Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?

Животът в чужбина не ви освобождава от задълженията към Родината, заяви Кулеба
23 апр 2024 17:00, Нели Христова
350
Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?
Снимка: БГНЕС

Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, тъй като армията се бори да удържи фронтовата линия, отчасти поради задълбочаващия се недостиг на работна ръка, предаде АФП.

Този месец Киев въведе ново законодателство, с което се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години, което е част от усилията на армията да увеличи редиците си.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо", заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

"В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии", каза той.

Той не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

Този ход вероятно ще задължи украинските мъже, които искат да се върнат от чужбина, да преминат през различни административни процедури, които досега бяха достъпни в чужбина.

Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на "технически причини".

През последните месеци превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински сили постоянно отстъпват позиции на руските сили, които неотдавна превзеха източния град Авдийвка, а сега превземат и околните села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
11
 
! Отговори
УнищожителятВкалта преди 2 месеца
Тоякътил оставя децата без бащи,сестрите без братя,майките без синове и съпругите без мъже.Лель Стифънке,жгу трепат със сопите.До сега тоя е разплакал над 100 хиляди семейства и поне още300 000 роднини,приятели,съседи и колеги назагиналите и тежко ранените.А на масата Лель Стефунке МиренДоговор имаше.Колкото и калпав да е бил-все пак МирДогр.Тия ежедневно ликвидира народа си,Държавата си,Економиката,Земеделието,Културата,Образованието Пътищата,Енерго системата.Ще го кълцат за рибен днепро-фураж
124
1
 
7
 
! Отговори
интересно! преди 2 месеца
...един поне ще се върне ли?
123
24
 
2
 
! Отговори
Красьо преди 2 месеца
Одеве в Стара Загора на центъра пребих един русофил в спор за паркомясто. Тениската на Путин която носеше допълнително ме амбицира да му вкарам няколко крошета
122
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо искат да ги връщат? Нали имаха нищожни загуби на жива сила, а руснаците били останали без армия?
121
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И от Дубай ли?
120
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До някакъв жребецПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ТАКИВА КАТО ТЕБЕ
119
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Непалки си търсят мъжете, заминали в Русия!
118
0
 
3
 
! Отговори
Ббб преди 2 месеца
Спрете я тази война, бе!Ако не яспрете вие, то ВВ ще я спре и няма да ви хареса при какви обстоятелства.
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като свърши войната ще купуваме по 1 руска водка на ден , за да подкрепим нашата Освободителка от турско робство Русия!
116
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В края на годината Бай.дъ.н ще падне от власт и дори няма да разбере. Може би, докато му сменят памперсите, някой да му каже, ама той така или иначе до час ще е забравил. А зеления гн.о.м ще свърши много, много зле. От своите ще свърши.
115
2
 
14
 
! Отговори
Костя преди 2 месеца
Предлагам да им пратим и нашите ястреби Кирчо, Кокорчо, Тагарят, Денко, Мирчо, лодкаря, Пеевски, Асеновците Генов и Агов, Пасито, Плевнята, крадлата на кремчета, Дайнов и Люба лифтинга
114
1
 
8
 
! Отговори
да преди 2 месеца
абсолютни простотии на укрофашистите! трябва да е л.уд да остави биърфест в мюнхен и да се набута в месомелачката!
113
0
 
12
 
! Отговори
Истанбулец преди 2 месеца
Ами жените? Или си говорим за равноправие между половете само когато ни е угодно...
112
1
 
19
 
! Отговори
Джоко преди 2 месеца
Чудя се на т.н. украинци как смирено приемат да ги пращат в месомелачката вместо да хванат тоягите и да прогонят корумпираната върхушка и Зиельонски
111
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що така бе,нали само 31 000.жертви и малко над 700 танка бяха загубите на наркокартела? Сега изведнъж,недостиг. Муахахахахаааааа
110
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинец да си на този свят, решили са да ги занулят.
109
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
Чудя се какво ще стане ако в КИЕВско посолство се получи следното писмо: "АЗ ПЕТРО ПОРОШЕНКО ЗЕЛЕНСКИ" с насоящия документ се отказвам от Украинско гражданство.
108
0
 
12
 
! Отговори
До Иран преди 2 месеца
Теб май са те изпускали на глава при раждането.Русия има над 6 хиляди ядрени бойни глави и ракети от типа на "Сатана", където само с една ракета унищожаваш държава колкото Франция или щата Тексас. И това се движи с 5-6 МАХА т.е. нищо не може да го спре. Китай и той има над 1000 бойни глави със съответните междуконтинентални ракети. За Корея не е ясно колко има, но ракетите и достигат до всяка точка на САЩ. Та по-кротко, да не получиш някой гърч.
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дезертьорите ли търсят? Хахахахаха
106
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лелееее! Диктатура.