БАН уволни свой математик след коментар за Дебора

По думите му такава била "мъжката природа" от 10 хил. години
Обновена: 4 авг 2023 18:30 | 4 авг 2023 18:20, Йоана Цонева
151
БАН уволни свой математик след коментар за Дебора
Снимка: БГНЕС

Информатикът от Българската академия на науките Радослав Марков, който оправда насилието над жени в свой коментар в социалните мрежи, днес бе уволнен от Института по математика и информатика.

"В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на г-н Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН) припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ-БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ-БАН", написаха от института в официалната си страница във "Фейсбук".

До уволнението на информатика се стигна, след като преди няколко дни той написа в профила си в социалните мрежи обиден коментар за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора. Позицията му обаче предизвика буря от възмущение сред потребителите на социалната мрежа.

По-късно пред Нова телевизия информатикът обясни, че написаното от него е просто социален експеримент, който имал за цел да провокира. По думите му неговите колеги и близки го познавали и го подкрепяли.

Още по темата
"Това е социален експеримент или малка провокация, която цели да покаже настроенията в обществото. Или как се формира механизмът на единното мнение, без да има факти. Моят житейски и научен опит ме кара да изчакам, тъй като всички помним случая с Пепи Терзийски. Има и много други, на които резултатите и съдебните решения не отговориха на първоначалните обществени настроения", посочи Марков.

Преди седмица ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД уволни служителя си Виктор Костов по същата причина - реакцията на младия мъж в социалните мрежи по случая "Дебора". "Евала, брат, трябва да знаят кой е силният пол!", написа Костов.

Отговорът на изпълнителната директорка на дружеството инж. Илза Чинкова пък гласеше:

"Викторе, обръщам се към теб като майка и жена, като ти заявявам, че се срамувам и осъждам твоята грозна позиция. Ти си срам за хилядите почтени работници и служители в "Мини Марица - изток" ЕАД. Не искам никой от работещите в мината да бъде отъждествяван с твоята позиция. И отново, като майка и жена ще ти кажа, че и един единствен шев, направен на живо същество, причинен от ръката на някакво човешко недоразумение, наречено от теб "силен пол", е прекалено много и недопустимо за времето и обществото, в което живеем."

Припомняме също, че заради скандалното интервю на Тити Папазов, в което баскетболния треньор гордо разказа как е обръснал главата на приятелката си преди години "за наказание", без рекламни договори остана известният певец Тото от "СкандаУ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
75 преди 9 месеца
До До 75 - И аз. Ако ми посочиш къде са, ще се радвам да ги видя.
73
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В моя трудов договор пише че не трябва да подронвам авторитета на фирмата, ако го има и в договора на тоя от БАН, затова е махнат пък и от чисто човешка гледна точка простащината никой не я награждава
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 75 - Тези пръс, с коти обиете минуси, скоро ще може само носовете да си чешете с тях. Свърши се вашата. КРАЙ!
71
3
 
1
 
! Отговори
До 75 преди 9 месеца
Знаех си, че в темата пишат корумпета от съдебната система.
70
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"дружеството инж. Илза Чинкова" - Назначена по партийна линия, изпълняваща длъжността за семица. Ще го възстановят на служба отчно 2 минути, след като я сменят. Това за ТЕЦ Марица.
69
0
 
11
 
! Отговори
NoWay преди 9 месеца
Няколко принципни положения: 1. Недопустимо е упражняването на насилие над друг човек (без значение жена или мъж) 2. Ако това се случи, насилникът се наказва ефективно от държавата. 3. Всеки има право да формира собствено мнение и да го изразява, доколкото изразяването му не е престъпление. 4. Морално укоримите действия, които не са криминализирани не са повод нито за насилие, нито за друга репресия спрямо извършилия ги.
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Правно основание: Неспособен да си върши работата." - Успех да докажеш това в съда! Ще се свържа с човкеа по-ксъно тази вечер, ако някой ми даде контактки и ще му предложа правна защита и публична подкрепа. Това НЕ МОЖЕ да продлжава. Подобно нещо е деградирало САЩ и повечето от Европа и щетите ще са там с десетилетия. Не бива, да се допусак и тук!
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко *** трябва да си, че и във фейса да го напишеш, затова и са им толкоз ниски заплатите в Бан
66
2
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 9 месеца
" Жените, които пият и спят с различни мъже, не са *** а сексуално разкрепостени, еманципирани и умни млади дами." и не са нарязали никой мъж с макетен нож. Интересно мен що ми цензурират копираното от теб? Ти си връзкар. Като Г.Г
65
0
 
11
 
! Отговори
много хора не преди 9 месеца
разбраха че с тези горещи теми за насилие печелят политиците и съдиите като фокуса се измества от корупция, измиращи десетки хора само поради лошото и ограбвано здравеопазване в поставяне жените в по висока каста както в индия, а мъжете наравно с домашните любимци. Просто не трябва насилие срещу хората, а не да се делят жертвите като по важни щом са жени. И политиците печелят време докато хората вече не говорят за чекмеджета и никой не контролира общ поръчки и далавери
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съдът ще го върне обратно на работа. Ще му платят социални помощи в Бюрото по труда, после и неустойки за пропуснати ползи и вреди и репутация и достойнство. Бъдете спокойни.
63
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жените, които пият и спят с различни мъже, не са *** а сексуално разкрепостени, еманципирани и умни млади дами. Мъжете, които спят с много ртакива жени, за ужасяващи чудовища, възползващи се от нежната, деликанта и ранима женска душа (всъщност от друго се възпозлват и нека да ви кажа - не е ***, че да се изтърка) ... И заслужават хокания и упреци. А някой да даде гепи на такъв, че еовършал 5 от "вървежните дами" за една седцмица,а и давата са грозни шовинисти ... А жените са жертви.
62
2
 
3
 
! Отговори
До 63 преди 9 месеца
Правно основание: Неспособен да си върши работата. С такова изродено мислене как ще работиш? Ще подрониш авторитета на БАН.
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Слава на мъченика Радослав Марков . Слава на всички мъченици които се борят против сатанистите.. Тяхно е царството небесно.. славата им ще бъде вечна
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някои хора още не са разбрали, че фашизмът дойде с "Промяната" и вече няма свобода на словото. Има фашистки репресии, уволняване, политическа намеса в съда, прокуратурата, МВР, БАН, в работата на съдебните лекари и решенията им. Чудя се, дали "Случаят Дебора" не е "Запалването на Райхстага" за нашите отново появили се фашисти, 100 години след първото им появяване. Празнуват стогодишнина. Имат голям юбилей.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Измислил си е, че експериментира. В действителност не е. ***.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И на какво правно основание ще го освободят, ако не е тайна?
57
2
 
4
 
! Отговори
Искаме истината преди 9 месеца
Искаме истината за Дебора, чадъра над Георги, корупцията в съдебната система, кой за колко се продаде, кой е извършителят и кой поръчителят. Такива показни уволнения на дребни риби като тоя от БАН не могат да ни затворят очите.
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Правил си експеримент човека,нали е учен,ама не особено умен!
55
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами добре са направили от БАН и марицата, обществото ни е болно и проядено, подрастващите четат , гледат и копират готините батковците и колкото и нови закони да добавяме, ако не си променим мисленето, все тая

Спонсорирани публикации