Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос

Административната тежест е много голяма, смята Иван Стайков
29 ное 2023 16:30, Анисия Иванова
291
Бизнесът в тревога: Липсват кадри в различни сектори, нужен е внос
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем. Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, това коментира Иван Стайков, FBN Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Семейните бизнеси от Сдружението на фамилния бизнес – България се влияят пряко от промените в данъчните закони, но едва ли повишението на минималната работна заплата ще се отрази, тъй като повечето от бизнесите там нямат наети работници на минималната или близко до минималната работна заплата, каза Стайков.

Гостът обясни, че от сдружението не са против повишението на минималната работна заплата, но не подкрепят подхода и метода, по който се случва, тъй като показва тенденция на това, да не се анализират решенията и да не се разглежда ефекта върху региони с различна икономическата структура и бизнес климат.

"Увеличаване на минималната заплата – като концепция е много хубаво нещо, тя таргетира хората в най-неизгодна позиция; Но когато минималната заплата започне да настига средната в дадени региони, това показва един системен проблем, структурен казус“.

Компаниите от сдружението имат добро производство и износ, а някои от компаниите имат и офиси, и клонове в чужбина, но предизвикателството в по-изоставащите региони на България е това, че липсват кадри в различни сектори. Според госта решението се крие в многообхватни вътрешни обучения, съчетано с директна работа с училища и университети.

"Това е нещо, което бизнесът прави; нещо, което трябва да прави; Много бизнеси смятат, че това не е тяхно задължение, докато ние смятаме точно обратното. Разбира се е скъпо, разбира се е трудно, но трябва да се прави, но това е едната ос, по която се действа. Другата е либерализация на труда; Възможността да използваме кадри от други държави, които да попълнят тази все по-нарастваща дупка в предлагането и търсенето на човешки ресурс", каза гостът.

Стайков допълни, че това е предимно частна самоинициатива на всяка компания, а училищата и университетите реагират много положително, като има членове на сдружението изградили лаборатории за практика на студенти. Но проблемът се крие в административната тежест, която е много голяма.

Семейните компании у нас са социално ориентирани и инвестират в технологии и зелени проекти. Според госта те държат да инвестират в средата, за да я подобряват, но има голяма разлика между зелената политика на една компания и държава.

Стайков обясни, че компаниите стават по-зелени, но не с темпа и начина, по който се очакваше, тъй като административните пречки са големи. Според госта въпреки възможността компаниите да станат по-независими в генерирането на енергия за производствата си, развитието на държавната енергийна инфраструктура е много различна от тази на компаниите.

Статистиката сочи, че предаването на семейния бизнес през поколенията е доста неуспешно, тъй като между първо и второ поколение се предават само 10% от бизнесите, а между второ и трето – 3%. Гостът заяви, че у нас има силни традиции в семейството, но предизвикателството е да се въведат и в семейния бизнес, ако това се получи наследяването ще е естествен процес.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
минимална заплата за стоматолог.сестра,вие гаргара си правите нали?
139
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В открито пространство и в обикновени окопи касетъчните боеприпаси практически не оставят шанс за оцеляване. Дори добре защитените пехотинци получават множество рани по ръцете, краката, лицето и други открити части на тялото и бързо кървят до смърт.
138
1
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 9 месеца
Боли ме за БизнесЪТ! Така както и него го боли за мен! Да фалират всичките изменкяри пък аз ще отроня една вътрешна сълза.
137
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украинското общество в продължение на много месеци се наслаждаваше на кадрите на руските военни, убити от американските "касети" и дори не предполагаше, че същите тези оръжия могат да бъдат използвани срещу техните синове, братя и съпрузи. Реалността беше шокираща. Използването на половинтонните "касети" РБК-500 направи незаличимо впечатление на украинското общество. Няколко дни имаше вой и пъшкания в публичните страници и телеграм каналите. Общият тон на коментарите е възмущение, че Западът е предоставил "слаби" касетъчни снаряди, ругатни срещу "кацапските" такива и... объркване.
136
24
 
5
 
! Отговори
Красимир преди 9 месеца
Колкото работите, толкова ви плащане. Сутрин 30 мин. закъснение по предлог трафик, след няма и час хайде за кафенце и цигарка. Оп още едно половин час отиде. На обедната почивка естествено се слагат още 30 мин отгоре и после хайде в 17:30 на вратата, че трябвало да взима децата. И после, *** защо нямало 13-та заплата и защо незнам си къде склададжиите получавали повече. Научете се на истински труд и после ламтете за пари. Имам чувството, че в тази държава основния проблем са парите. Другото е ок.
135
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз нали му казах , че напускам .Големи кандърми бяха да остана , даже каза че 200 лева , щял отгоре дами дава .Като му казах къде отивам и колко ще вземам му стана неудобно .Сиктирдосвайте ги и хич да не ви пука ! Сами да си изкарват парите и да си спасяват бизнесите .С моя труд нито мердеса ще му изплащам , нито любовницата ще му издържам .
134
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Die Welt: Броят на фалитите в Германия рязко се е увеличил.Според проучване на кредитната застрахователна компания Allianz Trade германската икономика преживява нарастващ брой големи фалити - техният брой се доближава до нивото от 2020 г. Броят на фалитите на малки предприятия също нараства. Добавете към това предстоящите масови съкращения в индустриалния сектор и нарастващата безработица.
133
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НАТО: Остават пет до девет години до голяма война на континента. Трябва да се подготвим за голямата война с Русия!
132
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За какво са ви високи заплати, като в окопите ще ви хранят без пари. И най-вероятно ще ви убият.
131
2
 
6
 
! Отговори
Голяма инфалция преди 9 месеца
имаше и при бай тоше. Литър бензин през 62ра беше 20ст и в края на живковия режим през 89та беше 1лв. За няма и 30 години цените скачат 5 пъти. Демек на всеки 6 години скачат със 100%.
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Без доставки на пушечно месо от източна Европа няма да стане.
129
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Взел кредит от банка , построил една кооперация , надул цената все едно е в Монако и доволно чака баламурници . Банката му диша във врата , има да дава пари на всички , обаче бизнесмен .Сега им треперят гащите , че ще си останат с бетон и тухли . Строителите обаче си взеха паричките , кой е по тарикат?
128
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По време на юлската офанзива руските войски изстрелват от 40 000 до 50 000 артилерийски снаряда на ден. Украинските - не повече от 5-6 хиляди.
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 136 Тодоре,отиди до магазина да се наредиш на опашката,че хляб и мляко утре я ума я няма. Нали помниш как беше. И подготви нафтовата печка,че режим на тока нали си спомняш-всени ден имаше.И се откажи от удобствата- гелефони,коли,кабелни,глезотийки за хапване,комар Да видиш как ще започне да ти се трупат парички в банковата сметка. И като тръгваш за работа излизай с час по-рано,че нали помниш градския транспорт колко неше редовен.Рейс на 30 минути,но за сметка на това пълен с един квартал хора
126
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Семейните бизнеси означава да работят членове на семейството като работници. Да си накарат децата и роднините да им работят за хубава минималка, или без договор.
125
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То тука всеки втрои е рентиер , инвеститор , инфлуенсър , фитнес инструктор , спекулант на имотния пазар
124
1
 
11
 
! Отговори
от Опака преди 9 месеца
Искаме да се върне времето когато ни лъжеха че ни плащат, а ние се правехме че работим.Въореки това за кебапчета и бира имаше на корем.
123
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има един единствен лек за алчните фирмаджии, нарича се оловен куршум в тила! Това важи и за всички политици.
122
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Коя контра бе пич? Че те и едните и другите контраатакуват и на никой не му се получава. Особенно на путинската армия с големите претенции за магучество.
121
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пия един коктейл на ПунтаКана и сега като се върна , ще обясня колко е тежко положението и нама да дам Коледни бонуси , после ще си взема едно Мерце на лизинг , а на работниците ще кажа , че е под наем , че е голяма криа