Една малка добрина, а всъщност живот: Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Наградиха 11 индивидуални и институционални кръводарители от София
14 юни 2024 17:45, Красимир Ангелов
8

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В Световния ден на доброволния кръводарител Българският Червен кръст (БЧК) и Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) организираха национална акция по кръводаряване под мотото „20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“.

Председателят на БЧК акад. Христо Григоров заяви пред БГНЕС, че през 2005 г. Световната здравна организация (СЗО) взема решението 14 юни да бъде обявен за ден за благодарност към кръводарителите. „Действително вече 20 години ние всяка година го честваме и казваме едно голямо благодаря на хората с големи сърца, защото за да бъдеш кръводарител, ти трябва да имаш много голямо сърце, което да има чувството за любов и за взаимопомощ“, заяви той и посочи, че в продължение на много години БЧК работи съвместно с държавните институции, за да обезпечат необходимата кръв за спасяването на човешкия живот.

По думите му, когато човек протегне ръка за кръв, това е символ на протегнатата ръка към човек в нужда, за да го изправи, да му върне надеждата и да му върне живота. "Драги приятели, още веднъж ви благодаря и нека с Божията помощ да продължим напред и да сме живи и здрави", каза председателят на БЧК.

Акад. Григоров отбеляза, че кръводарителите се увеличават. "Това говори, че дълбоко в душата на българина е запазено това, което сме наследили от нашите баби и дядовци – да бъдем добри, да бъдем милосърдни и да помагаме", добави той и допълни, че давайки кръв, ти не само помагаш, а спасяваш човешки живот.

Председателят на БЧК призова да продължи да се работи в тази посока заедно с държавните институции, „да си помагаме и да градим мостове между нас".

По-рано днес 11 индивидуални и институционални кръводарители от София, допринесли за популяризирането на кръводаряването, бяха наградени с плакети, грамоти и предметни награди.

Сред тях е и 38-годишната Дорела Алтъпармакова. Пред БГНЕС тя разказа, че дарява кръв от повече от 10 години. "Започнах случайно, но винаги съм имала желание. Започнах като имаше една кампания на кръвния център в компания, в която работех", обясни тя.

На въпроса как се чувства от това, че е сред отличените от БЧК кръводарители, Алтъпармакова отговори, че е хубаво и чувството е приятно, но въпреки това не смята, че е нужно да се подарява или награждава.

"Малко е неудобно, защото все пак го правим не за награди, не за признания", допълни тя.

За нея кръводаряването е най-лесното нещо, което човек може да направи.

"Една малка добрина. Нищо не коства. Полезно е за всички – за обществото, за човека, за получаващия особено, така че нищо не ми коства. Няма логика да не го направи човек", заяви кръводарителят.

Тя отправи призив към хората, които все още не са дарили кръв, а могат да го направят:

"Не се страхувайте да го направите. Нищо страшно няма. Изключително бързо. Изключително лесно. Полезно е за всеки един от нас. Мисля, че е минимално усилие и ще направите едно добро дело", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Общество
Слънчев и топъл уикенд, градусите тръгват нагоре
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Петя преди 1 седмица
Отидох да дарявам,2 лелки с вид на биволци ми викат: Ква си бледа и слаба,кръв ли ще даваш.Дай картонче.Ква Група си? Виакам им нямам картонче,0- съм Оооо, сега па и ново картонче ще иска тая,,но не може! Другата и вика-И тая кръв я имаме предостатъчно.И аз си тръгнах.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Да не оставим нито един болен да умре без лекарска помощ" - лозунг от времето на комунизма.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди много години исках да даря като студент, но ми дадоха да попълня въпросник. Там имаше питане дали съм бил на зъболекар през последните 6 месеца. Тъй като бях ходил един човек ме посъветва по-добре да не давам. Има ли още такъв въпросник преди кръводаряване? Това беше преди повече от 15 години.
5
1
 
3
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 1 седмица
Преди повече от четвърт век СДС-Шайката изкорми държавата и изпи кръвчицата народна, така че няма вече кръводарители.
4
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
кръводаряването у нас е тотален т*шак. ето, отивам съвсем доброволно да даря кръв, и се почва с въпросите: ква е тая кръв, чия е, що 2 кофи...
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мен ме е страх да ми вземат кръв пък какво остана да даря.Ако дарявам дарявам пари.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а на доброволния работник :)))
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ден на платения кръводарител :)))