БАН уволни свой математик след коментар за Дебора

По думите му такава била "мъжката природа" от 10 хил. години
Обновена: 4 авг 2023 18:30 | 4 авг 2023 18:20, Йоана Цонева
151
БАН уволни свой математик след коментар за Дебора
Снимка: БГНЕС

Информатикът от Българската академия на науките Радослав Марков, който оправда насилието над жени в свой коментар в социалните мрежи, днес бе уволнен от Института по математика и информатика.

"В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на г-н Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН) припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ-БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ-БАН", написаха от института в официалната си страница във "Фейсбук".

До уволнението на информатика се стигна, след като преди няколко дни той написа в профила си в социалните мрежи обиден коментар за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора. Позицията му обаче предизвика буря от възмущение сред потребителите на социалната мрежа.

По-късно пред Нова телевизия информатикът обясни, че написаното от него е просто социален експеримент, който имал за цел да провокира. По думите му неговите колеги и близки го познавали и го подкрепяли.

Още по темата
"Това е социален експеримент или малка провокация, която цели да покаже настроенията в обществото. Или как се формира механизмът на единното мнение, без да има факти. Моят житейски и научен опит ме кара да изчакам, тъй като всички помним случая с Пепи Терзийски. Има и много други, на които резултатите и съдебните решения не отговориха на първоначалните обществени настроения", посочи Марков.

Преди седмица ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД уволни служителя си Виктор Костов по същата причина - реакцията на младия мъж в социалните мрежи по случая "Дебора". "Евала, брат, трябва да знаят кой е силният пол!", написа Костов.

Отговорът на изпълнителната директорка на дружеството инж. Илза Чинкова пък гласеше:

"Викторе, обръщам се към теб като майка и жена, като ти заявявам, че се срамувам и осъждам твоята грозна позиция. Ти си срам за хилядите почтени работници и служители в "Мини Марица - изток" ЕАД. Не искам никой от работещите в мината да бъде отъждествяван с твоята позиция. И отново, като майка и жена ще ти кажа, че и един единствен шев, направен на живо същество, причинен от ръката на някакво човешко недоразумение, наречено от теб "силен пол", е прекалено много и недопустимо за времето и обществото, в което живеем."

Припомняме също, че заради скандалното интервю на Тити Папазов, в което баскетболния треньор гордо разказа как е обръснал главата на приятелката си преди години "за наказание", без рекламни договори остана известният певец Тото от "СкандаУ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Шошо "Социален експеримент мухаха. Нали е математик, за каква социология става въпрос" - Добре, че в социаологията няма математаика ... Ама хич! И другото - според теб, кух главо, некадърна лишена от разум картунке - математиците, какво правят в академиите? Математиески експерименти ли?
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 102 - Смао дето покоелнието, дето беше не 20-25, когато вкара фейсбук, сега стана на по 35-40 и го рпеи за истинския живот.
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Във фейсбук всеки може да се представя за какъвто си иска. Това не е реалния живот. Може да пишеш и че си космонавт и какво от това? Този сега ще осъди България в международен съд и ще му плащаме всички ние репарации.
91
2
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
Ще запиша докторант не за да уча , а да стана мъченик и герой.. всяка ден ще плюем глобалистите , докато ме изгонят... После като се смени геополитическата обстановка .. Ще се пиша активен борец против сатанистите. ще получа народна пенсия като ветеран от войната..
90
4
 
1
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 9 месеца
То в бан само такива "учени" дето за за нищо не стават ги уреждат с връзки там да дърпат от бюджета и по цял ден кафенца и цигарки.
89
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не сме се върнали в комунизъма, че за неполиткоректни мнения да се уволнява?
88
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дебора е работила най-древната професия. А оня и е намирал клиенти. Само че тая не му се отчита и тоя я нарязва цялата, за да не може да практикува професията си. Това са типични наказания за тези среди. Режат с ножове или режат коси и жената не може да си практикува професията. Сега разбирате ли как ни вкараха в капана? Заради такива същества изпързаляха народа.
87
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С тези, изведнъж нароили се оплаквания по телевизиите, се вижда платената аклция на НПО-та, подкрепени от Продажниците от Двойните граждани от парламента и правителството. Започваме да се досещаме. Платени изказвания и търсене на "жертви", за приемането на "Истанбулчетата" и жестоки репресии срещу несъгласните, заглушаване на свободното слово и неофашизъм.
86
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Голяма глупост. Сега това момче ще играе ролята на онеправдан и страдащ и ще спечели симпатии. Не познавате човешката психология. Човек е устроен така, че винаги да съчувства на страдащия, дори и страдащия да е виновен. Наказвайки го, вие го превръщате в герой и символ на подражание. Аз ли трябва да ви уча на азбучни истини, че забраненият плод е най-сладък...
85
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добрите програмисти , инженери , математици , физици винаги говорят и пишат истината .. и не им пука от нищо.. от глад няма да умрат..
84
2
 
1
 
! Отговори
75 преди 9 месеца
Още чакам. Свърши ли се?
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 90 - Само дето Бай ти Тошо и СССР никога не са ти обещавали свобода на изразяване, право на менние и подобни, докато тези твърдяха, че име основна човешка ценност и право!
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едните ревът, да е убие Георги. Другите ревът, че докрторъ не си е свършил работа, защото описал "леки телесни повереди". Ооо, господа мед. и юридичекси експерти! Моля ви, дайте си меннието!
81
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не става със забрана на мненията. Тоя мач сме го играли вече и не свършва добре. При бай Тошо не можеше да кажеш критика срещу социализма и Русия. Сега е същото само че с обратен знак, обаче махалото може да се обърне пак и да стане пак с обратен знак. Защото пресолихте манджата. Българите са такива. Винаги се правят на по-католици от папата. Затова ще страдаме под диктатура винаги. Не умеем да сме свободни. Това е страшно и зловещо.
80
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 86 - Не им давай идеи. Задава се лов на вещици. ПП/ДБ тбва да представят пред шефчетата, че зпъълянват правилно плановете.
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблемът с повечето информатици и инженери, които го има както тук, така и в Гугъл е, че тези хора винаги преставят данните, както ги виждат, без да целят никакви политически менния и без да се съобразята с каквато и да е политико коркетност. Защо мислите, че Туйтър беше 85% "не технически персонал", коит не са свързани нито самркетинга, нито с продажбите, нито с финансите? Защото някой трябваше, да опъъъва юздите, че да не се ядната плачливите уокаджийчета. Е -яднаха се. И кво?
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Уволнете професор Витанов от физически факултет на СУ .. Той всяка вечер пише против глобалистите, ... Ако Ви стиска..
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 83 - Не знам. Ти ще кажеш.
76
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 80 - Подронването на автоирета на фирмата, означва да кажа, че БАН подкрепя и защитава насилниците! Или нещо подобно. Виско останало, че личното меенние на човек, трябва да е такова, като на работодатял му, ви навира БАШ в тяа робовладелска дупка, отк която се оплакват 90% от българите. Ти си в БАН, да върши работа, не да им правиш ПР, не да си им представително лице и прочие. Или изведнъж жовотът ти е обвързанна 100% с тях.
75
2
 
1
 
! Отговори
Праматаров преди 9 месеца
Правилно, и друзята така реагират за третия пол, без да имат всички факти.

Спонсорирани публикации