Половината от жертвите на пътя в София са пешеходци

Софтуерът на "умните" светофари не се поддържа
23 окт 2023 18:35, Стела Стоянова
33
Половината от жертвите на пътя в София са пешеходци
Снимка БГНЕС

Корупцията и проблемите, свързани с организацията на работа в различните институции, отговорни за безопасността на движение по пътищата, трябва да бъдат решени от правителството. Това каза пред БНР Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

"Правителството отказва да се занимава с тях. Те прехвърлят проблема и казват – камери, повдигнати пешеходни пътеки, законодателство, по-високи глоби, но нито един от тези два проблема не могат да бъдат решени с мерките, които те ни предлагат. На бюрото на министър Денков стои от първия ден, в който стана министър-председател, пътната карта на Института за пътна безопасност, с която ние сме готови да поемем отговорността да намалим жертвите на годишна база с между 50 и 100 човека. Ако ние сложим ред на пътя, ще сложим ред в цялото общество“, каза Богдан Милчев.

По отношение на т.нар. “умни“ светофари в София, Богдан Милчев обясни, че са въведени през 2010 г.

"Оказва се, че при тази интелигентна транспортна система софтуерът не се поддържа, не може да се мине без човешкия фактор и тя не функционира ефективно", добави бившият шеф на КАТ-София.

По думите му, пешеходците в София са изключително уязвими. 50% от всички жертви на пътя са пешеходци, уточни Милчев.

"Няма град в Европа, в който в такъв процент да загиват пешеходци, което означава, че ние имаме проблем с инфраструктурата, имаме проблем с поведението на самите пешеходци, имаме проблем с поведението и контрола на самите водачи. За всичко това трябва накуп да се въздейства, да има програма, да се анализира", обясни Богдан Милчев.

Според него липсата на визия на тези, които управляват транспортната система, рефлектира върху това България да продължава да дава неприемливо много жертви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3: Краденето на някакви други хора, което дори не е доказано, ли е причина да ме блъскаш на пешеходна пътека?
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кривия българин правия космос му е крив. Шофьорите не внимават, ама изобщо.
8
1
 
2
 
! Отговори
Козилла ПП преди 1 година
Има 3 НПОта, искам спасяване канарчето ми с поилка за 2 милиона, да ми се плати тока на нпо-то и да ки се купи стол от никеа че кучето го надраска. За товавсички средства от конфискациите за мен! Инсче ще дойда и ще ви взема и друго!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ги забранят тия пешеходци най-накрая и всичко ще е наред.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По време на пика на Ковида в страната умираха по 360 на ден. Заради сринатата здравна система от десния Костов и неговите съидейници с идеи, които не са за казване, затова се лее само черен пиар а десните кандидати за кметове ги е страх на един диспут да излязат примерно с Григорова. ББЧ да сте го видяли на диспут някога?
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са царе да си измислят проблеми за решаване, които не решават а разтягат като балон за отвличане на вниманието.
4
2
 
3
 
! Отговори
Епиграма на Радой преди 1 година
Ралин,написана по време на соца:"Граждани,качете се на тротоарите,да минат колите на другарите".Бихме могли,в светлината на новите дадености,да я "модифицираме":Граждани,качете се на тротоарите,да минат колите на политгосподарите и ВИПпсихарите!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЕДИ СИ БАЦЕ ДИРЕКТОР НА ТОЯ ИНСТИТУТ И ГОВОРИ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ. ДЕСНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА В БЪЛГАРИЯ С ДИВА ОНТИСОЦИАЛНА ПОЛИТИКА СЪЧЕТАНА С ПРОДАЖБА НА НАЦИОНАЛНИТЕ АКТИВИ И ИНТЕРЕСИ НА СВЕТОВНАТА ОЛИГАРХИЯ НАПРАВИХА ЗА 30 ГОДИНИ ОТ СМЪРТНОСТ И ЕМИГРАЦИЯ СТОПЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ 9 НА 5 МИЛИОНА... А ЛЪЖАТ ЧЕ ИМ ПУКА ЗА 500 ЗАГИНАЛИ ПО ПЪТИЩАТА... ТО НЕ ИМ ПУКА АМА ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО ОТ ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ОБЩЕСТВОТО... КОЙ ОЛИГАРХ ЩЕ ИЗПАПКА КОЛЕДНИТЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ АААА?
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без дисциплина и контрол, какви други резултати искате?
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рибата се вмирисва от към главата. Ако политиците не бяха заети да правят схеми за крадене нямаше да сме в това положение.