Берлин обмисля да даде право на Киев за удари в Русия

Това да става с оръжието, което е дадено от Германия
31 май 2024 11:02, Александър Попов
147
Берлин обмисля да даде право на Киев за удари в Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Берлин ще обмисли възможността да разреши на Украйна да нанася удари по руска територия с оръжия, предоставени от Германия, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус на брифинг в Одеса, предаде Укринформ.

САЩ и Германия са най-големите доставчици на военна помощ за Украйна. Двете страни многократно са заявявали, че Украйна не трябва да използва техните оръжия за нанасяне на удари по руска територия поради опасения, че това ще доведе до ескалация на войната.

"Политико" съобщи, че германският канцлер Олаф Шолц сега "подкрепя разрешаването на използването на западни оръжия срещу цели на територията на Русия", като се позова на лице, запознато с позицията на германското правителство.

На пресконференция на 28 май Шолц заяви, че Украйна може да използва оръжия, доставени от Германия, "в рамките на международното право", което не забранява да се нанасят удари по руска земя. Германското правителство обаче не е дало изрично и публично разрешение на Киев да направи това.

Писториус припомни на пресконференцията в Одеса, че Шолц "ясно" е дал позицията си за използването на предоставените от Германия оръжия в рамките на международното право от страна на Украйна.

"Това е нещо, което ще обмислим", каза министърът в отговор на въпроса за разрешението на Киев да нанесе удар по руска земя с оръжия, предоставени от Германия.

Писториус каза още, че съществуват двустранни споразумения, които "не трябва да се обсъждат публично, за да се очертаят някои "червени линии" по отношение на това какво се допуска и какво не".

Призивите на Украйна да ѝ бъде разрешено да нанася удари по военни цели на руска територия със западни оръжия се засилиха, след като на 10 май Русия започна нова офанзива в Харковска област, в която според съобщенията са участвали 30 000 войници.

Киев заяви, че не е в състояние да нанесе превантивни удари по руските сили, които се струпват на границата, поради ограниченията за начина, по който могат да се използват западни оръжия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато те обстрелват от руска територия(случая с Харков),напълно нормално е да ти разрешат да им свитнеш огневите точки.Иначе,какво да го правиш това оръжие?
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да де, то *** така ще си стоят и ще гледат...Урковци..С всеки изминат ден от територията на укрите нищо не остава.
79
4
 
3
 
! Отговори
Развеселен преди 3 месеца
До Анонимен 77 "Очевидно е , че " Берлин " не се отличава с особена мисловна способност" Не бе, русофилите и руснаците, те се отличават с най-голяма мисловна способности и личи по държавите, в които "живеят".
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам кво обмислят,но който е тръгнал срещу руснаците хубаво не е видял..
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това са боливийски латинопартизани от времето на Че Гевара внедрени от САЩ в центъра на Европа.
76
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Очевидно е , че " Берлин " не се отличава с особена мисловна способност , между впрочем веднъж са го отнасяли за престъпления срещу човечеството . Защо пък срещу човечеството , по две причини , защото всъщност се отнася и за украинския народ , нацитата са друга тема , и втората е защото е съпричастнос във вивличане и на други народи във война подклаждана от англосаксонската пастмина , губеща световната си хегемония и хапеща като умираща змия .
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добре че рашките не се връзват на болните им мозъци. Някога така франсето и мустакатият са мислели, но друго се получило. И сега няма да е по-различно. Това да си мислиш, че може да завърнеш обратно мечока или да го унищожиш на бойното поле е изперкване. И кой досега го е направил и как може това да се случи.
74
3
 
3
 
! Отговори
Развеселен преди 3 месеца
До до Развеселен "И как Укрозомбитата млатят Руснаците" Добре, ти сега на неразбрал ли се правиш? През ден има удари по руски военни обекти в Крим и Донбас. Ако ще ми се правиш, че такива няма, вземи си намери другаде да тролействаш, при мен не си забавен а тва значи и че не си интересен.
73
2
 
1
 
! Отговори
атомни тикви преди 3 месеца
Короната на световно господство което получиха след разпада на СССР е основа на съществуването на запада. Всякакви преговори с Русия могат да се разглеждат от останалия свят като поражение на запада. 30 години доказваха, че никой не може да им противостои, и да им търси сметка за нещо. Сега ако загубят в Украйна, се превръщат в тиква. А каква е разликата да се превърнеш в тиква, или ядрена война.
72
2
 
5
 
! Отговори
до Развеселен преди 3 месеца
Ама ти наистина ме развесели с простотията си. И как Укрозомбитата млатят Руснаците като останаха без бронирана техника, авиация скоро и без хора а фронта се придвижва на Запад. Въпреки помоща на 52 държави Русия намля Украйна факт. Всеки ден падат населени пунктове а гробищните паркове в Украйна се разрастват.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гледайте Белият Тигър, на Карен Шахназаров, накрая монолога на танкиста Найденов, и монолога на Хитлер.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бай Дрън Единия драска една руска опорка, другия драска друга: е това е "разговор" в "български" форум. театър. Балшой театър.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Партизан за бой се стяга. Това елита на нормална държава ли е според вас? Нашите партизани са били по-гладко избръснати и подтегнатипарфюмирана от тези вмирисляци украински. И това ни го пробутват за пример на подражание в 21-ви век?????
68
3
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Баси парадокса Украйна в състава на съветския съюз победи швабите в 45 а швабите сега дават прикази на коклите малииии!
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От военна гледна точка, тези удари по руска територия няма да променят и на йота ситуацията на фронта, САЩ и ЕС нямат толкова ракети да унищожат всичко в логистиката на военните действия, а може и да удрят по цивилни обекти. Целта е съвсем друга - да се въвлече Европа, тези системи могат да се управляват само от западни специалисти, шведите вече дадоха самолети радари. Украйна няма никакъв шанс на фронта, целта е да се въвлече Европа, защото загубят ли в Украйна, западът губи всичко.
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Радой Ралин казваше Европа даде на света култура за да *** на Африка . Ура. Германистан не си вижда уср. Ани. ят Хъз че повече от половината и население е АзиятоАфриканско, Индиянско а и пълно с наркомани тръгнали... Да.....
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западът беше убеден, че ако Русия се осмели да започне война в Украйна, с Русия е свършено. Сега са убедени, че ако успеят да провокират Русия да започне война с ЕС, с Русия е свършено.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
63
1
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
58 , според краварската и еврогендърска преса, спирането на огъня не е решение, защото щяло да позволи на Русия да се прегрупира и пак да нападне Украйна. С такива хора няма как да се водят преговори, щом още преди да са седнали, казват бъдещето. За тях заличаването на Русия е единствената алтернатив. И не, не се заблуждавайте, че искат да свалят Путин и нещата да се оправят. Путин не е Русия. Махне ли се, зад него има мощни сили, толкова мощни, че Западът ще съжали, задето не е преговарял.
62
1
 
2
 
! Отговори
Панайот Цаконис преди 3 месеца
ВОЕННИЯ МИНИСТАР НА УКРО-СТАН е ТУРЧИН = КРИМСКИ МОХАМЕДАНСКИ ТАТАРИН, ТУРЧИН В ЧЕРВАТА СИ....МРАЗИ ЗВЕРСКИ РОССИЯ, ЗАЩОТО СТАЛИН Е ПРАТИЛ ДЯДО МУ И БАБА МУ В УЗБЕКИСТАН ПРЕЗ 1944 ГОДИНА.....ПРЕДИ ДВЕ СЕДМИЦИ БЕШЕ В АНКАРА И ЦЕУВАШЕ ТУРСКИЯ ФЛАГ И ЦЕЛУВАШЕ РЪКАТА НА ЕРДОГАН, НАВЕДЕН И КЛЕКНАЛ .