Жените алкохолички пият и се срамуват, на мъжете не им пука

Черният дроб на силния пол има по-висока способност да разгражда
30 авг 2024 18:48, Петър Бойчев
162
Жените алкохолички пият и се срамуват, на мъжете не им пука
Снимка Пиксабей

Събирания с приятели на чашка през уикендите, бутилка бира след работа, после по две, и то всеки ден. Това е начинът, по който много хора се плъзгат към алкохолизъм, когато вече не могат да устоят на зависимостта си. Остава мистерия защо някой може да спре, когато забележи първите признаци на пристрастяване, докато други продължават надолу.

В обществото е обичайно да се осъжда особено строго жена, която пие, докато към мъжете отношението е по-снизходително.

„Всеки има свой собствен път към пристрастяването, независимо от пола, но има общи черти – казва психиатърът и нарколог Анна Одинцова в своя блог. - Мъжете по-често започват да злоупотребяват с алкохол несъзнателно и в по-ранна възраст, преди 25 години. Жените, напротив, съвсем съзнателно и малко по-късно - след 25 години."

В същото време алкохолът вреди повече на женското тяло, отколкото на мъжкото – силният пол има по-голям черен дроб, по-голям обем вода в тъканите и в резултат на това получава по-малко токсично натоварване. Освен това способността на черния дроб да разгражда етанола като цяло е по-висока при мъжете, уточнява експертът. За да стане алкохолик, мъжът се нуждае средно от 15-16 години, а жената – от 9-10.

Има рискови фактори, които могат да допринесат за развитието на алкохолна зависимост при жените. Те се основават на една единствена особеност на психиката - повишена психологическа реактивност, тоест силна чувствителност, склонност към по-интензивни преживявания, казва наркологът.

„Тази функция сама по себе си НЕ е рисков фактор. Това е абсолютно нормална индивидуална характеристика на психиката. И жените, и мъжете могат да бъдат чувствителни - и, обратно, "дебелокожи". Просто жените го правят по-често“, обяснява Анна Одинцова. Обикновено те се разстройват по-лесно от проблеми в работата, в семейството, в близкото им обкръжение. Освен това изпитват съмнения относно собствената си привлекателност, достойнство, не са уверени в себе си.

Алкохолът буквално разрушава женското здраве. Появяват се метаболитни нарушения - склонност към затлъстяване или изтощение. Нарушава се функцията на вътрешните органи - алкохолна кардиомиопатия (увреждане на сърцето), алкохолен хепатит, а след това и цироза на черния дроб, много често - гастрит, езофагит, панкреатит, артериална хипертония, увреждане на нервната система. Нарушава се функционирането на репродуктивната система.

В психологически план пиещата жена се различава от мъжа алкохолик и по това, че се срамува. В крайна сметка обществото остро осъжда подобно поведение, пише Труд.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И на мен не ми пука дали се срамуват.
16
0
 
2
 
! Отговори
Козлета, преди 2 седмици
Да си направим парти, докато Вълка е в "кошарата" и да го изядем на сач? Толкова е жалък :)))))
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Жена влюбена в алкохола и наркотиците, това е страшно. Може да е квато си иска, кифла, проста инфлуенсърка, ***, ***, абе квото си поиска, само не и наркоманка и алкохоличка, туй е най-отвратителното за гледане!
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От сабалем съм на десетина бирички и се каня да мина на водка. И така целия уикенд. Наздраве на всички.
13
1
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
Пияна жена - весел креват! Е, зависи колко се е напила разбира се и да не връща ама чак пък да не се напиват изобщо .... Нека има равенство между половете ако се държат всичко е наред :)
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да видиш пияна жена си е малко криндж, за мъжете е съвсем различно, разбира се да не се напие като мотика :)) Закостенело, добре че ми напраи забележка :)))
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не, че пийналите мъже сме приятна гледка, но подпийналите жени са някакъв ужас. Още повече, че да ги гледаш трезвен е неописуемо преживяване. И двата пола.
10
0
 
2
 
! Отговори
Силно заинтригувана преди 2 седмици
До Анонимен 8 Кое нещо се е закостило, бре? :)
9
1
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
м/у другото,понеже темата е такава:..-Колкото и да се преструва човек докато е трезвен,когато се напие показва истинската си същност...Някои,агресивни индивиди,започват да буйстват и да налитат на бой..Кротките ПО ДУША стават "мили,съчувстващи,усмихнати и добри"...Та алкохола СВАЛЯ МАСКАТА на човека ../на жените-също../..
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Ти да видиш! Щото жената рано или късно се изхабява, не е като мъжете да старее като вино, не всички мъже разбира се :)) Жените съзравят по-бързо от мъжете, чисто физически, но то си зависи и от гените все пак, затова е закостено това нещо моме :)))
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вече една дузина разграждачи на алкохол изпратих. Някои преди да си заминат бяха в инвалидни колички и полиневропатия. Пиян мъж как и да е, но няма по-отвратителна и тъжна гледка от пияна жена.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 2 седмици
Само тъ*пи пу*ти може да ги е срам, че са си платили сами питието.
5
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 седмици
мойта не е алкохоличка,но секи път кут си отвора "шампанското" тая първа подава чашата :-"Сипи малко!"..Иначе пияни жени съм виждал...Трагична картинка..
4
0
 
4
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 седмици
На мъжете к...вари също не им пука, даже се хвалят с кръшканията си, повечето полигамни жени обаче крият подвизите си. Що тъй?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При мъжете им падат задръжките, дори и да се напият, стига да държат разбира се, нема значение, при жените се счита за срамно, не винаги разбира се :)))
2
2
 
5
 
! Отговори
ОМЕРЗЕН преди 2 седмици
Ако мъжете не се срамуват заяо чуваме от всеки ПИЯНДУРНИК "НЕ СЪМ ПИЯН" !!!
1
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Напротив. Срама нямат. Лена е живият пример

Спонсорирани публикации