За единия надник... Протестър пита: Къде е гражданското общество?

Серия от референдуми ще последва протеста на българите от чужбина
18 сеп 2018 09:10,
395

Трети ден на протест в София, обявен като "Протест на българите в чужбина". В 12 часа протестиращите се събират пред сградата на Народното събрание, а в 17:30 ч. ще направят шествие до Министерския съвет.

Те искат оставката на правителството, провеждане на референдуми по швейцарски модел и въвеждане на електронно гласуване.

Още по темата

"Следващата седмица започваме да инициираме референдуми и няма да се спрем. В България никой не иска да изгуби личната надница и да се отдаде на обществения интерес", посочи пред Bulgaria ON AIR един от организаторите на протеста Росен Миленов.

"Борим се за конкретни неща, които сме входирали преди седмица в Министерския съвет, Народното събрание и Президентството. Документ от 30 страници - описани са исканията, описани са и стъпките. Законодателната и изпълнителната власт вече 30 години служат на частния интерес. Искаме институти на отзоваване, да се влиза във властта по други правила. Искаме премахване на естествените монополи, искаме експертно правителство...", обясни Миленов.

По думите му протестът е уникален, тъй като исканията на демонстрантите са конкретни. Росен Миленов подчерта, че не искат премахване на партиите, а публичните средства да се разпределят от всеки данъкоплатец.

PR експертът Соня Момчилова посочи, че симптомите на болното ни по думите ѝ общество се виждат по-ясно отстрани. Тя не смята, че има режисиране на протеста, но не е убедена, че това е пътят за постигане на промяната.

"Добре звучи да няма партии, на всички ни се иска да се избавим от познатите стари муцуни. Само че един косъм ни дели от анархията. Чрез избори е начинът, чрез който ще можем да отвоюваме гражданските си права", посочи тя.

Момчилова обаче отчете, че подобни протести и искания ще разместят политическите пластове в страната.

Според нея въпросният протест е изиграл ролята на лакмус за болезнени процеси в обществото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
3
 
4
 
! Отговори
Счети преди 5 години
Е за какво са ни партии, като всички са послушковци и каквото каже запада това се случва в България ? Ако някой си мисли, че имаме автономно политическо управление много се лъже - скръцне ли Европа със зъби българските политици веднага свалят гащите. Е питам аз за какво са ни тези партии и политици ? По-добре едно експертно правителство без депутати, а заповедите и законите да се спускат отгоре и те така. Политиците в България не решават проблеми те само ги задълбочават !
285
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙ НАПРАВИ 1 ГМ 1000ЛВ- ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА
284
3
 
4
 
! Отговори
АЗ СЪМ ПРОЗД СЕЛЯНИН преди 5 години
КОЙ НАПРАВИ МИН ЗАПЛАТА 2700ЛВ- НЯМА И 1 ДЛ- ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА.
283
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
холандси модел .Всичски болници са частни (недостатък) и са изведени през застрахователин фоноде. ЗДравна каса - няма. париет се управляват през застрахователниет фондове и през частни договорки с работодателите. Има няколок пакета базов и още няколко
282
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Алоооо, я не ми дръж тон и не ме поучавай, ок
281
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЙ РИТНА 12 БАНКИ- ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА.
280
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
ЗА ВИЕ, ДРАГИ ИЗБИРАТЕЛИ, ЗА КАКВА УПРАВЛЕНСКА ПРОГРАМА ГЛАСУВАХТЕ И КАК ВЪРВИ ИЗПЪЛНЕНИЕТО И ?За програмата ***, 'щот' хуу са прай на мъж и е космат или за кака Ганка, 'щот' е по-мъж от ***?ОВЧАР ЛИ ИЗБИРАХТЕ, СЕ.ЛЯНДУРИ ПРОСТИ?
279
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ето ви *** пример - френски модел - по-социален, по-справедлив. Голяма част от "застраховането" преминаав през общините. Има обаче слабост - задължителна застраховак "ЗДраве" окол 150 евро (при нас вероятно около 150 лева), както и официално доплащане. Касат поема 85 процента освен за хроничично болните. Плащаш всичи 100 проценат в аптеката и до 1 седмица работодателят ти пръхвръля оствашщите 85 проценат в заплатата.
278
2
 
5
 
! Отговори
niki преди 5 години
Абе я да се хващате на работа, да си плащате осигуровките и данъците и тогава ще имате право да излизате да мрънкате. Убеден съм, че над 50% от тази шайка неграм0теници не плащат нито данъци, нито осигуровки!
277
1
 
2
 
! Отговори
ако искаха да са преди 5 години
полезни те тези протестъри можеха да предложат обсъждане на новият модел на Здравна каса. Примерно.за момента вървим към два модела - холандски или френсски, след като годиин наред налагахме американкия. Нека се обсъдят достойнствата и слабостите на посочените модели. и да се търсят някакви промени.
276
3
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Електронното гласуване е Ок.Без партии може да звучи добре, но по-какъв начин хора, които нямат нямат нищо общо като икономически възгледи, житейска философия, етични разбирания, принципи ще работят заедно, за постигане на някаква цел и кой, и по какъв начин ще я формира тази цел ?Затова би трябвало да са партиите! Да съберат хора с общи принципи, житейска философия, икономически и етични възгледи, за да формират чрез дебат и гласуване обща цел, начини за постигането и да предложат на избирателите за гласуване УПРАВЛЕНСКА ПРОГРАМА?
275
1
 
4
 
! Отговори
Да няма партии преди 5 години
1934 е нямало партии- хунта. Към това ли да се върнем?1945 до 1989 имаше една партия .Е, много хубаво ли стана
274
1
 
5
 
! Отговори
до Ядосан преди 5 години
никой няма желание да обижда трудещите се хора. но точно тези хора са неуспели в живота навън, озлобени са, голяма част признаха че не плащат осигорвки. Те всичик са гастарбайтери, сред тях ням един от Принстън или Харвард. Това е една малак групичак "протестъри" (но не и протестиращи).не искам да казвам дали са платени, и да раздавам квалификации, но определено те не са представителна извадак за обществото.
273
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
277 - като не се купят американските самолети кой ще пази небето ни от турски ракети?Ето - турция купава сега руски C-400, нищо че е в НАТО. нейната армия е 300 000 души.
272
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЯдосанМоля ви, не слагайте всички работещи в чужбина под един знаменател с тези организатори и присъстващи на протеста. Хората си работят, децата им са на училище и нямат никакви връзка с накакви си платени ***! Спрете да обиждате хората, които се трудят извън БГ и издържат и родителите си! ----------------Аз лично нямам такова намерение - за всички е ясно кои са тези, които викат, хвърлят камъни и "ще ни оправят". Нищо към хора като вас. Поздрави от родината
271
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идеалният вариан е всички държави на Балканите да влязат в НАТО.Също така щом си в ЕС и НАТО нямаш право по презумпция да предяваш право към чужди територии. Добер е Нова Македония да влез в ЕС - тогава няма да има право на претенции към нашата територия, а движението ще е свободон и няма да има роуминг.За съжаление Турция се отдалечаав бъроз от ЕС и е на път да преосмисил участието си вНАТО. това я праив заплаха за нас. Другата реалан заплаах за нас е ИД.
270
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кой е измислил руска агресия? тоав с руската агресия много отдавна не важи - още от разпадането на СССР. НАТО те пази ПРЕДИ всичко от непосредствениет ти съседи.разбира се НАТО не е панацея - Гърция и Турция войюваах за кипъ, Част от НАТО напдан Ирак, част - не. но тук трябва да се търят решения, ето сега се създава ЕВропейска армия.
269
2
 
4
 
! Отговори
Ядосан преди 5 години
Моля ви, не слагайте всички работещи в чужбина под един знаменател с тези организатори и присъстващи на протеста. Хората си работят, децата им са на училище и нямат никакви връзка с накакви си платени ***! Спрете да обиждате хората, които се трудят извън БГ и издържат и родителите си!
268
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не се купят скъпите и некачествени американски самолети, ще има пари за референдуми за десет години занапред.
267
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега Дубай е новаат дестинация за мафиоти, Щвейцария се нареди на второ място, но допреди една-две години всичик мафиоти си криеха париет в Швейцария. Швейцария е една от най-корумпираните корпоративни държави. Там едрият бизнес ви мачка.Швейцария не пожела да се присеъдини към ЕС, защото франка ще падне до стойността на германската марка, а той е почти половин път по-скъп.