Денков отвърна на Радев за тока: Няма риск за скок на цените

Той откри новия български суперкомпютър "Хемус"
19 окт 2023 11:10, Александър Попов
123

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма риск от рязко увеличаване на цените. Тази либерализация трябваше да се случи, регламентът е от 2019 г. България закъснява значително спрямо договорите, които е подписала, заяви премиерът Николай Денков в отговор на наложеното от президента вето върху измененията и допълненията на Закона за енергетиката.

При подготовката на Закона за енергетиката, при тези изменения, бяха направени механизми, които ще бъдат използвани, за да не се случат тези страшни апокалиптични сценарии на опозицията, каза още Николай Денков. Той посочи, че чрез тези механизми ще са защитени уязвимите. Не очаквам да има проблеми при прегласуването на закона, добави той.

Още по темата
Министър-председателят и председателят на Българската академия на науките (БАН) откриха днес новия български суперкомпютър "Хемус", който е част от Инфраструктурен комплекс за дигитална трансформация и високопроизводителни пресмятания на "Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии".

Официалната церемония по откриването се състоя в осми блок на "Научен комплекс - 1" на Българската академия на науките.

Официално беше открит и целият нов инфраструктурен комплекс. Изградената инфраструктура е цялостен комплекс с четири основни слоя, които включват ресурси от суперкомпютърен тип, система за съхранение на данни, локални центрове за разработка на приложения и средства за дигитализация. Разработена е интегрирана платформа, която обхваща всички слоеве на изчислителната екосистема, включително мрежови и компютърни ресурси, и ресурси за съхранение на данни; услуги и инструменти за работа на мултидисциплинарни научни общности.

С днешното откриване се завършва целият инфраструктурен научен комплекс и суперкомпютърът ще подпомогне работата на стотици български учени, за да бъдат конкурентоспособни на своите колеги от чужбина. Ще бъдат подпомогнати учените от математика, информатика, медицина, химия, а целият инфраструктурен комплекс е за близо 20 милиона лева, каза акад. Ревалски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Николай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
4
 
! Отговори
полуидиоти преди 8 месеца
Това е най глупавото и некадърно правителство . Ще продължават да творят простотии докато накрая всичко живо побеснее
100
0
 
6
 
! Отговори
мак преди 8 месеца
Тука има, тука нема. Всеки говори както му отърва, едните - има риск, другите- няма риск. Ще видим, докъде ще ни докарат санкциите.
99
0
 
5
 
! Отговори
Евгени преди 8 месеца
До АнонименПоредния англосаксонски промит мозък ..
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сурикатът пак лъже нагло !
97
0
 
5
 
! Отговори
аланколу преди 8 месеца
Туй дето го изпущаме след ядене на бобл
96
0
 
5
 
! Отговори
аланколу преди 8 месеца
В еврогейския съюз забраняват *** /вредните газови емисии/. А тоя не се спира
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не контактувай с мен, днесчето, ще те изключа. А тока нема да си платим, оти ми е мнооооого, ама много скъп, в ивицата Газа /ако и да го нема/ е по-ефтин
94
1
 
12
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 8 месеца
Тоя глистав сурикат чува ли се какви глупости говори
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ХАХА, че то вече е факт увелиението. О 1ви юли 35% за дневна и 128% за нощна тарифа. Хора по улиците не виждам. Проблем значи няма, може още.
92
2
 
27
 
! Отговори
гошо преди 8 месеца
Стига си лъгал, никой не ти вярва. И горивото нямаше да стигне 3 лв. , а на места превишава 3 лв. и то само за 4 месеца. Вървете си от където дойдохте.
91
3
 
30
 
! Отговори
Спеца преди 8 месеца
Тоя премиер е от вчера в политиката , а лъже като стар ром политик!
90
28
 
4
 
! Отговори
made in РЕШЕТНИКОВ преди 8 месеца
Девет от десет изказвания на Радев и дружинката му са по повод засегнати руски интереси. Това е предостатъчно да си направим извода за кого работи
89
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя дето НИКООЙ не го е избирал а го назначиха от чуждо посолство да продава интересите на България НЯМА право да отговаря на генерал избран с мнозинство от хората. Това същество трябва да бъде изритано от властта! Вината за това ..оразумение има лицето бойко защото клекна на Уйдурма сглобката - най-отвратителното явление в българската политика от 30 години! Всички са за р..трел!!!
88
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Радев все плаши, плешеше с газа , сега плаши с тока ....България е държава на 1300 години и без руснаците ще я има.
87
33
 
2
 
! Отговори
333 преди 8 месеца
Групата от руски шпиони повтарят едно към едно опорките от миналата година, когато изхвърлихме Газпром. Говореха за цени от 1000 лева на горе. Истината - сега газа е по евтин от преди войната и струва 90лв. Интересното е, че пак има хора които им вярват. Затова си има народна мъдрост: Докато има шарани, ще има и рибари.
86
3
 
17
 
! Отговори
Аха преди 8 месеца
Галя от САЩ посолството съгласувала ли го е с Митрофанова.Да не стане като с газовите ,хъбове ?ПАРИ ЗА НИЩО!
85
2
 
13
 
! Отговори
Хххх преди 8 месеца
До 92Смешник....самоимбецил като теб може да слушатъпотии на тоя и да си мисли че когато цената на тока скочи всички цени щели да се не се променят....от къде Ви изсираттакивалибералимбецили не знам.
84
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Където няма руска кохорта нещата са добре.Държавите в които има руска кохорта нещата са зле.Дори и трагични. Факт.
83
3
 
29
 
! Отговори
Ром'с преди 8 месеца
Има риск ...Денков изпълнява Вашингтонските нареждания и Сега се заее с газа от Русия за Сърбия и Унгария вдигайки транзитната цена на газа с 20 лева...а АЕЦ -6 блок очакваше резервни части 15 септември ,но санкции те...,Сега са за 15 ноември от пристанището в Батуми Ако не се лъжа ..а какво ще стане ,Ако руснаците не "получат" я парите,я се спука гума на влака...и в отговор на действия а на Денков не изпратят резервни части...и 6 блок бац няма да работи и ток йок..Това имаше предвид президента
82
3
 
45
 
! Отговори
Joko преди 8 месеца
Молците се прогонват с нафталин ! Но за молецът Денкoff ще трябва да се търси друг начин.