Радиоактивна вода в Хасковска област

Набавят си вода от цистерна, за да готвят
8 юли 2024 14:38, Инна Ангелова
28

Водата е пет села в Хасковска област е забранена за пиене и готвене. С влошени качества е питейната вода в Брягово, Александрово, Константиново, Поляново и Бисер. Освен че е налице почти цялата Менделеева таблица, водата е и радиоактивна, става ясно от съобщение на РЗИ.

48-годишната Златка Андонова живее в хасковското село Брягово. Откакто се помни, водата от чешмите не става за пиене. Тя споделя, че дори пералните не могат да се пуснат, защото дрехите излизат мръсни.

На 5 юли РЗИ в Хасково е издала забрана за ползването на водата за питейни нужди, тъй като е с повишени нива на манган, желязо, фосфати и амониеви йони. Установено е и съдържание на радон, заради което от здравната инспекция препоръчват при къпане помещението да се проветрява веднага.

Така хората са принудени да се къпят в минерални бани, а за готвене - да си носят вода от цистерна.

Останалите местни разказват, че имат градина, която ежедневно се полив с вод от чешмата. Друга в селото няма. Сметките им за вода също са високи.

"28 кубика имаме този месец, 120-130 лева трябва да платим", уточни Райна Димитрова. Жената недоумява как държавата и институциите допускат подобно нещо в 21 век.

В Брягово водата идва от терасата на Олу Дере. Местните разказват, че от години заради мръсотията в реката няма риба.

Кметът също е възмутен от безхаберието на институциите и е категоричен, че този път няма да се примири и ако се наложи - ще се стигне до неподчинение.

Междувременно в населеното място има поставена една единствена водоноска, която е крайно недостатъчна за 500-те жители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: водазамърсяванеРЗИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Haблuзo e noлuroнa "Kopeн"..
25
0
 
3
 
! Отговори
Сиромах преди 2 месеца
Ами то безхаберието на властта си е много отдавна!Водата на Хасково отдавна е неизползваема за пиене и готвене, но цената и е като за минерална, а именно 5,32 лева за куб.м.Това си върви от години, шефовете на ВИК и министри на околната среда и водите си получават високите заплати за добре свършената работа и така до края на света!
24
0
 
3
 
! Отговори
ядр. физик преди 2 месеца
Радиоактивност има в целия район. Никой не може да каже до кога, пък и колко. Години наред се добиваше уран по следния начин : сондажи, в едната сонда се влива киселина, от другата се изпомпва същата с разтворени минерали, с уран. И така десетилетия. Като екстра, цистерните разливат тук и там. Всичко това сега се разнася от подп. води. Преди нищо нямаше, защото беше секретно. Пиеха и поливаха със същата вода.
23
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Изгледайте клипчето, че в статията не го пише. Тази втората с градината, дето платила 28 кубика за поливане за 120-130 лева каза, че от дете водата била такава. Тоест дрогаре комунисти от времето на развития социализъм и бай Тошо със скъсаните чорапи :))) И хубав че водата е радиоактивна, я какви мутанти се раждат като нашия Гришо. В челната световна десятка на тенисистите е :)))
22
1
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Олелееее...Вярно ли тази първата дето я дадоха е на 48 години??? :-О На мен ми прилича на поне 65 годишна
21
3
 
0
 
! Отговори
ИВАН преди 2 месеца
ТОВА Е ГЕНОЦИД! ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПАК ЗА ВИНЕТУ И ШАЙКАТА ОКОЛО НЕГО! ДЕ БИЛИ БЪЛГАРСКИ
20
1
 
3
 
! Отговори
Накратко преди 2 месеца
Това са последствията на "развития социализам" при който имаше 48 уранови мини и още толкова се разработваха.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мирише на американски филм ,тия заравят отрови където им падне само да е безплатно.Евроатлантъзъм сър ,просто бизнес..
18
0
 
0
 
! Отговори
ми ми мисирка преди 2 месеца
айде почна се айде кажете сега че може да се пие спокойно от деца
17
1
 
0
 
! Отговори
ААА преди 2 месеца
Ами при мутро-демокрацията е така..., народа за едни е - "матрял", за други "биомаса", а за трети - просто "електорат". Ха, ся, гласувайте за един от трите вариантъ!!! -))))))
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В района около Чернобил растения и животни си се въдят на воля. Любопитно защо за човека тази радиация е вредна.
15
0
 
0
 
! Отговори
vd преди 2 месеца
Пак ли!?
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Хасково ги тровят с уран, а нашата вещица Фандъкова умори хората с мръсен въздух, за да не се чисти с машини, а с роми
13
0
 
7
 
! Отговори
Ама това е от 1992 преди 2 месеца
След прекратяване на геотехнологичния добив на уран от водоносните пясъчници в районите на гр. Пловдив, гр. Хасково и гр. Ямбол, върху обща площ от над 11 000 000 кв.м. в дълбочина на находищата са изоставени десетки хил.куб. метра технологични разтвори с високо съдържание на свободна сярна киселина и тонове разтворен естествен уран. В условията на неконтролирано движение, тези количества продължават да замърсяват подпочвените води във водоносните масиви от посочените географски райони.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Делянчо нали щеше да ги оправя
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Овците трябва да се доят, тровят и мъчат. Така дефакто става
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
е да ама за сметка на това като поливат доматите стават като дини големи, а черешите са като ябълки
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това са проблемите на държавата. проблем с водата има в две трети от населените места в страната. Не се чу от никоя пратя, наричаще себе си "зелена" да е подела нямамви сериони инициативи за соравяне в който и да е регион. За сметка на това, отцепилата се от /ДБ"Партия на зелениете" не е доволна, че н е проларала свободното отглежане на "промишлен коноп"....???
8
2
 
9
 
! Отговори
до 61 преди 2 месеца
А къде са радиоактивните отпадъци от АЕЦ-а? Или и тях си ги учил по география? Защото допреди американското гориво ги изнасяхме в Русия! Сега ги изнасяме в ... познай! Жокер - започва с Х!
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сиветвам хората да изследват водата в независима лаборатория. На много места неоснователно се играят подобни представления.