Кой дава милиони за президентската кампания на Тръмп?

Топ пет на благодетелите на кандидт-президента
2 май 2024 21:00, Инна Ангелова
31
Кой дава милиони за президентската кампания на Тръмп?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постепенно битката за президентския пост в Съединените американски щати навлиза в решителната си фаза, а както е ясно, Доналд Тръм е републикански кандидат за президент за втори път. Но кой стои зад богатата кампаня на Тръмп? До момента над 50 милиона щадски долара са дадени в подкрепа на дандидатурата му срещу опонента му от Демократическата партия Джо Байдън.

След като дребните дарения за Тръмп започнаха да намаляват, а някои големи републикански благодетели го пренебрегнаха, група видни богати американци станаха ключови фигури за финансирането на кандидатурата му, предаде “Ройтерс”. Ето и кои са петте топ дарители на Тръмп

Тимъти Мелън

81-годишен, той е наследник на банкерското семейство Мелъм. „Форбс“ оценява богатството на семейство Мелън на 14,1 млрд. долара. До момента той е дарил на политеческия комитет на Тръмп, познат още и като “МАГА”, най-малко 16,5 милиона долара от 2022 години до днешни дни. Той също така е дал най-малко 20 млн. долара на политическия комитет, подкрепящ Тръмп и наречен „Действие за Америка на първо място“ (America First Action), по време на президентските избори през 2020 година, предаде БТА.

Мелън, който живее в уединение в Уайоминг. Той е любител пилот. Любопитно е да се отбележи, че в миналото Мелън е бил най-големият дарител, подкрепящ независимата президентска кандидатура на Робърт Ф. Кенеди-младши, като е дал на политическия му комитет „Американски ценности“ най-малко 20 млн. долара. Проучванията показват, че присъствието на Кенеди в бюлетината може да прелее гласове към него както от Байдън, така и от Тръмп при гласуването на 5 ноември.

Исак и Лаура Пърлмътър

Роден в Израел, Исак “Айк” Пърлмътър е на 81 години, а богатството му се оценява на 4,4 милиарда долара според “Форбс”. Той и съпругата му Лаура са дарили над 10 милиона долара на новия фонд за набиране на средства за кандидатурата на Тръмп – „Право за Америка“. Айк Пърлмътър е бивш председател на „Марвъл Ентъртеймънт“. Миналата година компанията „Уолт Дисни“ уволни Пърлмътър като ръководител на „Марвъл Енетъртеймънт“, малко подразделение в компанията, отговорно за издаването на книги с комикси и някои потребителски продукти, като част от съкращаване на разходите в компанията.

Съпругата му Лаура Пърлмътър води дискретен начин на живот и е директор във фондация „Исак и Лаура Пърлмътър“, която съобщава, че се занимава със здравни грижи и обществени инициативи.

Линда Макмеън

Линда Макмеън е на 75 години и е дългогодишна благодетелка на Доналд Тъмп. Макмеън е бивша професионална състезателка по борба. Тя оглави Администрацията за малкия бизнес по време на управлението му, е дарила над 10 милиона долара на „МАГА“ в този изборен цикъл. Освен това Макмеън е дала над 15 милиона долара през 2019 и 2020 г. на комитета „Действие за Америка на първо място“, на който тя беше председател по  време на изборите през 2020 г.

Линда Макмеън е популярна и в развлекателния бизнес. До 2009 г. тя управляваше „Уърлд Ристлинг Енмтъртеймънт“ заедно със съпруга си Винс Макмеън, който купи компанията от баща си през 80-те години. По-рано тази година Винс Макмеън напусна създадените от самия него гигант в областта на борбата „ТКО Груп“ и дъщерното му дружество „Дабл Ю Дабъл Ю И“, след като срещу него беше заведено дело, обвиняващо го в сексуално насилие и трафик (на жени), които той отрича. „Форбс“ оценява нетния му капитал на около 2,7 милиарда долара.

Линда Макмахън, 75 г., два пъти неуспешно участва в надпреварата за място в американския сенат от щата Кънектикът. Сега тя е председателка на протръмписткия мозъчен тръст Институт за политика „Америка на първо място” (ИПАПМ)  във Вашингтон, който твърди, че се застъпва за „свободното предприемачество, националното величие, американското военно превъзходство и първостепенността на американските работници, семейства и общности“.

Робърт Бигълоу

През 2011 година “Форбс” оценява недвижимите имоти на Бигълоу на над 700 милиона долара. Той е магнат, развива бюджетни хотели от Невада. Робърт Бигълоу е на 79 години и е дарил на „МАГА“ над 9 милиона долара в този изборен цикъл. През януари Бигълоу каза пред Ройтерс, че е обещал да даде в подкрепа на Тръмп обща сума от 20 милиона долара.

Робърт Бигълоу се интересува от космос и НЛО, финансира изследователски проекти. Често може да бъде засечен на вечеря с Тръмп в резиденията му в Маями “Mар-а-Лаго”. Той е дарил 1 млн. долара за фондовете на бившия президент.

Патриша Дъган

Патриша Дъган е основна дарителка на Сциентоложката църква. На “МАГА” в този предизборен цикъл е дала над 5 милиона долара. Бившият ѝ съпруг Робърт Дъган е инвеститор и предприемач, чието състояние се подобри благодарение на продажбата през 2015 г. на производителя на лекарства за рак „Фармасайкликс“ (Pharmacyclics) на „Абиви“ (AbbVie) за 21 милиона долара. „Форбс“ оценява нетния му капитал на 3,3 милиарда долара.

Личният сайт на Патриша Дъган я описва като творец със страст към изкуството от стъкло. Тя живее в Клиъруотър, Флорида. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от САЩ
Тръмп нарече корумпиран съдията, гледащ неговото дело
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Йокин преди 1 седмица
Отг.до26А НАШТЕ,УМНО КРАСИВИ,СА НОРМАЛНИ?ТЪЙ ЛИ???
26
2
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Буахаха, основни спонсори на криминалната мандарина са 80 годишни изкуфелци и лидери на религиозни култове! Мда какъвто лидера такъв и електората му...
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами иZроди като Путин, кой друг!
24
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
след като евреи му дават пари как тръмп ще спре оръжието и подкрепата заизраел всички са еднакви парите решават всичко
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
7. Патрушев
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
6. Наришкин...
21
3
 
3
 
! Отговори
ГерболИННА преди 2 седмици
Слабо пасквилче... Струва не повече от 10 гривни!А кой дава милиарди, за да държи Деменний Джо полужив за да изпълнява капризите на Дийп Стейт-а?!?Неполиткоретно, а? :)
20
3
 
6
 
! Отговори
ХУДОЖНИК преди 2 седмици
Доналд Тръмп подари рисунки на Бойко Борисов с Ф-16 а стане ли Президент ще му подари и акверлната боя заедно с четката
19
0
 
1
 
! Отговори
ДО 18 преди 2 седмици
Малко ни тероризираха,а ние и братята американци добре ги избомбихме.
18
2
 
3
 
! Отговори
УУУУ престъпник преди 2 седмици
Върнат ли го тоя и Борисов се връща на бял кон,защото малко ни тероризираха тея ууу.
17
5
 
4
 
! Отговори
ЮдеюСемитМасоните преди 2 седмици
Разбира се - Същите, които дават Парите и на Бай Дэн!
16
10
 
5
 
! Отговори
От Чикаго, Илинойс преди 2 седмици
През 2020г. българите в Илинойс масово гласуваха за Тръмп, но въпреки това той загуби със 17% от Байдън в щата (Илинойс по принцип е силно демократически щат). Сега обаче, като слушам, българите масово ще гласуват за Байдън, тъй като войната на Путин срещу суверенна Украйна, коренно преобърна представите, и всички предпочитат да бъде избран президент, който да продължи да подкрепя борбите за свобода на украинския народ!
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как ясно личи че копейките са във Великденска отпуска, понеже в друг случай под новина за Тръмп щеше да има поне 100 коментара, и разбира се всички копейки щяха да са сигурни в победата му, въпреки че дори букмейкърите дават абсолютно равни шансове на двамата кандидати! Ама какво разбират букмейкърите пред такива експерти като нашенските копейки... ХАХАХА
14
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кажете кой даде на Хилари и на Байдън миисирки. Не ли шефа ви Блумбърг и другият евреин Сорос?
13
4
 
5
 
! Отговори
Избирател преди 2 седмици
Ами, на чичко Тръмп не му требват милиони , той си ги има. Виж на 'Партията на Пудела" им трябваха милионите на Дедо Еконтий, на много други олигарси, окрали бедния български народ.
12
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Запада дори вече не може с каквито и да е измами да скрие деградацията си .
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този, който не дава същото за Байдрън.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Очакват се интересни избори тази година в Сащ.
9
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оф, к л о у н и, дядото с деменцията мислете кой го финансира, а не Тръмп
8
8
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
До 1. Браво, браво, ама като го вкарат в затвора парите на спонсорите ще отидат на вятъра.