Колко струва на родителите да изпратят детето си в първи клас?

Забелязва се покачване на цените на помагалата към безплатните учебници
16 сеп 2024 08:33, Елка Василева
78
Колко струва на родителите да изпратят детето си в първи клас?
Снимка: архив, БГНЕС

Около 500 лева са похарчили родителите, за да закупят раници, униформи, тетрадки и други учебни консумативи, за да изпратят децата си в първи клас. Най-драстично е поскъпването при учебните помагала към безплатните учебници за учениците от 8 до 12 клас.

За семейство Иванови тази учебна година ще е най-важна, но и финансово най-трудна. Освен че изпращат малката Ина на училище, синът им Марк ще е абитуриент. Майката Искрена е разпределила бюджета до стотинка. Първо купила раница за 80 лева за дъщеря си.

Още по темата
"Тази раница, която избрахме, беше да има различни отделения, за да е удобно на детето да си прави разграничения на учебниците, да има място за бутилка за вода. Също така да бъде тип карета, да си я тегли, защото учебниците предполагам ще са тежки за едно малко дете. Отделно си има ергономичен гръб с презрамки. Чантата за храна ще бъде отделно, няма да бъде в раницата с учебниците. Тази година, като купувах тетрадки, забелязах, че са с около 30% според мен грубо сметнато по-високи цените или може би защото си позволих да си купя по-скъпи тетрадки, а не съвсем евтини", коментира пред БНТ майката Искрена Иванова.

До 1.50 лв. е цената на тетрадките с тесни и широки редове, както и на тези с квадратчета. Но за по-големите ученици тетрадките-речник от 300 страници могат да стигнат и до 15 лева. Децата до 4 клас, както и тези в 8 клас, получават еднократна помощ от 300 лева за покриване на част от разходите за учебни пособия и материали.

"В началото на годината са 150 и в началото на втория срок още 150. Честно да ви кажа, ние вече сме напазарували, а тези 150 лв. идват на по-късен етап. Не че няма да се използват, но 150 лв., които получаваме в началото на първи срок за едното дете, те са за консумативи – тетрадки, флумастери, темперни боички, пластелин и папки. Отделно трябва да закупим униформа".

Всяко училище в Русе има собствена униформа. Суичер, риза, тениска и вратовръзка струват 114 лева. Нужен е и спортен екип. Тази година семейство Иванови е похарчило по-малко средства за тетрадки и учебни помагала за дванайсетокласника Марк, но това е така, защото изучава софтуерни и хадуерни науки.

"Съответно се нуждая от лаптоп и компютър до себе си, не толкова от хартиени носители. За уроци мога да се нуждая от учебници, но аз също всичко съм си прехвърлил онлайн и най-често си използвам лаптопа. Понеже виждам като по-голям какви са разходите по организирането на бал, на купуване на учебници, на костюм, след което изпращане в чужбина, понеже искам да уча извън България, разбира се, и да се върна след това. Това си е много голям разход с квартири и със самолетни билети, но смятам, че ще се справим".

След родителските срещи в книжарниците в Русе се извиват опашки, родителите пазаруват по списъци, за да избегнат купуването на излишни неща, но забелязват покачването на цените на помагалата към безплатните учебници.

"Помагалата всяка година са сменени с нови камари, които са неупотребяеми. Не мога да ги бракувам, не мога да ги върна. Каквото съм спечелила, всичко отива в загуба. Ето ги камарите, вече сме опразнили рафтовете, защото нищо от това, което имаме, вече не е актуално. Ако разгърнете вътре, малко са разместени страниците и вътре е едно и също. Ето христоматиите 8., 9., 10., 11. и 12. клас с нова картинка отпред, вътре е едно и също, но цената с 2 лева отгоре", казва Виолета Цанкова, собственик на книжарница.

Тази практика обрича малките книжарници на фалит, казва Виолета Цанкова, която е в бранша от 20 години, но не е сигурна докога ще издържи финансово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от Образование
Честит първи учебен ден!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
нищо преди 3 дни
не струва,образованието е безплатно,ако нещо е платено,родителите получават помощи,така че както винаги българина да не даде и една стотинка от джоба си,тая статия сте си я измукали от пръстите,да ви имам фантазията
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Иван, говориш за обкръжението си :) Опция 2: не се прибирай :) Оръфлякът тук си ти. Научи поне родния си. език, че се излагаш :)
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Обърнете внимание на масите и столовете в училищата!!! Да, нови са! И да, абсолютно неудобни и неергономични!!! Опитайте се да седите на такъв стол 3-4 часа. Опитайте се да четете и пишете, когато главата ви е точно над масата и плотът и е успореден на пода. Тогава се гледа под остър ъгъл , което силно уврежда очите. От своя страна болните очи водят до главоболие. За мен неергономичните мебели са част от политиката за РАЗБОЛЯВАНЕ на децата, защото хронично болните са вечни платци, носят печалба.
43
2
 
4
 
! Отговори
Гол преди 3 дни
Претъпкани автобуси на 15-20 минути и задръствания.
42
5
 
12
 
! Отговори
Иван до 39 преди 3 дни
Супер сте. Всеки път като се прибера в България виждам такива о ръфляци които никъде другаде няма. Уж работещи пък със стандарта на някой к лошар на Запад. Намръщени, смачкани, недохранени, с опадали зъби, работещи по 14 часа на ден роби.
41
1
 
1
 
! Отговори
преди 3 дни
Може да го изпратят но трябва и да се върне. Също като пътуване до луната, не еднопосочен билет. А в ретроспекция всички са се запътили към забравен гроб, всичко страдание, всичко преливане от пусто в празно. Раждаш се насилствено промиване да бъдеш с българско самосъзнание, но това не е достатъчно, изведнъж трябва да се учи друг език и всичко идва под формата на крайни срокове и е вкарано в коловоз под фирмата на заповеди. Сега трябва да ти извадим кътните зъби, а сега трябва това, а сега онова
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 40, абсолютно несъпоставими неща. Хайде не изпадайте от принципите на логиката!
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
една хубава вечеря в ресторант за двама е около 150-200 лева.
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Иван, добре сме. Не се кахъри.
37
11
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 дни
Смешни разходи ама за хора с 2-3 хиляди лева заплата са сериозни. Аз живея в Швейцария, 6 хиляди евро заплата, куп бонуси, 8 часов работен ден, направо ги съжалявам българите в България
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Поне три пъти по-малко,отколкото да отидат за една седмица на почивка в Гърция.
35
3
 
9
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 дни
Министерство на образованието е поредния бизнес "стартъп"-с уклон "затъпяване на нацията"Живеем в 21 век където технологийте са доста напред от преди,но системата на "образованието" си е същата като преди 200 години.На тях не им трябват умни хора,трябват им роби!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Скоро ще публикувате материали "Колко струва да обичаш детето си".... Тетрадките и помагалата са слъпи, защото се правят от тежка хартия, манипулирана с различни химикали и бои, тази хартия, освен това не може да се рециклира поради замърсеността и. Съвременното ни училище, както всички други сектори на обществото, е РОБ на външния временен ефект, поощряван от търгашеството навсякъде, т,е, от пазарната икономика.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Според мен това са безмислени и най-вече безполезни статистики. И какво като миналата год. е било така, а сега е онака. Колко ще ни струва зимнината, парното, мери крисмъс, после идва пак лятната ваканция и т.н., житейски кръговрат, да сме живи и здрави. Скоро споделих с едната си внучка, която е в 4 кл., че вече не съм най-добрият и приятел.Като беше по-малка, рисувахме, играехме на игри, учехме фокуси и др. занимания. Сега с часове говори с приятелки. Тя се натъжи малко, но е логично явление.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Колкото толкова! Това новина ли е?
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
тетрадка речник от 300 страници
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До ..., защото това е начин да се вземат още, и още, и още пари от родителите! Не е достатъчно само от държавата. Забележете колко тънинки станаха учебниците за сметна на помагалата! Лобита и рушвети!
29
1
 
12
 
! Отговори
... преди 3 дни
Не разбирам защо са им на тези деца помагала? Учебника не стига ли? Те след години ще ходят в клас с частна учителка под ръка.
28
5
 
8
 
! Отговори
09 преди 3 дни
Баби и дядовците навремето ходеха с торбички и мукавени куфарчета,но те създадоха много.Не са по-прости сегашните,които си измислят какво ли не.Но напред деца,успешна учебна година.Да са живи и здрави и преподавателите.
27
1
 
9
 
! Отговори
Русенец преди 3 дни
Аз ще ви кажа точно колко ми струва в Русе. Разходи извън униформи, пособия, учебници и помагала. 200 лева! Разход за сладки, торти и натурални сокове. Това ни бе поръчано. Разбира се, "не задължително". Отминаха годините когато можеше да се мине с една роза за учителката.