Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?

Животът в чужбина не ви освобождава от задълженията към Родината, заяви Кулеба
23 апр 2024 17:00, Нели Христова
350
Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?
Снимка: БГНЕС

Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, тъй като армията се бори да удържи фронтовата линия, отчасти поради задълбочаващия се недостиг на работна ръка, предаде АФП.

Този месец Киев въведе ново законодателство, с което се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години, което е част от усилията на армията да увеличи редиците си.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо", заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

"В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии", каза той.

Той не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

Този ход вероятно ще задължи украинските мъже, които искат да се върнат от чужбина, да преминат през различни административни процедури, които досега бяха достъпни в чужбина.

Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на "технически причини".

През последните месеци превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински сили постоянно отстъпват позиции на руските сили, които неотдавна превзеха източния град Авдийвка, а сега превземат и околните села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва и руснаци и украинци да се бият до последния даже и жените и децата трябва да се бият
144
1
 
3
 
! Отговори
Кой ще победи преди 2 месеца
Украйна има още 10 милиона мъже в бойна възраст, а Русия има към 35 милиона мъже в бойна възраст
143
0
 
2
 
! Отговори
ъъъ преди 2 месеца
Както се казва - успех ви желаем!
142
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До USA SUPER КИРО НОФ - поредния Чукча Писател не Читател. В новината от Конгреса на САЩ е казано 50 милиарда $ от 61 отиват директно във ВПК на САЩ за попълване арсеналите на САЩ а за останалите ще ви доставим неща на поне 25 години...
141
1
 
13
 
! Отговори
Роскосмос преди 2 месеца
Нато и сащ да си изнасят военните бази от бившите Съветски републики.Грузия,Киргизстан,Узбекистан ,Туркменистан,Латвия,Литва,Естония.Къде е Сащ,къде е Узбекистан.Какво прават там.Процеса на вразумяване е започнал и скоро няма да свърши.
140
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Станишев! Станишев си върнете!
139
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бива ли така, ще развалите рахътлъка на хората? Та някои изнесоха стотици хиляди долари, купиха си къщи, бизнес правят, и хоп-
138
2
 
6
 
! Отговори
БРАВО преди 2 месеца
Трябва да ги подават на Интерпол за Издирване . В България има Цяла Армия от Бойци - в Банско и Слънчев Бряг имат Хотели и Апартаменти купени от Далавери с Оръжия от САЩ , България и ЕС . БГ Военна Полиция заедно с ДАНС ще ги натоварят на Влак за 10 Дни .
137
1
 
11
 
! Отговори
Ето я причината! преди 2 месеца
Битката мили деца е за водата на Русия. Няма начин да не знаеме как румънските чобани са пресичали с хиляди овце си през март заледения Дунав и пресичайки България са ги отвеждали по Беломорието в Гърция на паша. Те по естествен начин са наторявали нашата земя, давали си агнета, вълан и кожи.Защо мили деца от Години Дунава не замръзва> Аааа защото с тоя ЕУ народ в Дунава се изхвърлат тонове химикали от които никакво замръзване. В Русия реки, езера и мореат замръзват. Там водата става за пиене
136
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мъчно ми е за украинците,от солидарност към тях......от 2 години си боядисвам тоалетната хартия в жълто и синьо.
135
2
 
11
 
! Отговори
Да бе, да ! преди 2 месеца
Горе-долу мерките са следните. "ПО-УМНИТЕ И ИЗБЯГАЛИ МЪЖЕ ОТ ВОЙНАТА,ДА СЕ ВЪРНАТ И ИМАТ ПЪЛНОТО ПРАВО ДА УМРАТ ЗА РЕЖИМА НА НАШМЪРКАНИЯ ЗЕЛЕН ВОЖД" Е няма такива *** като тези от сегашния *** режим в Киев. Ще се върнат ама ДРУГИЯ ПЪТ !!!
134
1
 
11
 
! Отговори
мак преди 2 месеца
Не вярвам, че ще се връщат, щото имат задължения към украйна. Ако бяха чувствали, че имат задължения към родината, нямаше да бягат към запада, а щяха да останат и да се бият за родината. Освен това бяха приети с отворени обятия навсякъде, обгрижени, кой ще остави такъв удобен живот?
133
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да вземат форумните ни центаджии. Те и без това за нищо не стават и може на фронта да открият призванието си.
132
0
 
5
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
Пич чети между редовете!Иначе беларусите са най-симпатични между украйнци и руснаци
131
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна идва от края на държавата Русия. Като са ги изпращали по граничарско дело са им казвали , че отивам у крайна . Тоест края на границата на Русия и от там се пръкнало наименованието. Все едно сега да дойде бай Дан и да каже , че Враца се отцепва и ще се казва Северозападналия. Врачаните няма да станат северозападняци , а ще си останат българи. Украйна=Македония=Косово=Тайван , само работещите аутсорс и гласуващите за ППДБ няма да приемат истината.
130
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Върнете ги да загинат и те или да ги осакатят!Украйна остава без млади мъже!
129
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Красьо Сельоо, намерил си трибуна да си избиваш комплексите...
128
0
 
4
 
! Отговори
Обикновен украинец преди 2 месеца
До интересно! НИКОГА !
127
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те тъкмо са се настанили удобно по хотелчета и т.н..., вие искате да ги връщате :)) То от хубавото никой не бяга, виж за войната е друго нещо :))
126
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Предлагам Възраждане и симпатизанти да сформираме батальон,, Матросов"!