Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос

Административната тежест е много голяма, смята Иван Стайков
29 ное 2023 16:30, Анисия Иванова
291
Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем. Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, това коментира Иван Стайков, FBN Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, каза Стайков.

Гостът обясни, че от сдружението не са против повишението на минималната работна заплата, но не подкрепят подхода и метода, по който се случва, тъй като показва тенденция на това, да не се анализират решенията и да не се разглежда ефекта върху региони с различна икономическата структура и бизнес климат.

"Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, тя таргетира хората в най-неизгодна позиция; Но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем, структурен казус“.

Компаниите от сдружението имат добро производство и износ, а някои от компаниите имат и офиси, и клонове в чужбина, но предизвикателството в по-изоставащите региони на България е това, че липсват кадри в различни сектори. Според госта решението се крие в многообхватни вътрешни обучения, съчетано с директна работа с училища и университети.

"Това е нещо, което бизнесът прави; нещо, което трябва да прави; Много бизнеси смятат, че това не е тяхно задължение, докато ние смятаме точно обратното. Разбира се е скъпо, разбира се е трудно, но трябва да се прави, но това е едната ос, по която се действа. Другата е либерализация на труда; Възможността да използваме кадри от други държави, които да попълнят тази все по-нарастваща дупка в предлагането и търсенето на човешки ресурс", каза гостът.

Стайков допълни, че това е предимно частна самоинициатива на всяка компания, а училищата и университетите реагират много положително, като има членове на сдружението изградили лаборатории за практика на студенти. Но проблемът се крие в административната тежест, която е много голяма.

Семейните компании у нас са социално ориентирани и инвестират в технологии и зелени проекти. Според госта те държат да инвестират в средата, за да я подобряват, но има голяма разлика между зелената политика на една компания и държава.

Стайков обясни, че компаниите стават по-зелени, но не с темпа и начина, по който се очакваше, тъй като административните пречки са големи. Според госта въпреки възможността компаниите да станат по-независими в генерирането на енергия за производствата си, развитието на държавната енергийна инфраструктура е много различна от тази на компаниите.

Статистиката сочи, че предаването на семейния бизнес през поколенията е доста неуспешно, тъй като между първо и второ поколение се предават само 10% от бизнесите, а между второ и трето – 3%. Гостът заяви, че у нас има силни традиции в семейството, но предизвикателството е да се въведат и в семейния бизнес, ако това се получи наследяването ще е естествен процес.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
4
 
24
 
! Отговори
Как се прави! преди 9 месеца
Минимална заплата 2500лв. Средна 5000лв. Необлагаем годишен доход 20 000лв. Над 20 000 до 50 000лв данък 10%. от 50 000 до 100 000 данък 20% над 100 000 данък 30% и така нататък.... просто пример! Може и по различни да са процентите и нивата но мисля че схващате идеята какво трябва да се направи.
159
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гражданите в тревога:Липсват адекватни кадри в различните прослойки на елита. Нужна е революция!
158
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези пречки са поставени с умисъл. И ще си останат. Искате виетнамци и индийци да намалят заплатите на 100 евро на месец, но няма как да стане. Ще си плащате като в Западна Европа и толкова. Намерете начин да генерирате достатъчно печалба. Това е ваша задача като мениджъри.
157
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой ще ви работи за тия африкански заплати? Никой от западните държави няма да дойде тук защото и там няма кадри. От страните от "третия свят" също няма да дойдат щото заплатите им вече се изравниха с нашите по покупателна способност. Пък в тия най бедните страни трудно се намират образовани и работливи хора. Повечето търсят нещо да закачат от социалните системи и затова и те бягат на запад. Виждате всички мигранти минават транзит през България. Украинците дето дойдоха и те масово не работят.
156
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Германците искат да въвеждат 4 дневна работна седмица , Мъск , казава , че дори 3 дневна може да има .Тука искате по 12 часа да ви работим ! В Германия може да имаш 5 години стаж и като навършиш години ти дават пенсия , във повечето държави е 10 години стаж .Тука сме буквално роби ! Не могат да задържат работна ръка защото вече не им минава номера , ако меже още 30 години да ни клатят с 400 евро заплата , а те да карат Мерцедеси за тях ще е най-добре
155
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Внеси немци, те са с висока производителност, работят за 10 човека. Ще печелиш страшни пари от тях.
154
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бизнесмените на 21 векТипичния бизнесмен гледа с поглед празен, той е късоглед и не мисли в перспектива, то това е и негова директива. Изисквания за квантов инженер, но заплата дава като за безработен пасажер. Его голямо като дворец, но със сърце на врабец. Усмивката му мазна до уши, но главата му празна уви! Навици на австралопитек, обича да плюска бифтек!
153
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв е този "бизнес" и на кого е нужен , като цялата ни икономика е в девета глуха и не се мисли как да се подобри положението, да се създадат условия за инвеститори и тн. За какво ни е да съществува този "бизнес" като единствената полза от него е работодателя да си пълни джоба за сметка на работника, без никакво разавитие и визия за бъдещето?
152
0
 
8
 
! Отговори
Хахахаха преди 9 месеца
Каквито работа дателните такива работниците. Едните сънуват азиатки, другите италианки. Капитализъм не се прави от комунисти - Ф Кастро. Или от децата им- това от мен.
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Обаче програмистите пускат само техни хора да почват като стажанти и да се учат. " Абсолютни глупости! Търсят постоянно някой, който да върши работа, но няма, защото образованието е 0.
150
6
 
2
 
! Отговори
ДОКОГА ЩЕ ХРАНИМ преди 9 месеца
БГ РУСОФИЛИТЕ, КОИТО РАБОТЯТ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ..?.... ДА СЕ НАПРАВИ СПИСЪК И ДА ИМ СЕ СПРАТ ПАРИТЕ В ЕВРО И ЛЕВА....
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Внос на африканци е нужен, но трябва да им забраним да бягат към свободата на Запад и да ги държим в трудови лагери. Който не работи да бъде бит и линчуван, а кражбата на работници да се наказва. Някой евролиберал ще каже, че това е консервативна политика от робството в САЩ и в колониите на Западна Европа. Този евролиберал мрази Европа, мрази нашата велика европейска история, мрази нашата колониална политика, направила Западна Европа велика. Изберете Шкварек за новия консервативен ред.
148
19
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 9 месеца
Заплати като в Германия не мога да дам. Нито икономиката ни е с такава производителност, нито българите са немци. Повечето гледат да се скатаят, да сплетат интрига, да пият кафета и пушат. Има хора на Изток, които ще овършеят земята за тези пари и ръка ще целуват, а и разходите за труд не могат да растат неограничено. Бизнесът следва да затвори. Като е голяма работа българинът, за замина на Запад да се доказва, тук има кой да работи. Средна Азия дават мило и драго да дойдат хората. Като пчелички
147
13
 
3
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 9 месеца
Програмист взема средно 7хил лева и има над 2 апартамента. Обаче програмистите пускат само техни хора да почват като стажанти и да се учат. Голяма са мафия и си пазят местата. Ако не се ставаше програмист с дебели връзки до сега програмистите в България да са двойна бройка. В тая посока да помислят депутатите.
146
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Липсват ви псиатри, да ви отвори очите че има работници но не за вас пинтиите.
145
1
 
18
 
! Отговори
Чичо до Красимир преди 9 месеца
Като не стигат мизерните пари които даваш на работника да си покрие нуждите чакай да е мотивиран и да ти работи 8+ часа. Това че ти си работодател и си цъкаш по 18 часа на ден няма как да очакваш другите да са на твоя акъл, при положение, че и да се счупят пак същия дебел. Като не можеш да си мотивираш хората ги обиждай на мързеливи. После реви, че нокой не иска да ти работи. Мислиш като огрничен чорбаджия-изедник, Красимире!
144
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мислете с главите си ! Тези реват за да спасят себе си и бизнеса ви , изобщо не им пука за вас .Ако не сте вие , тези не могат и 5 лева да изкарат !
143
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Красимир ! Не бе пич , за колкото ни плащате толкова работим ! Смениси чипа братле , бизнеса не е за теб . Собственика на ИКЕА доскоро караше Волвао от 1986 година - капиш?
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Краси, общо-взето добре си го синтезирал в 90% от случаите. Затова обираш минусите.
141
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един ценен съвет: За да имате кадри, които имат желание за работа и развитие, Ви молим господа работодатели, занижете безумните изисквания, дръжте се добре, проявявайте малко емпатия към служителите, похвалете ги за добре свършена работа, покажете, че се интересувате от кадърните! Премахнете шуробаджанащината във фирмите, разкарайте неадекватните ейчари и плащайте заплати, които да се индексират с инфлацията и спекулата!