Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос

Административната тежест е много голяма, смята Иван Стайков
29 ное 2023 16:30, Анисия Иванова
291
Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем. Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, това коментира Иван Стайков, FBN Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, каза Стайков.

Гостът обясни, че от сдружението не са против повишението на минималната работна заплата, но не подкрепят подхода и метода, по който се случва, тъй като показва тенденция на това, да не се анализират решенията и да не се разглежда ефекта върху региони с различна икономическата структура и бизнес климат.

"Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, тя таргетира хората в най-неизгодна позиция; Но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем, структурен казус“.

Компаниите от сдружението имат добро производство и износ, а някои от компаниите имат и офиси, и клонове в чужбина, но предизвикателството в по-изоставащите региони на България е това, че липсват кадри в различни сектори. Според госта решението се крие в многообхватни вътрешни обучения, съчетано с директна работа с училища и университети.

"Това е нещо, което бизнесът прави; нещо, което трябва да прави; Много бизнеси смятат, че това не е тяхно задължение, докато ние смятаме точно обратното. Разбира се е скъпо, разбира се е трудно, но трябва да се прави, но това е едната ос, по която се действа. Другата е либерализация на труда; Възможността да използваме кадри от други държави, които да попълнят тази все по-нарастваща дупка в предлагането и търсенето на човешки ресурс", каза гостът.

Стайков допълни, че това е предимно частна самоинициатива на всяка компания, а училищата и университетите реагират много положително, като има членове на сдружението изградили лаборатории за практика на студенти. Но проблемът се крие в административната тежест, която е много голяма.

Семейните компании у нас са социално ориентирани и инвестират в технологии и зелени проекти. Според госта те държат да инвестират в средата, за да я подобряват, но има голяма разлика между зелената политика на една компания и държава.

Стайков обясни, че компаниите стават по-зелени, но не с темпа и начина, по който се очакваше, тъй като административните пречки са големи. Според госта въпреки възможността компаниите да станат по-независими в генерирането на енергия за производствата си, развитието на държавната енергийна инфраструктура е много различна от тази на компаниите.

Статистиката сочи, че предаването на семейния бизнес през поколенията е доста неуспешно, тъй като между първо и второ поколение се предават само 10% от бизнесите, а между второ и трето – 3%. Гостът заяви, че у нас има силни традиции в семейството, но предизвикателството е да се въведат и в семейния бизнес, ако това се получи наследяването ще е естествен процес.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Киро Брейка пак позна откога предупреждава че няма кадри за нищо.
179
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хайде да поговорим за слона в офиса!Масово фирмените условия са ужасяващи, токсични среди от невъзпитани колеги и шефове. Ежедневието на обикновения служител в частните фирми е придружено с крясъци, викове, стрес, психически тормоз, микромениджмънт, лошо отношение, неприятен тон, обвиняване в несправяне на задължения, нереалистични срокове на изпълнение, извънреден труд, бавене на заплати. Това е отровния коктейл на пост капитализма, който го рекламират като фирмена култура!
178
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия муфтаджии да не говорят за легален внос на африканци,ами да се разходят по "Витошка,Мария Луиза",Лъвов мост,центъра на София,бежанските лагери, петзвездните хотели по морето,Банско и много други места в БЪЛГАРИЯ,където се шляят хайлязите мигранти! Да ги съберат,да ги интегрират,да ги накарат да работят,а не да ни изсмукват като пиявици! Имаме предостатъчно такива готованковци! А който иска да си внася да си ги издържа и обгрижва сам! Данъкоплатците кандисахме от кръвосмучещи навлеци!!!
177
2
 
13
 
! Отговори
Дянков преди 9 месеца
Симеон дянков на времето беше предложил "да е различна минималната заплата за различните региони", разбирай - "във Видин минималната може да е и 200лв". Този човек въведе системата "парите следват ученика/студента" и съсипа образователната система, защото за да има "пари" пишат тройки на всеки и всеки завършва! Искат да им работят без пари, обучени, с всичко! Тарикати! Като вече никой не се навива и "айде от чужбина", да станеме Париж-в София вече се образуват гета! И после? Луди ли сте?
176
1
 
25
 
! Отговори
АЙде без преди 9 месеца
"либерализация" на пазара, т.е. наемане на работници за жълти стотинки от чужбина, не само няма да реши проблема, а ще нас*ре още пейзажа! Ние НЕ сме държава, в която стандартът е толкова висок, че хората работят хубави професии и няма кой да върши "***" работа, та взимат от чужбина. Кадри има, НО работодателите искат да идват готови и да работят за без пари. За повишаване на квалификация да не говорим. Да поемат обучението на студент, който да почва при тях! Иначе просто търсят още по-евтино
175
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Работодателите да ходят по джунглите в Африка и Азия. Да се покатерят на дърветата и там може и да намерят бъдещите си работници. Много е вероятно обаче тамошните да им се изсмеят на предложенията за заплати и да им теглят един як бой. От дърво се пада лошо, може и да е фатално!
174
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хасан на интервю за работа:Хъъъ алоу, тука за работъта са обаждам!Я кажете какви паре Вие дава. Имам калификация език и моем носим. Болнични ша има нале?
173
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Познат електротехник се оплаква че постоянно го викат да ходи на работа в разни фирми. Той човека от години пенсионер. Ама кой да свърши работа. Млади електротехници трудно се намират. Сега покрай авариите сигурно са му запалили телефона...
172
1
 
12
 
! Отговори
Очаквайте скоро! преди 9 месеца
Единственото изискване ще бъде кандидатът да намери сам адреса на работодателя и да се яви за започване на работа.
171
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези бежанци, които ги хващат, нека те да им работят. Ще работят нещо там в строителството и туй то. Даже вече се случва. Обърнете внимание какви съмнителни субекти строят блоковете. ;)) Блокове много, а населението се топИ. Пълен майтап, Уили.
170
2
 
26
 
! Отговори
Аз предлагам преди 9 месеца
Заплатите да се определят като процент от печалбата на фирмите. За работника 80% за работодателя 20%. Така ще е честно. Защото работниците вършат цялата работа. Редно е да получават и по голямата част от печалбата. ТОВА Е СПРАВЕДЛИВО. Трябва фирмите на края на месеца да имат публичен отчет и всеки работник да знае какви са приходите и колко процента са за него и за колегите му и колко за работодателя. Всичко да бъде честно и открито. А не като сега. Заплати жълти стотинки а шефа с нова яхта.
169
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фалитът е нормален пазарен принцип. Изчиства некадърните и излишни бизнесментета. Освобождават работна ръка за полезните бизнеси.
168
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези "работодатели" не си ли помнят обявите за работа преди 20 години - "До 25 години, с 5 години стаж по специалността, да разбира от всичко и да не иска пари". Те търсеха само секретарки и компаньонки. За какво са им работници? Изгониха хората и ще внасят още хора за гонене.
167
0
 
17
 
! Отговори
A G I преди 9 месеца
Фалирвайте и без това света свършва скоро
166
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Биснемиени, миеринджеи, йейчари плачат за евтини баламурници! Ах, музика за моите уши! Маестро, първа ария!
165
0
 
20
 
! Отговори
Точно тези преди 9 месеца
"работодатели" с ниските заплати изгониха кадрите в чужбина.Сега искали внос,Ами внесете си.Но няма кой да си работи за смешни пари.Дири африканците имат по-високи претенции .
164
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До преди 15 г все още се срещаха кадри и имаше работна ръка.2008 г родените 1988-9 г бяха на по 20 години,родените в началото на 80-те и те под 30 г.Родените през 80-те са повече,като брой от родените през 90-те.Работодателите не се постараха достатъчно да задържат тия кадри и след,като се отвори трудовия пазар за ЕС голяма част от тия хора емигрираха.Спомням си интервю за работа през 2010 г имаше много млади момчета и момичета студенти на по 18-20 г и някои малко по-големи. Изпуснаха питомното
163
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Липсват кадърни работонаематели, нужен е внос. По-лесно е да внесем нови работодатели и бизнесмени. Сегашните да отиват в Африка да наемат евтина работна ръка и да печелят, да имат конкурентно предимство и ниски африкански данъци.
162
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България е една опоскана територия - разграден двор! Тук няма капитализъм, няма пазар на труда, няма бизнеси, няма истински инвестиции, няма съдебна система, няма образование. Училища и болници се превърнаха в търговски дружества. Нямаме истински политици, няма и демокрация! Няма кой да почисти след завалял сняг. Всичко се прави да се откраднат едни пари и да отидат в определен джоб!
161
21
 
2
 
! Отговори
Красимир преди 9 месеца
Хайде стига пролетарски делюзии, че утре пак трябва да се правите, че работите като волове, а злите чорбаджии ви подхвърлят огризки. Ако се задоволявате с огризки, ще получавате огризки. За парче от пая ще трябва да вложите доста повече. Не знам как по-просто да ви го обясня.