Берлин обмисля да даде право на Киев за удари в Русия

Това да става с оръжието, което е дадено от Германия
31 май 2024 11:02, Александър Попов
147
Берлин обмисля да даде право на Киев за удари в Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Берлин ще обмисли възможността да разреши на Украйна да нанася удари по руска територия с оръжия, предоставени от Германия, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус на брифинг в Одеса, предаде Укринформ.

САЩ и Германия са най-големите доставчици на военна помощ за Украйна. Двете страни многократно са заявявали, че Украйна не трябва да използва техните оръжия за нанасяне на удари по руска територия поради опасения, че това ще доведе до ескалация на войната.

"Политико" съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц сега "подкрепя разрешаването на използването на западни оръжия срещу цели на територията на Русия", като се позова на лице, запознато с позицията на германското правителство.

На пресконференция на 28 май Шолц заяви, че Украйна може да използва оръжия, доставени от Германия, "в рамките на международното право", което не забранява да се нанасят удари по руска земя. Германското правителство обаче не е дало изрично и публично разрешение на Киев да направи това.

Писториус припомни на пресконференцията в Одеса, че Шолц "ясно" е дал позицията си за използването на предоставените от Германия оръжия в рамките на международното право от страна на Украйна.

"Това е нещо, което ще обмислим", каза министърът в отговор на въпроса за разрешението на Киев да нанесе удар по руска земя с оръжия, предоставени от Германия.

Писториус каза още, че съществуват двустранни споразумения, които "не трябва да се обсъждат публично, за да се очертаят някои "червени линии" по отношение на това какво се допуска и какво не".

Призивите на Украйна да ѝ бъде разрешено да нанася удари по военни цели на руска територия със западни оръжия се засилиха, след като на 10 май Русия започна нова офанзива в Харковска област, в която според съобщенията са участвали 30 000 войници.

Киев заяви, че не е в състояние да нанесе превантивни удари по руските сили, които се струпват на границата, поради ограниченията за начина, по който могат да се използват западни оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
това има ли общо с новината че Германия връща задължителната наборна военна служба??
60
8
 
2
 
! Отговори
Развеселен преди 4 месеца
Бе другаре, нали уж Крим беше "руски" а и ДНР и ЛНР са официално част от Расия? Даже и в конституцията им го писаха, а пък украинците си ги млатят руските окупатори там от сума ти време. Какви са тия приказки от шефовете ви, ако удряли по територията на Русия? Да не би да се издадоха, че много добре знаят, че Донбас и Крим са си украински, а? Кво ше кажете? :)))
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Га бихте по украинците не ривахте за мир? Ся много мирни станахте нещо? Пацифист до пацифиста, мила моя майнольо...
58
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Официална война между Русия и Украйна НЯМА. Затова и двете страни са свободни да взимат оръжия от всякъде, на база на междудържавни споразумения. Всички тези приказки са пушилка, че уж върви някакъв политически процес. Западът го е страх да се намеси директно, затова го раздава бавно и на порции.
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спиране на огъня, преговори, мир. Това е пътят за решение.
56
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
И да, тогава Русия и САЩ са били дори съюзници против Великобритания. Русия помага за независимостта на САЩ. Сега като се връщаме назад си мислим, че САЩ и Русия са били врагове. Не, по-големият враг на САЩ е бил Великобритания. Вече т.н. комунистическа идеология, прави разделението.
55
1
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Всъщност, истината е, че Русия почва да получава оръжия от САЩ още преди Хитлер да атакува. А ако се върнем още 30 години назад ще видим, че САЩ е произвеждал пушки за Русия, но с доста по-ниско качество. Причината е, липса на достатъчно производство в Русия. Дават си пушката на краварите и ония я дялкат. Но са били толкова зле издялкани, че се е налагало да ги разглобяват в Русия и наново. Изобщо...краварска му работа, но са им взели парите, хаха. То всисчките им военни дела на САЩ са такива.
54
7
 
1
 
! Отговори
Erich Rommel преди 4 месеца
Вермахта и Луфтвафето могат да се възстановят в спешен порядък. Германецът не е забравил да воюва. Да му мислят голташките монголоиди. Ще пуснат пак кръв в десетките милиони.
53
1
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 4 месеца
Щом обикновените германци спят. Защо тези с изплисканите легени да не ги управляват?
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Честно казано и афганистанските талибани изглеждат по-цивилизовано. А и е твърде възможно да са.
51
16
 
4
 
! Отговори
БГ+ДЕ=ВНЛ преди 4 месеца
С ВАС СМЕ ГЕРМАНСКИ БРАТЯ
50
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Че от къдя на къдя Психото ще удря в Украйна, а Зеления да може да удря в Блатная????
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това е много удобен начин на колективния Запад да се измъкне от конфликта разрешавайки на Укрозомбитата да бият по Руска територия. Те са наясно, че отговора на Руснаците ще бъде още по силен и унищожителен за Украйна. Явно войната ще приключи тази година лошото е, че ние пак на грешната страна.
48
2
 
5
 
! Отговори
Огън в Очите преди 4 месеца
Германеца само чу за война с Русия и очите им светнаха на ТОТАЛНА ВОЙНА. Хахаха :Д
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 46 Какво му дреме на света какво е казал някакъв побъркан диктатор?
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Става Страшно Предния път я започнаха като съюзници, сега е различно.
45
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А дали мислят, че Путин ще бездейства и ще чака да унищожат Русия. Нали е казал, за какво ни е света, ако Русия няма да съществува? Това е края на света.....
44
0
 
3
 
! Отговори
Към 38 преди 4 месеца
Има давност и тя изтече - 100 години минаха
43
0
 
2
 
! Отговори
Бай Чеп преди 4 месеца
До ...10. Този виц е много стар и няколко пъти е публикуван във форума и затова предлагам да има следното продължение: ".... и носят бяло знаме".
42
9
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 4 месеца
Помним, да. Русия беше разгромена, Германия стигна до Москва. После, благодарение на САЩ о техните оръжия, Русия изтласка Германия и празнуваме Деня на Европа. Тоя път, обаче, голташка Русия няма богат съюзник да помага.