БАН уволни свой математик след коментар за Дебора

По думите му такава била "мъжката природа" от 10 хил. години
Обновена: 4 авг 2023 18:30 | 4 авг 2023 18:20, Йоана Цонева
151
БАН уволни свой математик след коментар за Дебора
Снимка: БГНЕС

Информатикът от Българската академия на науките Радослав Марков, който оправда насилието над жени в свой коментар в социалните мрежи, днес бе уволнен от Института по математика и информатика.

"В отговор на изострения обществен интерес по повод изказвания на г-н Радослав Марков в социалните мрежи, Институтът по математика и информатика при Българската академия на науките (ИМИ-БАН) припомня, че още на 31.07.2023 г. категорично се разграничи от поведението на гореспоменатия, което уронва престижа и доброто име на ИМИ-БАН. Считано от 04.08.2023 г., г-н Марков не е служител на ИМИ-БАН", написаха от института в официалната си страница във "Фейсбук".

До уволнението на информатика се стигна, след като преди няколко дни той написа в профила си в социалните мрежи обиден коментар за нападението над 18-годишната Дебора Михайлова в Стара Загора. Позицията му обаче предизвика буря от възмущение сред потребителите на социалната мрежа.

По-късно пред Нова телевизия информатикът обясни, че написаното от него е просто социален експеримент, който имал за цел да провокира. По думите му неговите колеги и близки го познавали и го подкрепяли.

Още по темата
"Това е социален експеримент или малка провокация, която цели да покаже настроенията в обществото. Или как се формира механизмът на единното мнение, без да има факти. Моят житейски и научен опит ме кара да изчакам, тъй като всички помним случая с Пепи Терзийски. Има и много други, на които резултатите и съдебните решения не отговориха на първоначалните обществени настроения", посочи Марков.

Преди седмица ръководството на "Мини Марица-изток" ЕАД уволни служителя си Виктор Костов по същата причина - реакцията на младия мъж в социалните мрежи по случая "Дебора". "Евала, брат, трябва да знаят кой е силният пол!", написа Костов.

Отговорът на изпълнителната директорка на дружеството инж. Илза Чинкова пък гласеше:

"Викторе, обръщам се към теб като майка и жена, като ти заявявам, че се срамувам и осъждам твоята грозна позиция. Ти си срам за хилядите почтени работници и служители в "Мини Марица - изток" ЕАД. Не искам никой от работещите в мината да бъде отъждествяван с твоята позиция. И отново, като майка и жена ще ти кажа, че и един единствен шев, направен на живо същество, причинен от ръката на някакво човешко недоразумение, наречено от теб "силен пол", е прекалено много и недопустимо за времето и обществото, в което живеем."

Припомняме също, че заради скандалното интервю на Тити Папазов, в което баскетболния треньор гордо разказа как е обръснал главата на приятелката си преди години "за наказание", без рекламни договори остана известният певец Тото от "СкандаУ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
8
 
! Отговори
Ханс преди 9 месеца
Човекът да си търси правата до дупка, да съди феодалните старци и държавата до дупка, най - добре в Страсбург.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Само оня дето рязал с ножа няма да го осъдят, че не могат събра доказателства, ама как да е." - Както и да е, ама ако няа доказателства, откъде знаеш, че е резал? --- Ами има нарязано момиче. Значи някой е рязал. Ама няма доказателства. И дай да уволним тоз и оня, че казал нещо, пък резача така и така няма да го намерим...
52
0
 
16
 
! Отговори
Браво... преди 9 месеца
..... свободата на словото в действие, директно от БАН!
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"А мисленето показва що за човек си. Да риташ падналия не е човешко. Добре са го разкарали." - Зависи от падналия. Ако баба ти и дядо ти са били убити от комунсити, едва ли ще им пдоаваш ръка, ако ти паднат *** на воленце :)
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Обаче демократичната цензура е по-жестока от комунистическата. Затова например още никой не смее да каже, че американците не са стъпвали на Луната. Чакат да минат 100 години и тогава ще направят официално разкритие от Белия дом.
49
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 46 - Законът не гласи ли, че имаш право на позиция?
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Закон за "достонстов", "интимна връзка", сега това ... Добре, че кирето и ония, дето даже не му запомних името, ще се махнат след няколко месеца. Щетите от тях, ще ги ремонтираме за 3 часа.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Само оня дето рязал с ножа няма да го осъдят, че не могат събра доказателства, ама как да е." - Както и да е, ама ако няа доказателства, откъде знаеш, че е резал?
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Свобода на менние, арво на политическа позиция, без страх от гонения ... ДРЪН ДРЪН ЧЕ ПЛЯС! Избърсаха си г-за с конституцияат и човешките ни права. Казал нещо и не ви харесва. АМИ ДОБРЕ! Вие какво? Да не сте деца? Братовчед ми иска да дава пари, на 15 годишни, за да им правят вазектомия от рано и се бори, това да стане закон. И какво? За много народ е лошо, ни ниой не го гони от работата му, в която е вади луди пари за себе си и за шефовете си. В края на деня - това е ванжото!
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Той случая още не е известен до края с оповестяване на крайното решение от представител на органите заели се случая да разнищват причините с мотивите на участващите в случая и извън него истинско ли е представеното изиграното участие или е провокация щото толкова са го скривали органите длъжни да го разкрият и да дадат изявление пред обществото за извършеното както дават изявление отчет на планьорки пред преките началници всеки понеделник сутрин и петък следобед от седмицата какво са свършили.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пък на тотото му отмениха участията, защото се хилел. Само оня дето рязал с ножа няма да го осъдят, че не могат събра доказателства, ама как да е.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами вижте - когато енда институция не прави пари, не произвежда нищо и е там, само за украса и "обществено мение", стават такива неща. В моята компания работя такива хора, че ако си отворят устата, ще почен сиг трета ссевтовна война. Ама на никой в управата не му пука ... ЩОТО СЕ ПРАВИ МНОООГО ЯК КЕЕЕШ $$$$$. А когато има много$$$$ на никог не му пука, че еврейна мразил араина, че германеца мразил поляка или че поляка има 3 присъди за побой.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 43. Щатите едно време са им викали "американската мечта" понеже не са гледали кой какъв е а какво може. Давай, напълнете само с правоверни и отстранете всички, които не се вписват във вашите представи пътк а видим докъде ще я докарате.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Обаче оня евродепутат-патриот, дето го хванаха да кара пил, не го уволниха. Няма двоен стандарт. Законът е еднакъв за всички.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 43 - Аз съм мега як човек и мисля, че ти за нищо не ставаш :)
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фейсбук кариера затрива. Защо му е тоз профил?
38
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Коментарът му е израз на мисленето му. А мисленето показва що за човек си. Да риташ падналия не е човешко. Добре са го разкарали.
37
3
 
8
 
! Отговори
Скоро преди 9 месеца
Преди 1990,за виц биеха в милицията ....времената се връщат по жестоки.
36
3
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
Глупавите не разбират , че му направихте добро , направихте го мъченик .. И го освободихте от тежест да учи и работи докторант за 1000лв. стипендия.. Сега ще бъде герой и ще работи за 10К.
35
4
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
Щом се почна заради коментар да уволняват,нещата вървят на зле...

Спонсорирани публикации