваме се държавата да помогне, както го е правила винаги. В момента съм пратила документите на вицепрезидента Илияна Йотова. А място има, то е в близост до улица "Съборна“ - до будката за сладолед има една празна полянка за паметника на Ламбо“, описа Ирен, която е майка на единственото дете на великия актьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази идея излиза от централата на Позитано! За нея се пише ден след честването на жертвите на тоталитарният режим в България! Срамота!
90
7
 
15
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Не виждам никаква причина да се издига паметник на ДС/БКП ченге!
89
5
 
15
 
! Отговори
none преди 1 месец
Само това ни липсва паметник на Стефан Данаилов. Пълна простотия.
88
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той беше рекламното лице на отминалата власт! Точка!
87
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А бе комунистите дори преименуват за целта Градската градина в градинката на Народния театър!
86
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мнението на политически опоненти и учителска дейност не е повод за поставяне на паметник!
85
4
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До До Българин Ти даже не знаеш какво значи фразата "функционално неграмотен", затова и я използваш там където не й е мястото, а си тръгнал да се правиш на "културтрегер". Я изброй трима предподаватели от НАТФИЗ от миналото, без Ламбо.
84
2
 
11
 
! Отговори
Валерия преди 1 месец
Никога не съм го харесвала Ламбо _ Нито като артист нито като човек _ На стари лаври се лобираше!!!!
83
6
 
1
 
! Отговори
До Българин преди 1 месец
Функционално си неграмотен, имало е и ще има НАТФИЗ, само дето повечето си се радваха на славата и не учеха младите актьори на занаят, отделиха от времето и силите си, ама ти едно си знаеш, кумонист бил, ти анонимнико дето си мъж в форума, показателно е че никой от политическите му опоненти не каза една лоша дума за него
82
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 86 "Това е най големия актьор от едно заминало поколение" Не може да се намаже на малкия пръст на някой като Георги Парцалев, Никола Анастасов, Апостол Карамитев и т.н. Най-известната му роля е апотеоза на престъпния комунистически режим.
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от щедри и надарени деца на комунизма!
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами дай на всички преподаватели от Софийския университет да им поставим паметници,защото толкова студенти са изучили! Нонсенс!
79
11
 
1
 
! Отговори
До 86 преди 1 месец
Това е най големия актьор от едно заминало поколение, с ярка позиция и преподавателска кариера, никой не се осмели да плюе по него, дори и политически противници, той и Т. Колев само те дадоха част от себе си на младите, точно на Данаилов трябва паметник, човек щедър, с ярка позиция и наследство в твтъра
78
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До До Българин 'само Тодор Колев и Ламбо оставиха нещо на поколенията актьори" Муахахаха. Ти да не мислиш, че без Ламбо нямаше да има НАТФИЗ уе? Ако беше прочел автобиографиите на някои от въпросните, за които съм писал, ще разбереш, че преди Ламбо е имало къде къде по-големи педагози в НАТФИЗ. Явно нищо не си чел, за да говориш така "на ангро".
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беше добър човек,артист и педагог! Но толкова! Не беше най добрия ,но имаше силен партиен гръб! Без дискусии!
76
5
 
1
 
! Отговори
До Българин преди 1 месец
Болен мозък си ти, само комунисти са ти в глава, безспорно и тези дето ги изжброи трябва да имат паметници, но я кажи те на колко точно студенти са преподавали, а по старите не да не са ползвали облаги на комунизма, само Тодор Колев и Ламбо оставиха нещо на поколенията актьори
75
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 82 "То ако всяка любовница тръгне да слага паметници на бившите си където си иска къде ще му излезе края." Що бе, нема ли да ти хареса един убав паметник на Баце баш на площада пред Саграда Фамилия в БарЦелона?
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Дзивко Други имат по-колосален принос за театъра и културата ни, но баш на тоя се напъват за паметник. Ако искаха да го почетат щяха да го нарпавят където СО вече им е позволила, но те искат да правят политика с името му.
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е значи отзад мавзолея на Г.Димитров,когото бутнахме,да сложим паметника на Ламбо от БКП/БСП! Ирония!
72
5
 
1
 
! Отговори
Дзивко преди 1 месец
Абе тука пълно с анонимници дето гледат само партиини пристрастия, ама С. Данаилов обучи сума артисти, на много хора е помогнал, застана зад онкобилните и винаги беше последователен, понеже дуднете че бил от БСП, той подкрепи учениците си когато стачукваха точно срещу неговата партия, човека има колосален принос за киното и театъра ни