САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна

Те са били включени във военната помощ, одобрена на 12 март
25 апр 2024 09:10, Петър Бойчев
188
САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна
Снимка БГНЕС

САЩ са изпратили тайно през последните седмици ракети с голям обсег на Украйна, а Киев ги е използвал в бойните действия два пъти, заяви днес американски служител, цитиран от Ройтерс.

Ракетите са били включени във военна помощ на стойност 300 млн. долара за Украйна, която президентът на САЩ Джо Байдън одобри на 12 март, заяви американският служител, пожелал да запази анонимност. Той не уточни колко ракети са били изпратени, предаде БТА.

Тези ракети са били използвани за първи път в ранните часове на 17 април, изстреляни срещу руско летище в Крим, което е било на около 165 км от фронтовата линия, съобщи американският служител.

Той добави, че Украйна е използвала оръжието за втори път снощи срещу руските сили в Югоизточна Украйна.

Въпросът дали да се изпратят на украинската армия ракети АТАКМС с обсег на действие до 300 км беше предмет на дебати в правителството на Байдън в продължение на месеци. Ракети АТАКМС със среден обсег на действие бяха доставени на Украйна през септември миналата година, посочва Ройтерс.

Първоначално Пентагонът се противопостави на изпращането на ракети с голям обсег на Киев, опасявайки се, че намаляването на американските запаси от тези оръжия ще навреди на военната готовност на САЩ. Имаше и опасения, че Украйна ще ги използва за атакуване на цели дълбоко в територията на Русия.

Използването от страна на Русия на доставени от Северна Корея балистични ракети с голям обсег срещу Украйна през декември и януари въпреки публичните и частни предупреждения на САЩ да не го прави, доведе до промяна в позицията, заяви американският служител.

Фактор при вземането на решение от страна на САЩ бяха и атаките на Русия срещу критичната инфраструктура на Украйна, каза служителят.

„Предупредихме Русия за тези неща, но те подновиха нападенията си“, посочи служителят.

В края на януари американските военни намериха начин да успокоят опасенията си относно военната готовност, което позволи на правителството да вземе решение. Те започнаха да придобиват нови ракети, слизащи от производствената линия на "Локхиийд Мартин".

Байдън се срещна с екипа си по национална сигурност в средата на февруари и се съгласи да приеме единодушната препоръка на своите съветниците да изпрати ракетите на Украйна. В обсъждането са участвали съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът  на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкън и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Чарлз Браун.

Предизвикателството към онзи момент е било да се измисли как да се плати за ракетите. САЩ бяха изчерпали цялото си финансиране за Украйна заради блокажа в Конгреса.

Възможност се е появила през март, когато са се намерили неоползотворени средства в бюджета на Пентагона. Байдън е успял да използва това, за да изпрати 300 млн. долара помощ за Украйна.

Байдън е казал на екипа си да включи в тази помощ далекобойните ракети АТАКМС, но да го направи тайно, за да запази оперативната сигурност и елемента на изненада за Украйна, заяви анонимният служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: УкрайнаСАЩтайноАТАКМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кога ще си оправите системата за гласуване?
43
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 32 - Никдъе не ми казала, ама прави сравнения, с което ми показва, че едното е по-добро от другото. Не ме интересува, че с жена ти сте прощляци и сте пазарували стоки от турция, з ад аспестите 15 лева. Това си е лично ваше извращение.
42
14
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 2 месеца
С руския агресор не се преговаря. Той са трепе
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом и Петър Бойчев,от Днес.бг е разбрал не ще да е много голяма тайната...
40
4
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Те тия ракети са с голям обсег, търсете ги в Африка.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ето това е оръжие!
38
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Българин - Не съм се хванал, да се бия против Украйна, нито да сабдявам враговете на Украйна с оръжие, ама не ми трябва и да я подкрепям. Иран, защо не ги подкрепяхме? Судан? Не виждам, как подкрепата на Украйна, помага на интересите ни.
37
17
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
БРАВО НА САЩ! Няма само Северна Корея да помага на ерефията с ракети и снаряди? Всички нормални хора по Света сме за Украйна и ще помагаме!!!!
36
1
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 2 месеца
никъде не ти е казал човекът че в Украйна има здравеопазване и лекари, каза ти че в Турция стоките са некачествени и здравеопазването, което е така. Аз често вземахме стоки от Турция - прахове, и други, праховете турските миришат, но развалят дрехите, жена ми е супер недоволна а са и скъпи вече, сега вземаме унгарски первол, ами класи над турския и турските, Нищо общо, земетресението показа и строителството и материалите в Турция на какво ниво са, българските даже са по-добре отвсякъде
35
6
 
3
 
! Отговори
Бай Пенчо Каспичан преди 2 месеца
Една жена на опашката каза че доставили ракети в куба . Тайно.
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Ди 22 до 20 - Абе .... Ди ... Тва много мекаво ми се струва. Май тоя либерализъм ви размекна мозъците. ВОйните се водят за преимущесво или оцеляване, като понякога двете значат едно и също. Помедитирай малко над това, па може и да разбереш, защо се случват нещата.
33
4
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 2 месеца
не съм казал никъде,ч е в Украйна има здравеопзване, а че в Турция здрвеопазването, както ив Бг е трагично. Казах че украинските храни са по-качествени без толквоа пестициди и канцерогени, изследваме ги , ако искаш по 5 000 лв бас правим и отиваме в лабортория
32
0
 
4
 
! Отговори
Исмаил преди 2 месеца
продавам Коч за клане за коч байряма е идеален, на 9 години - 150 кг по 8 лв живо тегло или 1 200 лв
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 24 - За храните не знам, но не съм чувал много хора, да са си правили операции или дори да са си рисаждали коса в Украйна. Виж - за Турция се знае, че правят всичко и то доста по-добре от в България. Не знам, как Украйна, която има брутално ниско БВП на глава от населението, ще задържи свестни доктори, особено без правителствена подкрепа, ама щом казваш ... мооооже и да е вярно. Просто не виждам доказателства за това.
30
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И защо все ни информирате ??Бг няма общо за да четем .
29
8
 
3
 
! Отговори
Ди 22 до 20 преди 2 месеца
Тоест, не агресора, а жертвата е виновна? Дано да ти се върне същото в личен план.
28
8
 
11
 
! Отговори
САЩисан вие на луна преди 2 месеца
Ако руснаците доставят на хусите тайно някой Х да им зачаткат по базите, ще има да цвърчите
27
5
 
2
 
! Отговори
я преди 2 месеца
Е, колко па да са далекобойни. От София до Бургас са 360 км.
26
9
 
14
 
! Отговори
R.A.T.M преди 2 месеца
Както тайно са влезли така тайно без да ни кажат, ще ги унищожат. Не пишете за байрактари, джавелини, леопарди, абрамси вече що така ? Не научиха фашагите, че война не се печели с оръжие, а дух и хора. Немците са се смяли на първия Т-34. После са плакали, но вече на тяхна територия.
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези работи се правят тайно.През ноща.Безаналоговите не работят през ноща.