Скандал с паметника на Стефан Данаилов, общината не дава пред Народния

Вежди Рашидов ще го извая от метал и камък
2 юни 2024 09:10, Петър Бойчев
133
Скандал с паметника на Стефан Данаилов, общината не дава пред Народния
Снимка БГНЕС

Скулпторът и бивш министър на културата Вежди Рашидов ще вае паметника на легендарния български актьор Стефан Данаилов. Монументът ще струва 100 000 лева, като по проект в него са вложени много скъпи и качествени материали - метал и камък. Това разкри пред "Телеграф“ актрисата Ирен Кривошиева, майка на сина му.

Тя се е нагърбила не само със събирането на средствата, но и с това да осигури най-подходящото място за паметника на любимеца на поколения българи.

"Столична община не разрешава да поставим паметника в градинката на Народния театър. Казват, че трябвало да бъде до хотел "Хемус“ (в кв. "Лозенец“), където Стефан е живял. Само че той през целия си живот е работил в Народния, а мястоито е в близост още до Военния театър и парламента“, мотивира се Кривошиева.

Тя информира още, че проектът на Вежди Рашидов е одобрен от комисията по култура и образование към Столична община, но за мястото оттам има вече два отказа.

"Само за мястото не можем да се разберем. Инатят се, казват, че пред Народния театър вече е имало много паметници – на Григор Вачков и на други артисти.

Сега, като се замисля, минаха пет години. Аз вече и не натискам, на принципа съм, когато Господ реши, ще се случи. За жалост тук в България страстите са много низши. Някой, който се е докопал да властта, извършва всичко в своя полза, после идва друг и той продължава същото“, ядосва се Ирен Кривошиева.

На въпрос да не би да има политически мотив в отказите за паметника, тъй като Данаилов освен гениален артист бе знаме на социалистите и комунистите у нас, тя отговори:

"Според мен мотивът не е политически, още повече че той си беше последователен и винаги е бил само в една партия. Просто истината е, че хората, като нямат полза от някого, бързо го забравят и зачеркват. Отделно той си имаше много силен дух, което не се харесваше. Накрая в последните му години им казваше на всички всичко в очите“.

Ирен Кривошиева каза още, че е започнала акцията за паметника на Ламбо малко след кочината му през 2019 година. Тогава 250 човека са се подписали под инициативата, но до момента малцина са дали пари. Дарителската сметка е към "Сцена на кръстопът“ - международния театрален фестивал в Пловдив, който приживе Данаилов основава.

"Ще направим една акция сега за набиране на средства, надяваме се държавата да помогне, както го е правила винаги. В момента съм пратила документите на вицепрезидента Илияна Йотова. А място има, то е в близост до улица "Съборна“ - до будката за сладолед има една празна полянка за паметника на Ламбо“, описа Ирен, която е майка на единственото дете на великия актьор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ззззбогом Ламбо
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да му направят паметник в гробищата.
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някой може ли да отговори на въпроса - Фамилното име на Ирен Кривошиева от къде идва? От Крива Шия или......
109
1
 
2
 
! Отговори
Край преди 4 седмици
не може там. Там ще е паметника на Бърнард Шоу щото много добре ни предстваил пред света с оная пиеса дето сега я малкович. Не знам защо се казва така - дано да е заради онова.
108
6
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 седмици
дежурния "Антипросо" е побързал да изтрие забележката ми,като че ли нещо излъгах!..А тяе:..-Обявиха комунистическия режим за престъпен,а се гласят да издигнат паметник на един негов АКТИВИСТ ...?!?!..Бил артист ?..Е,и ?
107
5
 
12
 
! Отговори
ПП ДБ преди 4 седмици
Чак паметник айде стига!Много достойни хора има в България който дори не ги знаете че едни актьори да имат паметник!Същото е в сълза и смях какви са тези паметници какви са тези столове на починали хора мир на паметта им но идват нови може и да не са по добри но паметниците ни им е там мястото
106
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стига паметници
105
6
 
14
 
! Отговори
Това е преди 1 месец
отговор на честванията на жертвите на комунизма.Те са майстори на раздорите.Интерсно е,че напоследък наглостта им расте.Вече открито ни насаждат русофилството си.Явно имат гръб отнякого.Добре е да се помисли как да им се издърпатушите,та да се заврат където им е мястото.
104
6
 
18
 
! Отговори
кмето преди 1 месец
Да го сложат на Позитано 20. Все пак бе верен другар и активист на партията-майка! Оставете градинката на хората.
103
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоа с скъпите костюми от ПП не знаят ко е Данаилов ,долу ПП предателите още един месец до изборите и че ви пратим на Марс с 5% на последно място
102
14
 
19
 
! Отговори
72 годишен преди 1 месец
Никога не съм го смятал за голям артист.И повечетоот моето поколение смятат така.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че тук няма движение ми туу, щеше да е в главната роля.
100
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
После ще пълнят новините с това как бил поругаван. Който иска да си плати и сложи вкъщи или на двора. Не ни трябва, а още по-малко мястото му е там.
99
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че пукна другаpя Ламбев, та да има къде другаpя Веждьов да вая пиянските си скулптури, та да има къде позитанции да се самовъзпяват и да си мятат карамфилите
98
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде пак някой измисли как зорлем да разделя хората. Кому е нужен освен на любовницата, детето и разбира се партията-майка. Освен тях сещал ли се е някой за него последните години. Историята го отвя набързо.
97
6
 
18
 
! Отговори
Съберете всички преди 1 месец
Актьори от "На всеки километър" на място от един метър. В музея на соц. изкуството. Там им е мястото. Естествено воглаве със склуптора, главния мултак на Републиката, другаря Вежди Рашидов.
96
3
 
18
 
! Отговори
1234 преди 1 месец
Паметници се правят на велики хора,герои.ДаЛамбо е икона в бългаското кино и театър,обичан преподавател,но чак паметник.Направете една алея и сложете плочки на всички големи артисти.
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вежди и той е скрита лимонка!
94
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно войната на паметници продължава! Вие на нас ***,а сега ние ще поставим нашия Ламбо на пъпа!
93
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами дай по хубаво на мястото на мавзолея! Защо не!? В природата подобно нищо не се губи! Комунизма в България също!