Радев връчва първия мандат

ГЕРБ - СДС азполагат със седмица
17 мар 2024 19:20, Стела Стоянова
60
Радев връчва първия мандат
Снимка БГНЕС, архив

Президентът връчва първия мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС, предаде БГНЕС.

ГЕРБ-СДС ще разполага с краен срок от една седмица, в която да предложи проектосъстав на кабинет и да върне папката на държавния глава пълна или празна.

Преди седмица държавният глава проведе консултации с парламентарно представените партии, където ГЕРБ-СДС заявиха, че имат нужда от малко повече време, за да се разберат с „Продължаваме промяната-Демократична България“, а от опозицията бяха категорични, че единственото решение е България да отиде на следващи избори. По това можем да съдим, че единственият шанс за редовен кабинет е реализацията на първия мандат и от възможността да бъде постигнат консенсус между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Двете коалиции седнаха официално на масата на преговорите на 9 март, след като кабинетът Денков-Габриел подаде оставка на 6 март. Оставката бе част от договорената ротация между ГЕРБ и ПП-ДБ преди девет месеца, заради която акад. Николай Денков от ПП-ДБ стана премиер, а Мария Габриел от ГЕРБ вицепремиер и министър на външните работи. Тогава двете коалиции се договориха ротация да има през март тази година и на премиерския пост да седне Габриел и така ГЕРБ да поемат управлението на държавата.

Визиите на коалициите как ротацията да се случи сега обаче се разминават: ГЕРБ-СДС предложиха проект за съвместно управление в срок от 3 години, в който ротациите да се случват през 15 месеца, министерските постове да бъдат разпределени пропорционално според тежестта на двете коалиции в Народното събрание, а част от регулаторите да се избират с 2/3 мнозинство, всъщност каквото мнозинство бе прието и с промените в Конституцията, докато ПП-ДБ предложиха меморандум, в който постовете в държавата и регулаторите са бъдат избирани 50/50 от двете коалиции. Разбирателство не бе постигнато, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе категоричен, че първо трябва да се избере състав на Министерски съвет, а съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков бе ясен, че попълването на състава на регулаторите трябва да бъде с приоритет.

В резултат ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ седнаха официално на масата на преговорите на 9 март и излъчиха екипи. От страна на ГЕРБ-СДС в преговорите участва изцяло дамски екип в състав Мария Габриел, Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева, а ПП-ДБ са представени от изцяло мъжки екип в състав Николай Денков и лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Асен Василев. От тогава мълчанието е пълно, знаят се само няколко неща: На масата на преговорите са сложени проекта за съвместно управление на ГЕРБ-СДС и меморандума на ПП-ДБ, като се работи върху изработването на общ документ, който да обедини визията на коалициите за управлението на страната. За основна спънка по време на процеса е фигурата на съпредседателя на ПП Асен Василев като продължаващ длъжността си финансов министър, след като от ГЕРБ обявиха критиките си към него, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че крайното решение за оставането му в кабинета е на Мария Габриел, тъй като тя в ролята на министър-председател трябва да реши с какъв екип да работи, но според него „Асен Василев не може да остане финансов министър“. ПП-ДБ пък се застъпват плътно зад това Василев да продължи да изпълнява финансовата политиката на страната.

Междувременно в пленарна зала между депутатите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ през изминалата седмица се чуха остри реплики, след като от ГЕРБ-СДС поискаха повече пари в Фонда за енергийна сигурност - 1 млрд. и в бюджет 2024 г. повишение на заплатите на преподавателите във висшите училища, което ще струва 206 млн. повече От ПП се обявиха твърдо против, защото според тях тези средства ще раздуят бюджета, могат да доведат до неизпълнение на бюджетната рамка за 2024 г. от 3% дефицит и всъщност видяха прикрита целенасочена атака срещу финансовия министър Асен Василев.

Дали нажежените страсти между депутатите ще разпалят искрите между преговарящите екипи, така че Асен Василев да се окаже „камъчето“ отговорно да отидем на избори или пък Мария Габриел ще отиде при президента направо с готова папка за кабинет предстои да видим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 месец
Според нас, правителство ще има. Сглобката е с яки болтове, Американски, от неръждавейка и няма да се скъсат. Сглобката има две мисии - Евро и Шенген от 2025. За да може Русия и нейното влияние да се изритат от Балканите ЗАВИНАГИ! Американските колеги са на същото мнение.
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уважаеми Мой Президент! Ще ти се наложи пак,да се занимаваш със Служебен кабинет!! ГЕРБ,не бива да бъде Допускана до властта повече!!!
47
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то къде се е видяло да управляваш една година, а чак след това да водиш преговори?
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега брифинг щели да дават и Шарлатаните. Разприказваха се в последната вечер. Що не седнаха в МОЛА да преговарят? А? Нали така правеха преди когато лъгаха, че никога с ГЕРБ няма да управляват? Да, ама шарлатаните загубиха изборите. Къде се е чуло и видяло загубилите избите да управляват държава? Това не е ли подмяна вота на народа? Или мошениците са толкова надъхани и нагли, че искат държавата без да са спечелили избори? Отиваме на избори и каквото сабя покаже!
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо Габриел извика мисирките в 21 часа? Нищо не казва. Изглежда точно като жена, която е пред развод, но се моли за една нощ на мъжа си да се промени до утре в 12 часа и тогава да реши дали ще се разведе.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вън на шарлатаните от парламента
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов шарлатаните те измамиха
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатани нямат мярка власт пари алчност постове избори Вън шарлатаните
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иде новия Магнит и гробаджийте се на...каха
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бокооо, как можа тия *** фитки да пратиш да говорят сериозни неща...
39
0
 
6
 
! Отговори
Бг преди 1 месец
Тиквата каза отиваме на предсрочни избори преди малко
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега Габриел нищо не каза. Все едно плаши Мара гаргите. ПеПеДеБе няма да се уплашат.
37
0
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Идете пръйднете тихо и *** при Радев и си тръгнете щастливи.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На предстоящите парламентарни избори в България 2024 пак малко българи сте ходят да гласуват хората се измориха от изборите в България и няма да ходят да гласуват за съжаление всички български политици не го проумяха в безмозъчните си кухи кратуни и след изборите оставят шокирани що толкова малко хора са отишли да гласуват но кои каквото си надроби това сърба.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Габриел в момента изглежда много афектирана и ядосана. Явно и извиват ръцете за министри.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се готви за 2-рия и 3-тия.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парадокс. Загубите изборите управляваха 9 месеца, но продължавали да настояват за министерски постове и във втория мандат. ГЕРБ изобщо не трябва да правят правителство с тези измамници. Да се отива на избори и да се сложи край на тази агония!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шарлатаните невиждани Лъжци
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е тва е демокрация - подават оставка и продължават да си правят каквото си поискат въпреки че нямат право а трябва да се ходи на избори
30
4
 
4
 
! Отговори
Митака преди 1 месец
Зеленият чорап днес е ходил да гласува за военнопрестъпника Путин.