Според Световната банка сме сред най-богатите държави

Въпреки политическата криза, икономиката процъфтява
8 юли 2024 19:00, Инна Ангелова
125
Според Световната банка сме сред най-богатите държави
Снимка: Pixabay

Световната банка представи доклад, според който се нареждаме сред едни от най-богатите държави. Изследването, според което българите имат висок доход, е с дългогодишна история.

Георги Ангелова, старши икономист от “Отворено общество” направи коментар на доклада в ефира на Нова. По думите му ние сме последните източноевропейци, които са преминали през тази бариера. „Някои страни от ЕС я преминаха преди 20 години. Полша – преди 15, Румъния – преди 5. Изостанали сме с между 5 и 15 години”, твърди експертът.

Ангелов допълни, че страната ни е точно над чертата в класацията и лесно може отново да изпадне. „През последните 3-4 години, въпреки политическата криза, икономиката бележи ръст. Растат и заплатите”. По думите му в столицата средната работна заплата надминава три хиляди лева. Очакванията са до края на годината в цялата страна тя да стане 2500 лева.

Според Ангелов „заради дефицита на работна ръка се вдига заплащането на труда”. „Евтиният труд свърши! В България няма, няма и да има”, категоричен е Ангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Може да сме най богати на далавери и всичко което е лошо .....На пари и работа не ....До кога ще лъжете хората има заплати но на повечето места е минималната и като ти сложат удръжките я взел 700 лева я не..Кажи в Холандия че в България се работи за 350 евро на месец да видите реакцията .Там се работи за 500 евро на седмица може да сме в кофата за *** на Европа но не сме европейци и най лошото е че не сме и българи ....
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко ги боли *** да им кажат,че сме богата държава,че не умираме от глад по улиците и си позволяваме много повече от преди. Само вижте коментарите,тези хора са антибългари. Да.. даже сме по-богати от "велика Русия",нещо което чугунените им тикви не възприемат и ако имат възможност първо това,ще направят,отново да станем по-бедни от руснаците щот как така България,ще е по-богата от безаналоговите пияници,това е светотатство не може така.
114
1
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 2 месеца
Поредната подигравка с българския народ....
113
0
 
6
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 месеца
Отворено общество, Отвореното общество е платено от Сорос. Значи дърта лъжа.
112
0
 
13
 
! Отговори
Парадокс преди 2 месеца
Четете ли тези словоблудства - България е сред най-богатите държави ??? Тогава защо българският народ е сред най-бедните , ако не и най-беден ??? Защо ли ? Ами , защото такова крадене и некадърност на избраните ( самоизбрали се ) властници , такова робско племе сме били 500 г. под турско, 50 г. под съветско и вече 35 г. под робството на комунистическите деца и внуци !!!! Честито богатство, роби !
111
0
 
10
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 2 месеца
Асфалт паша, Дебелата ***, Доган ага, Домузете, Прокопа,Цеките,ДрагалъСкия Ай дук и още няколко стотин баш АйДуци отдавна са над тази класация.
110
0
 
5
 
! Отговори
безпартиен преди 2 месеца
Всяко административно увеличение на заплатата касае само и единствено тези получаващи бюджетни заплати!Всички останали работещи и самоосигуряващи се ще трябва да повишат цените на стоки и услуги за да оцелеят!
109
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом Световната банка се произнесе така, вече ми е напълно ясно как и какви хора работят в световните институции и в какъв лицемерен, фалшив и лъжовен свят живеем. И същите тези хора седнали да обвиняват Путин.
108
11
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 2 месеца
Другарю Запознат, не знам с кого и с какво сте се запознали, но не е било със социализЪма или с комунизЪма (по живковски). Не лъжете младите хора! Няма безплатно образУвание (Вие явно там сте се образували като комунистически лъжец...), нито медицина, нито каквато и да било дейност, предназначена да обслужва хората. Всичко това се плаща от бюджета на държавата или от регламентирано осигуряване. Плановата социалистическа ,,икономика" уби селското стопанство тъкмо с ,,евтините" храни за СССР...
107
2
 
22
 
! Отговори
Според преди 2 месеца
Световната еврейска банка всичко е топ при нас.Да ни завидят африканците чак!!! Ж.АЛ.КИ МАНИПУЛАТОРИ
106
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По времето на Соца комунистите раздаваха на Раята за работа средно по 100 лева на месец. Ако разделим тия 100 лева на 25 работни дни се получава по 4 лева на ден. Ако разделим тия 4 лева на 8 часа работен ден се получава на час по 50 стотинки. Цигарки Карьочка струваха 15 стотинки! И тогава започна Пафкането на Цигарки, понеже бяха забранени и малките деца се научиха скришом да ги пафкат. Сега децата на пафкащите деца, станаха богати в мозъка и пафкат цигарки навсякъде, даже и по време на работа
105
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целта на Комунистическата теория на евреина Карл Маркс бе създадена така да обработи в Кошарата на Комунизма Мозъка на Раята, че Тя - Раята повече да няма как след раждане на деца, от майките и бащите, от поколение на поколение да предават спомени на своите деца за техните деди Творци, как са били техните Умове пълни с Разум и свързани директно с Космоса и получаващи от там Информация за да бъдат Творци на Земята и Мозъка им от Ум да се напълни с Разум!
104
10
 
8
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 месеца
Не само ,че си " незапознат" а неграмотен и само чувал от също неграмотни индивиди за " благата" през комунизма. Няма да ти обяснявам, че трябва да пиша цяла нощ . Истината е че благодарение на това,че сме СВОБОДНА държава в клуба на най- богатите ЕС българите живеят както никога досега през цялата си история!!!!!!
103
6
 
9
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 месеца
Ако недоволните ревльовци, червенорусофилите и некадърните мързеливци бяха по- малко в България, нямаше да е тоя политически хаос и нестабилна държава, нямаше да са тия некадърни, безпомощно незнаещи политици популисти. И президента щеше да е друг и политиците ни държавници...в тая атмосфера изплува все по *** пяна......
102
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди 9 милиона, сега 5-6 милиона факири, винаги най богатите.:))
101
8
 
22
 
! Отговори
Запознат преди 2 месеца
Българина иска да бачка за пари ,а не за стотинки. Преди 1989 г имаше безплатно образувание без платени уроци, безплатна медицина и развити селско стопанство. Нямаше ДДС и Акциз , нямаше винетки и граждански застраховки. Евтин ток , вода и храна. Сега всички тези неща ги плащаме чинно вместо да остават в народа. Тогава имахме дълг 10милярда дълг , а сега 50 милярда. За какво богатство ни говорят като не спират да ни ограбват. Не разбирам тази наглост да те обират и да ти казват че си богат.
100
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От статистиката се знае едно много важно нещо за здравите и болните по земята! Вярата на Богатите е по Религийните Храмове, по Болниците на Докторите, по Банките на Ганстерите! То и затова статистически Докторите, живеят най - кратък живот! Вярата на Бедните е Разума в Богатството на Природата, Космоса, Звездите, Планетите и техният Син (((СЛЪНЦЕТО))), който е Твореца и сее Здравословен живот по Земята и затова те най - дълго живеят по върховете на планините с поглед към (((СЛЪНЦЕТО)))
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Здравето на народа не е в ръцете на броя на докторите, медицинските сестри, броя на болниците, на не здравословните продукти, на пластмасата която се купува по магазините, на захаросаните продукти, в хляба направен от пшеница, която няма нито един останал спомен, че е произлязла от еднозърнестия лимец и че нашите баби са я обработвали на тесто с кисели бактерии, а не с "мая" - (за бърз растеж)! Здравето е в Ръцете на Природата, Чист Въздух, Вода и Природни Продукти! Останалото е Пари!
98
0
 
5
 
! Отговори
ХоХо преди 2 месеца
До Зозо е след като е 15 хил долара БВП, твоето 50 пъти ли е повече, е това е шорошки умник де не знае що му плащат
97
3
 
16
 
! Отговори
шмatka преди 2 месеца
Няма нужда някакъв *** и лъжлев краварин да ми казва колко съм забогатяла след 89г!Вижте и питайте българите -те ще ви кажат истината!-бедни,болни,,живеещи в обезлюдяващи се села и градове,разруха навсякъде и това ако е богатство ,здраве му кажи!Щом сме толкова богати ,защо младите търсят препитание навън от държавата????Народе,*** народе, продадоха те на колонизатори и още търпиш разни сер,,семи и деeeбили да те управляват!