Жените алкохолички пият и се срамуват, на мъжете не им пука

Черният дроб на силния пол има по-висока способност да разгражда
30 авг 2024 18:48, Петър Бойчев
162
Жените алкохолички пият и се срамуват, на мъжете не им пука
Снимка Пиксабей

Събирания с приятели на чашка през уикендите, бутилка бира след работа, после по две, и то всеки ден. Това е начинът, по който много хора се плъзгат към алкохолизъм, когато вече не могат да устоят на зависимостта си. Остава мистерия защо някой може да спре, когато забележи първите признаци на пристрастяване, докато други продължават надолу.

В обществото е обичайно да се осъжда особено строго жена, която пие, докато към мъжете отношението е по-снизходително.

„Всеки има свой собствен път към пристрастяването, независимо от пола, но има общи черти – казва психиатърът и нарколог Анна Одинцова в своя блог. - Мъжете по-често започват да злоупотребяват с алкохол несъзнателно и в по-ранна възраст, преди 25 години. Жените, напротив, съвсем съзнателно и малко по-късно - след 25 години."

В същото време алкохолът вреди повече на женското тяло, отколкото на мъжкото – силният пол има по-голям черен дроб, по-голям обем вода в тъканите и в резултат на това получава по-малко токсично натоварване. Освен това способността на черния дроб да разгражда етанола като цяло е по-висока при мъжете, уточнява експертът. За да стане алкохолик, мъжът се нуждае средно от 15-16 години, а жената – от 9-10.

Има рискови фактори, които могат да допринесат за развитието на алкохолна зависимост при жените. Те се основават на една единствена особеност на психиката - повишена психологическа реактивност, тоест силна чувствителност, склонност към по-интензивни преживявания, казва наркологът.

„Тази функция сама по себе си НЕ е рисков фактор. Това е абсолютно нормална индивидуална характеристика на психиката. И жените, и мъжете могат да бъдат чувствителни - и, обратно, "дебелокожи". Просто жените го правят по-често“, обяснява Анна Одинцова. Обикновено те се разстройват по-лесно от проблеми в работата, в семейството, в близкото им обкръжение. Освен това изпитват съмнения относно собствената си привлекателност, достойнство, не са уверени в себе си.

Алкохолът буквално разрушава женското здраве. Появяват се метаболитни нарушения - склонност към затлъстяване или изтощение. Нарушава се функцията на вътрешните органи - алкохолна кардиомиопатия (увреждане на сърцето), алкохолен хепатит, а след това и цироза на черния дроб, много често - гастрит, езофагит, панкреатит, артериална хипертония, увреждане на нервната система. Нарушава се функционирането на репродуктивната система.

В психологически план пиещата жена се различава от мъжа алкохолик и по това, че се срамува. В крайна сметка обществото остро осъжда подобно поведение, пише Труд.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 36 Тя съвремената змия повече пие даже и от човек. :)))
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато човек пие вода и змията не го закача! Не е така обаче, когато пие ракия..... тогава змията седи до него, и цяла вечер мрънка...
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Алкохолик беше комшията ми, който от сутрин до вечер беше пиян от твърд алкохол и умря от цироза. По абсолютно никакъв начин не можете да ме убедите, че съм алкохолик защото пия по две бири след работа.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 33 Алкохолизъм е две бири на вечер за 5 годишен. Той може и да припадне от две бири. Тази Анна Одинцова е маааалоумна бе! К'во да си говорим?
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"бутилка бира след работа, после по две, и то всеки ден"----------------Две бири на вечер било алкохолизъм? Я не се излагайте.
32
2
 
4
 
! Отговори
Фитока преди 2 седмици
Тези от компанията нямат и капка свян.Такива смокове са,че обърна ли се и моята чаша е празна
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Муахахахаахах...според тази маааалоумната 99,9% от българите сме алкохолици, понеже пием поне една бира на ден в лятно време след работа.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 27 Аз съм алкохолик защото пия една бира на месец ли бе???? Наистина си изтрещяла!
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 26 Пия само бира в големи количества със солидно мезе, че навремето пиех много и жендърите не го приемаха това за ок, но нали требва да се впиша сред женствените мъжленца сега, само биричка :)))
28
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Жените-русофилки със сигурност пият много!
27
5
 
3
 
! Отговори
Пълни олигофрени преди 2 седмици
До 23: "Човек който пие една бира на месец пак ли ще го наречеш алкохолик, мозък изтрещял?" --- --- --- След като една бира за теб е нищо, тогава защо се нуждаеш от нея, а не пиеш сок или вода? Отговор - ЗАЩОТО СИ ПРОПАДНАЛ АЛКОХОЛИК. А това колко години ще живееш като скoт нищо не значи.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и на мъжете им пука, когато лекарите установят цироза, те отричат че пият или когато децата им имат ментални и психически проблеми
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Жените за всичко са така. Просто са лицемерни във всяко едно отношение.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То има жени всяка година са с различен мъж и не се срамуват, вие сега за някакво си пиене. Махни тези, ами има и такива, които на всеки 6 месеца са с различен о не им пука. Оатави това, ами има такива, които на всеки 3 месеца са с различен. Оатави това, ами има и такива, които всеки месец са с различен! Познавам и такива, които всяка седмица са с различен и грам не им пука! Съвременно възпитание, кво да кажем повече. За тях е съвсем в реда на нещата.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 21 Сега каза пълна тъпотия! Човек който пие една бира на месец пак ли ще го наречеш алкохолик, мозък изтрещял? Има столетници дето са пили цял живот по 50 грама качествена домашна ракия на ден, чоджум.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Две бутилки бира тръгвало към алкохолизъм? Че аз на обяд в почивката изпердашвам две бири , както е лято и съм изгорял на строежа!
21
2
 
7
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 2 седмици
Алкохолизмът е сериозен проблем, който не се осъзнава от тъпaнaрите и от безволевите мекотели. Дори отказването на алкохола при по-леките случаи на алкохолизъм е труден процес придружен със седмици безсъние. Този, който пие алкохол повече от 1 път на месец Е АЛКОХОЛИК. Алкохолът носи само вреди на алкохолика И НА ХОРАТА ОКОЛО НЕГО - НЕГОВОТО СЕМЕЙСТВО И КОЛЕГИТЕ МУ.
20
1
 
7
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 2 седмици
алкохол - не близвам, дори и бира! а и Пенцията - не го позволява - едно ядене на 48 часа, това е максимумът след Промяната на цените по 2 по 3 след кИкИ и к0к0 - помня преди тях кило свински ребра беше 6.99 лева и на примоция ги имаше и по 5.99 лева, сега 24.99 лева, а ако имате голям късмет - 19.99 лева, но по-евтино няма - някакви се само около 400% увеличение!
19
0
 
6
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 седмици
Ааа ,пият,пушат и други раути праат.! Роспий колко щеш.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
туй у лево българка ли е ??

Спонсорирани публикации