Млада жена издъхна в болница в Пловдив заради липса на лекар?

Родителите твърдят, че не й е оказана адекватна помощ
29 май 2023 09:00, Нели Христова
128
Млада жена издъхна в болница в Пловдив заради липса на лекар?
Снимка: БГНЕС

27-годишната Елисавета е починала в инфекциозната клиника на пловдивската болница "Св. Георги" без лекар да й окаже медицинска помощ.

За това разказа Цвета Станева, майка на младата жена, пред NOVA. Според майката на Елисавета не й е оказана адекватна първа помощ, а поради липса на лекари и сестри се наложило санитарка да прави сърдечен масаж.

Елисавета била приета на 9 май приета за лечение в "Св. Георги" със силно обезводняване. Била пратена в инфекциозната клиника за 5-6 дни. Подобрила се и в събота била добре, разказа Цвета.

На 14 май в неделя семейството отишло отново на свиждане. Видели я от прозореца, а след това се чуло шум. Влязла санитарката и започнала да вика "Ели, Ели". Санитарката започнала да звъни, а родителите влезли в клиниката. По коридора тичали хора и успели да стигнат до стаята. Елисавета била паднала и заляна в кръв, а санитарката опитвала да окаже първа помощ.

"Нямаше медицински лица в стаята", категорична бе Цвета.

След 10-15 минути дошла линейка.

"Лекарите вървяха все едно на разходка бяха тръгнали", твърди майката. Уж щели да вземат Елисавета, но накрая натоварили празна носилка в линейката.

"След около час дойде автомобил на охранителна фирма. Оказа се, че са дошли да пазят лекарите и сестрите и след 5-6 минути излязоха лекарка и медицинска сестра да ни кажат, че не са успели да възстановят сърдечната дейност", твърди Цвета.

От болницата твърдят пред Нова телевизия, че момичето е починало от основното си заболяване кардиомиопатия. Според родителите обаче Елисавета нямала сърдечни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
19
 
! Отговори
Хммм преди 10 месеца
Ще има да търсим здравеопазването на соца, дето може и 2 месеца да лежиш в болница, и имаше поликлиники във всеки квартал, не случайно американците ходят в Куба да се лекуват, хем достъпно, хем евтино, сега младите учат 10 години медицина и я вземат 2хил заплата я не, след години почват да взимат ама до тогава са избягали
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лекарите са в пъти по добре от сестрите и санитарките. А именно медсестрите са гръбнака на здравеопазването. Заплата на сестра в голяма болница (100% заетост в отделението) 850лв плюс 100 лв допълнителни. Една самотна майка е принудена да работи щат и половина (всеки ден нон стоп) за да си плаща сметките. В същото време в новия бюджет разходите за здравеопазване се орязват още повече
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А голяма част от наличните лекари не са полагали Хипократова клетва и нехаят за здравето на болните. Затова има смъртни случаи.
52
6
 
8
 
! Отговори
До тоя преди 10 месеца
Дето пита, ваксинирана ли е била. Истинския въпрос е ти о лигоф рен ли си? И ако да *** ли е виновна или лошото образование у нас?
51
3
 
23
 
! Отговори
Увалиев преди 10 месеца
"Това сътвори държавата за 30 години...". Държавата сме ние, вие, аз, ти, той, другари. Не е некво имагинерно същество което е длъжно да ви прави густото. Всеки е допринесъл за това състояние - един не се интересува от политика, друг способства за укриване на данъци, трети *** за инвалидна пенсия, четвърти си затваря очите за кражби и далавери, пети си казва по-добре да бегам в чужбина. И накрая за тез пари толкоз.
50
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Болниците са за раята, отдавна хората с пари ходят в частните ни клиники, които са едни от най-добрите в Европа!
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 49 "Никой нормален не би искал да стане лекар при такива условия и заплащане." Какво заплащане? Като описаното в коментар 45 ли?
48
2
 
20
 
! Отговори
ТъпНародСлабаДържава преди 10 месеца
Всяка година 2.5 милиарда се крадът от здравната каса. Няма как да има здравеопазване и лекари и болници щом повече от половината се краде. Ще мрем като мухи защото сме ***. Докато не изметем цялата крадлива пасмина няма да заживеем нормално. Но на бай-*** му дай да муа кюфтета, на налива ракията и да надува чалгата на макс. За другото се сеща като започнат да измират роднините му. Тогава се сеща и за лекари и движение по пътищата и за всичко останало.
47
2
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Много болници за източване на НЗОК, а специалисти няма. Огромни сгради в които не могат да ви окажат реални здравни грижи. Иначе документацията им е топ, счетоводителите им също. "Лекуват" призраци и хора, които не са стъпвали в българска болница от години. Какъв е смисъла от такава здравна система?
46
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никой нормален не би искал да стане лекар при такива условия и заплащане. Може спокойно човек да е касиер и да взима повече пари и по-малко отговорна работа. Недостига на медицински кадри тепърва ще се засилва
45
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ваксинирана ли е била? Защото ако е, лекарите не са виновни.
44
4
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Тази година са приемали студенти специалност Медицина с четворки на приемните изпити. Дали са заслужавали и тази оценка е логичен въпрос. Какво ниво на лекарска помощ очаквате в бъдеще?
43
13
 
6
 
! Отговори
никк преди 10 месеца
Не очаквайте лекар със заплата 800лв да ви работи като роб
42
3
 
24
 
! Отговори
Фед Красивия преди 10 месеца
Ай стига с това "нямало реазлизация,условия,бягали,не ги ценили".Един болницата в Павел Баня ми се дърли що в етнографско селосъм му снимал "НЕГОВАТА къща".Друг тука да го видите в областния как кара едно AMG с боя 7 перли....Пари в несвяст по пътеки и каси...Бонбоните и агнетата и кокошките даже ги не споменавам.Зле са в здравната санитарите и сестрите.Но от Анестезиолог нагоре са свет пари.Даже много грешни пари им се дават!!Джипи си купува 2-ри кемпер и го рисува на рок легенди!!Зле били!!
41
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А, и прочетете днешните новини, че държавата орязва разходите за здравеопазването за сметка на полицаи и военни. Няма какво да ревете, лицемери.Пробвайте и вир да работите тежка и мизерна работа за 850лв да ви видя
40
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама станете медицински сестри и вие бе или си пратете дъщерите да учат 4 години, за да получават заплата 850 лв и работят нощни смени. За да викат охранители да пазят персонала със сигурност тия са от малцинствата , които нямат елементарна медицинска култура и все са им виновни дасовете здравни работници
39
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами, то касиерки няма по магазините, а какво остава за хора с медицинско образование? Така ще е... Това сътвори държавата за 30 години, липса на каквито и да е кадри. Учителите получават нон-стоп увеличения, за доктори и сестри все няма.... щото е объркана системата и как пък за толкова години немА ни 1 да въведе мерки и реформи...
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз мисля, че повечето лекари не вярват в Бог, заради крайно нехуманното си отношение към пациентите и пословичната си алчност. Затова мястото им в ада е гарантирано!
37
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С тия клинични пътеки дето се влиза в болница, така ще е .Влизаш с обезводнянане-лекуват те за него. Не се обръща внимание на цялостното състояние на пациента. И лекарите не са виновни , защото Здравната каса следи като ястреб да не се мърда от пътеката, иначе глоби. Изцяло е сбъркано здравеопазването ни.
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имам здравословен проблем от 5 г. , ходих на поне 15 доктора в София ..., не могат да ме излекуват! !!Нямам връзки и отношението е просто покъртително , на конвейера, 20 мин преглед и оправяй се! Ако си умра на 40 тука до няколко месеца ,ще е заради некомпетентност на лекарите! В БГ стават лекари заради парите, не за да помагат на хората!!! Не ми се мисли, хората извън София как и кой ги лекува....