БАН уволни свой математик след коментар за Дебора

По думите му такава била "мъжката природа" от 10 хил. години
Обновена: 4 авг 2023 18:30 | 4 авг 2023 18:20, Йоана Цонева
151
БАН уволни свой математик след коментар за Дебора
Снимка: БГНЕС

Информатикът от Българската академия на науките Радослав Марков, който оправда насилието над жени в свой коментар в социалните мрежи, днес бе уволнен от Института по математика и информатика.

"В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на г-н Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН) припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ-БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ-БАН", написаха от института в официалната си страница във "Фейсбук".

До уволнението на информатика се стигна, след като преди няколко дни той написа в профила си в социалните мрежи обиден коментар за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора. Позицията му обаче предизвика буря от възмущение сред потребителите на социалната мрежа.

По-късно пред Нова телевизия информатикът обясни, че написаното от него е просто социален експеримент, който имал за цел да провокира. По думите му неговите колеги и близки го познавали и го подкрепяли.

Още по темата
"Това е социален експеримент или малка провокация, която цели да покаже настроенията в обществото. Или как се формира механизмът на единното мнение, без да има факти. Моят житейски и научен опит ме кара да изчакам, тъй като всички помним случая с Пепи Терзийски. Има и много други, на които резултатите и съдебните решения не отговориха на първоначалните обществени настроения", посочи Марков.

Преди седмица ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД уволни служителя си Виктор Костов по същата причина - реакцията на младия мъж в социалните мрежи по случая "Дебора". "Евала, брат, трябва да знаят кой е силният пол!", написа Костов.

Отговорът на изпълнителната директорка на дружеството инж. Илза Чинкова пък гласеше:

"Викторе, обръщам се към теб като майка и жена, като ти заявявам, че се срамувам и осъждам твоята грозна позиция. Ти си срам за хилядите почтени работници и служители в "Мини Марица - изток" ЕАД. Не искам никой от работещите в мината да бъде отъждествяван с твоята позиция. И отново, като майка и жена ще ти кажа, че и един единствен шев, направен на живо същество, причинен от ръката на някакво човешко недоразумение, наречено от теб "силен пол", е прекалено много и недопустимо за времето и обществото, в което живеем."

Припомняме също, че заради скандалното интервю на Тити Папазов, в което баскетболния треньор гордо разказа как е обръснал главата на приятелката си преди години "за наказание", без рекламни договори остана известният певец Тото от "СкандаУ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
19
 
! Отговори
Мнение преди 9 месеца
дали през 89 година, някой от скачаштите по протестите на жълтите павета си е мислил, че след 35 години ще уволняват хора, заради изразено мнение! Без значение колко е вулгарно, мнението си е негово, и до колкото не е обективирано с някакви действия, не е основание да бъде освободен от работа! На всичко отгоре еизразено в социална мрежа!!! Виждате ли сега в какъв фашизъм живеем!? За това ли се борихте през 89-та?
113
1
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 9 месеца
Ама няма проблем - след делото ще го възстановят, че и обезщетение ще му платят. Фейсбук профилът е лично пространство, едва ли го е качил на сайта на Института. А че е кретенче момчето, кретенче е. Ама все едно сега да ме издири и да ме осъди за обида, а шефът да ме уволни по същата причина.
112
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 98 ние винаги сме си били в комунизъм и това в Хамерика също е комунизъм и всичките държави на запад никога не са били демокрация (може би само Швейцария е няква демокрация и то не изцяло). Ако не комунизъм какво тогава е това което се е случило с тоя математик след като просто е Изразил Мнение? И ако аз не мога да НЕ харесвам някой или нещо и да изкажа мнение против някои или нещо това каква демокрация е? Щом правителството и медиите определят само кое е правилното каква е тая демокрация ?
111
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Даммм. Дискриминация. Свобода на словото е само голо изречение. Не можеш да изказваш мнение. Трябва да си лицемер. Честита ни демокрация
110
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За какво са ви тези социялни мрежи? Не виждате ли, че като пишете глупости ви уволняват. Толкова ли сте неграмотни, че не знаете - каквото пишете се следи и после ви търсят ?! Българина явно живее в социалните мрежи и няма реален живот навън...
109
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво на БАН! Този господин много отдавна дава признаци на нарушено психично здраве!
108
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Джордж Оруел се оказа прав. Човечеството върви към брутална диктатура и контрол. Ако искате картина на бъдещето, представете си ботуш, който е стъпил върху човешко лице и остава там завинаги. И тук няма значение кой е прав или кой е крив. А да смажеш инакомислещия. Да му стъпиш на главата и да го смажеш. За да задоволиш егото си. Жалко същество се оказа човека.
107
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И турците и комунистите са били по-умни от глобалистите фашистите .. Не са постъпвали по такъв елементарен начин .. да създават мъченици .. Във "Време разделно" еничариите не убиха попа за да не го направят мъченик.. Комунистите не изгониха Благовест Сендов от СУ за да не го направят мъченик. И в СССР пък ги изпращаха в Новосибирския университет да са далече от Москва.
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако аз, каот работодател, уволня някого, защоо е казла нещо, което на мен не ми харесва, ИТ, НОИ, съда, верочтно и НАП, ще си сложат ботушите до глезена в задните ми части. Но тук, зщаото е "политокоректн", няма проблем.
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За да направят социологически експеримент!
104
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Математик изразя менние, свързано със социология, антропология и история, като след това, бива накзван! Станхме по-бетер от швабите. Смао дето НАС не знам, какво чувство за вина ни мъчи?
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Ако спазваш малките правила, можеш да нарушаваш големите." Джордж Оруел или в български вариант - "за кокошка няма прошка, за милиони няма закони."Така работи диктатурата. Те ограбиха държавата, обаче някакъв си написал нещо си във фейсбоклика и веднага наказание. Смешно, но и жалко.
102
2
 
3
 
! Отговори
108 преди 9 месеца
Осъзнаваш ли, че колкто повече минуси ми биеш така, толкова повече доказваш вискчо, което казвам?
101
0
 
7
 
! Отговори
Чудя се преди 9 месеца
Ще доживеем ли деня, в който БАН ще уволни или поне ще огласи списъци с имената на онези, които десетилетия наред внушаваха под път и над път, че попадналите в БАН отличници без протекции са някакво недоразумение, негодно за научна работа, а достойно единствено да бъде помощен персонал на настанените на научни длъжности деца, внуци, метреси, съпруги и т.н. на бивши партийни величия, на професорски "елит" от БАН и на професори от ВУЗ-овете?
100
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 109 -Хайде, да не приравняваш себе си към "добрите".
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НПО да си тая седмица! Оборотна е!
98
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен, к.94 Хайде да не приравняваме добрите мтематици, програмисти, физици с охранителите на кръчми, магазини, ресторанти.Просто манталитетът е различен, а който има манталитет като този на охранителите малко ще бъдат тези бизнсмени, които ще го приемат на работа.
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 75 - Освен минуси, отворои не получвам. Ясна е работата.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 98 - Прикомунизма, никога, никоой, под никакъв предтекст не ти е обещавал свобода на менние и право на изразяване. А тук, свободата на словот е едва ли не първото, с което ни замазаха очите.
95
0
 
0
 
! Отговори
103 преди 9 месеца
До Програмист - И същия елементарен, мършав и долен кeлeш, ще почне да бие минуси на вскеи, който му каже истината.

Спонсорирани публикации