Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?

Животът в чужбина не ви освобождава от задълженията към Родината, заяви Кулеба
23 апр 2024 17:00, Нели Христова
350
Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?
Снимка: БГНЕС

Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, тъй като армията се бори да удържи фронтовата линия, отчасти поради задълбочаващия се недостиг на работна ръка, предаде АФП.

Този месец Киев въведе ново законодателство, с което се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години, което е част от усилията на армията да увеличи редиците си.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо", заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

"В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии", каза той.

Той не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

Този ход вероятно ще задължи украинските мъже, които искат да се върнат от чужбина, да преминат през различни административни процедури, които досега бяха достъпни в чужбина.

Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на "технически причини".

През последните месеци превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински сили постоянно отстъпват позиции на руските сили, които неотдавна превзеха източния град Авдийвка, а сега превземат и околните села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленски е истински герой! Толкова смело и самоотвержено праща войници на фронта. Хващат ги по улиците, товарят ги като животни в името на благото. Редно е да направят филм за него или пък Нобел за постижения!
104
4
 
3
 
! Отговори
Black Sea преди 2 месеца
До #100 Хемус до преди 2-3 години не пискаше толкова че във Варна отвсякъде има руска реч. И не, не бяха украинци, а чисти руснаци. Много от тях са си още в БГ. Нещо по въпроса?
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма начин как да ги върнат щото са доста по-умни от тия дето са там , виждам , че тук по форумите има обожатели на наркоубавеца , сега е момента да се запишат доброволци ако са мъжкари все пак 61 млр$ са си 61 милиарда.
102
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чудно ми е как ще ги върнат насила!? Те си живеят прекрасно по курортите на Европа, този щял да ги връща! Успех, но не ми се вярва да стане. Най- многото рязко да скочи броя на молбите за чуждо гражданство от украинци на възраст 18-60 г.
101
3
 
22
 
! Отговори
Абе Саше преди 2 месеца
Ти май не си пиеш успокоителните. Руската армия е толкова зле, че в момента украинската армия е в тежък нокдаун, а "членовете" на НАТО обикалят около тепиха и чупят пръсти. Хем искат да помогнат, хем не смеят да пратят войски, че и тях ще ги ошамарят яко.Един сал Макрон се пъчи, като френски петел отстрани, но и той само се надува.
100
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква работна ръка :D ?Кажете си го направо- месо не им стига .. при все че запада наливаше пари в Украйна от 2014 а сега имат бюджет военен плюс оръжейни помощи които общо 2-3 пъти надхвърлят руския военен бюджет - дават 4-5 пъти по големи загуби от Русия... Пълвн провал за запада е това
99
1
 
25
 
! Отговори
Украинец преди 2 месеца
Не познавам и един който ще се върне доброволно за да го убият за чужди нему интереси. Аз бих се бил за Украйна,но не и срещу братята ми руснаци....
98
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сички ги викат казарма и който не се появи до 1 ден, отива на военен съд и задочна смъртна присъда.
97
0
 
13
 
! Отговори
Зле си Саше преди 2 месеца
Една пета от Украйна вече е окупирана. Това е повече от България. И ако вземат земите до Днепър ще е още почти толкова. Единственото хубаво на разкапаната ни армия е, че никой не ни търси и брои да воюваме с когото и да е. Та е малко вероятно такива като Сашето да ги изпратят на фронта.
96
3
 
12
 
! Отговори
жребец преди 2 месеца
До АнонименАз не съм много застаряваш, но НИКОГА НЯМА ДА СИ ДАМ ЖИВОТА за т.нар. родина, да не би да живея 100 живота, а? Луд ми е дедовия....
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гееейска Европа ще бъде задължена да прати на наркофашистите още пушечно месо, понеже парите свършиха? ***.
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това да ти откажат консулски услуги е приемлива цена за това да не легнеш в окопа.
93
2
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Където искат да бягат само да се разкарат тези навлеци от Бьлгария!Варна на всеки ьгьл РУСКА реч иде ми да си отрежа ушите
92
4
 
8
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Като заминат мъжете от хотелите би могло,за да не стоят полупразни да се настанят на тяхно място примерно афганци,нигерийци,сирийци,от Бангладеш и откъдето и да идват.
91
24
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 2 месеца
Тези глупости че руската армия била втората армия в света бяха разбити на пух и прах след фиаското което претърпя Путин в Украйна.
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Задълженията са ясни, ама късно сте се сетили да ги връщате :))) Бая народ избяга по Европата и не иска да се връща :)
89
0
 
17
 
! Отговори
Ей тия украинци бе преди 2 месеца
Ама никакъв евроатлантизъм няма в тях да не искат да умират,за американската демокрация аз туй нещо не мога да го разбера.
88
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един народ без мъжката половина, е обречен да изчезне.
87
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гледам Ризова как един дедо и разправя как Украйна спечелила войната и тя се радва ,получат милиарди от ЕС и сащ и вече дядото е сигурен че войната била спечелена в полза на Украйна ,леле гаси предателя не мисли за българския народ а за Украйна ,гад дърта изчезни ти си предател
86
0
 
17
 
! Отговори
Том и Джери преди 2 месеца
Безмислено.Безмозъчни хохли.