Завърналите се: След години в чужбина разбрах, че мястото ми е в България

Мечтата Америка остана само на думи, казва Георги Дамянов
17 авг 2023 21:09, Стела Стоянова
139

Как се чувства някой, който години наред прави опити да заживее в чужбина, но накрая открива, че мястото му е тук? Този път разказът в "Завърналите се с Петя Кертикова" е именно за такъв човек.

След като завършва езикова гимназия в Пазарджик, Георги Дамянов неистово желае да замине за САЩ.

"Не само да го гледам този живот по филмите, но и да го живея", разказва той.

Кандидатства в университет, но заради високите такси на обучение в САЩ избира да учи "Бизнес администрация" във филиал на американския университет в Сейнт Луис, само че в Мадрид.

"Моят план беше в края на обучението ми да се прехвърля в Америка. Наистина го исках", споделя още Дамянов.

В Мадрид българинът живее 4 години. И макар да не иска, Дамянов се прибира в България, след като завършва висшето си образование и след като финансовата криза от 2008 г. не подминава Испания. Следва пореден опит да заживее навън, този път в Германия. Знае и езика, но вижда, че страната не е за него. Казва, че няма и възможност да се реализира.

Така решава да се завърне у  нас през пролетта на 2014 година и да промени мирогледа си.

"Всъщност, започнах да виждам как нещата се получават, когато човек има постоянство. Започнах да се съсредоточавам в това, което правя. На този етап не бих напуснал България, освен ако не е за краткотрайна почивка", твърди Дамянов пред Bulgaria ON AIR.

Така мечтата "Америка" остава само на думи и то, оказва се след години, за добро. Днес Георги е успешен търговец на софтуерни продукти, развива и бизнес, който помага на всички онлайн търговци да вършат работата си по-лесно и казва, че сега не би заменил България за друга страна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
6
 
! Отговори
Хааа ха ха преди 9 месеца
Завръщал се търгаш да става. Да купува певтино да продава скъпо. Мааам им търгашка.. Защо не се върнете че пиколота да станете, камериерки, шивачи, минималните да вземате. Връщате се да щавите каквото е останало. Там няма евтина работна ръка, никоъ не може да гърби, идва в България за това
45
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Повечето емигранти са някакви мизерници,които мизерстват в чужбина, пестят пари и с тях купуват жилища в България. Очакват като си дойдат хората, живеещи в България да им свалят шапка,само дето стандарта на живот се вдигна много и никой не ги брои за нищо. И затова те злобно плюят по България.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най-голямата грешка в живота ти. Ще си говорим пак след 2-3г след като види абсолютната мизерия в това блато
43
4
 
10
 
! Отговори
Даааа преди 9 месеца
Завръщат се те да стават работодатели ! От такива избягаха едно време, сега те ще стават, те да печелят и правят бизнес тук. Да гърбят и те сега. Некой от тях не се връща да става работник на нивата да знаете
42
3
 
23
 
! Отговори
Истината преди 9 месеца
В Словакия повече ходих по кръчми и купони. И повече приятелства направих дори от тук в БГ. Върнах се заради семейството ми. Но хората там бяха по-добри. Без опит ме взеха в офис на фирма от Форчън 500. Тук в България все нещо не им е достатъчно, трябва да им лижеш подметките за трохи.
41
6
 
10
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 9 месеца
Т.н. "Чужбина" бе добро място за живот и правене на пари ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ ХОРА през 90-те години на миналия век, да речем до атентатите от 9/11. След това започнаха криза след криза, а от обикновените хора успява 1:1000. Не слушайте какви легенди се разправят за "лекари", "инженери" и "програмисти". Със сигурност ИМА УСПЕЛИ. Винаги най-добре са били онези, КОИТО СА ОТКРАДНАЛИ МИЛИОНИ/МИЛИАРДИ ОТ СОБСВЕНИТЕ СИ ДЪРЖАВИ И СА ОТИШЛИ ДА СИ ХАРЧАТ ОГРАБЕНОТО В ЧУЖБИНА, ПО-ТОЧНО САЩ НА СПОКОЙСТВИЕ.
40
10
 
9
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 9 месеца
Болни хора са тези. Завръщат се да гърлят и те народа. Каквото му е останало да дооберат. Учени в чужбина как да мамят и обират
39
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никога не късно да се омаскариш и да се завърнеш в кочинката!
38
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България щеше да е райско кътче за живеене ако нямаше толкова много продажни русофили и руски резидент на Дондуков 2.
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Еми да, значи мястото ти наистина е в България. В прекрасната страна на мутрите се чувстваш най-добре!:)))
36
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само глупаците останаха в Чалгария, стават само за пушечно месо за Украйна. Този ще им е предводител, понеже е от най-глупавите.
35
2
 
7
 
! Отговори
има много преди 9 месеца
истории, първата вълна имигранти е през 60те , вече имат и внуци хората. след 1995-2000 и виденовата зима и беднотия - масово се изнесоха студентите и сега те са гръбнака на българската общност в Чикаго и източните градове, но нищо не е като по филмите и парите не се берат от дърветата...някои го разбират и се прибират при корена си и започват да градят и променят, други започват да хейтят отдалеко и да четат нон-стоп какво се случва в България..
34
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В България не успяват само мързеливите, нeкадърниците и глyпaцитe....
33
1
 
1
 
! Отговори
До bl преди 9 месеца
Ами явно ти си от другите десет процента"незаменимите"?Запомни едно:Незаменими хора няма,има Незаменени,това се отнася и за България и за Европа и за навсякъде където се се сетиш!
32
1
 
14
 
! Отговори
Турците го измислиха преди 9 месеца
Турците са го измислили - при носталгия дърпа родителите си, че и бабите си взимат. Така няма нещо, което да им липсва кой знае колко. Със семейството до теб и на луната си си вкъщи!
31
1
 
7
 
! Отговори
Стават грешки. преди 9 месеца
Всеки може да се обърка покрай носталгията и щастието от детските години когато на човек все още нищо не му е ясно.
30
2
 
8
 
! Отговори
Димчоу преди 9 месеца
Преди се гърмяхя само мутрите. А вече и бедните почнаха да се кълцат като клетия човек разфасофан и хвърлен в канала на кооперация на ул. Раковска.Ще почнем да правим като турците - единотива и взима цялото си семейство в чужбина със все бабите. Най-вече родата дърпа към България,не толкова самата страна.л, а роднините, към тях ни тегли.
29
3
 
18
 
! Отговори
Пак пропаганда преди 9 месеца
Аман! Работя за 1400 чисто в София сдва чужди езика и дипломи отчужбина. Защото нямам вуйчо владика и не съм ИТ.
28
3
 
9
 
! Отговори
bl преди 9 месеца
"90% от нашенците навън заработват всичко друго ама не и това което са учили!" С каквито ходиш за такива говориш. Аз пък не познавам един Българин в чужбина, който да не работи каквото е завършил и да не е ценен в професията си.
27
12
 
17
 
! Отговори
Bill преди 9 месеца
След 30 години в САЩ мога да кажа на всички мързеливци и на всички без клетъчни че това е държавата в която ако можеш,знаеш и желаеш може да постигнеш много стига да не си с прочутият български мързел и с българският манталитет които е рожба на българо съветската дружба.Това да стигна до САЩ е най умната стъпка в животът ми.LONG LIVE AMERICA.THANK YOU AMERICA.