Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?

Животът в чужбина не ви освобождава от задълженията към Родината, заяви Кулеба
23 апр 2024 17:00, Нели Христова
350
Нови мерки в Украйна: Връщат от чужбина мъжете в боеспособна възраст?
Снимка: БГНЕС

Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, тъй като армията се бори да удържи фронтовата линия, отчасти поради задълбочаващия се недостиг на работна ръка, предаде АФП.

Този месец Киев въведе ново законодателство, с което се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години, което е част от усилията на армията да увеличи редиците си.

"Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо", заяви министърът на външните работи Дмитрий Кулеба.

"В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии", каза той.

Той не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

Този ход вероятно ще задължи украинските мъже, които искат да се върнат от чужбина, да преминат през различни административни процедури, които досега бяха достъпни в чужбина.

Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на "технически причини".

През последните месеци превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински сили постоянно отстъпват позиции на руските сили, които неотдавна превзеха източния град Авдийвка, а сега превземат и околните села.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


350
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
11
 
! Отговори
неКулеба преди 2 месеца
Това е пълна глупост - да отидеш на фронт, не знам кой измисля патриотизмите, съвременната война - не е да се правиш на мъж, напълно е безсмислено да се воюва. Надявам се - да се осъзнае това и от нашите политици, нещо почнаха да "съскат" за наборна служба - едвам се отървахме от това - то може - но само с възпитателна цел.Тъпотии, вместо да се дават пари за образование, примерно - да се издадат на хартия - "Шумът на върбите", от Кенет Греъм - така че децата - като растат, да си припомнят - за Плъхчо, за родният дом, за Жабока - с неговият автомобил и - така - да не проявяват агресия, не е
164
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След 2 години пак ще ги връщат. И така няколко петилетки.
163
2
 
11
 
! Отговори
Червенски преди 2 месеца
Кво стана? Матриала май на свършване...
162
6
 
14
 
! Отговори
Споко преди 2 месеца
Споко, мобилизираните от на запад ще бъдат по отпочинали и мотивирани да се бият в окопите, и като се върнат в Украйна украинската армия минава в контранстъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и агресора Путин ще бъде изправен пред съда в Хага, а Русия ще бъде разчленена на малки демократични държави които ще живеят по нашите цивилизовани правила и ще ни доставят евтино суровини и енергии да си развиваме високите технологии и ще си живеем богато като самодоволни и оядени западняци.
161
11
 
7
 
! Отговори
Велизар преди 2 месеца
До вой на БГ мужици- А защо ги нападна,а? Имаш ли аргументи, ама без "непредизвиканата агресия"или подобни цветни кухи и лишени от съдаржание опорки,а?
160
2
 
10
 
! Отговори
Той преди 2 месеца
До пияница мистик Евала за коментара, живота е един и може да се живее навсякъде. Нима сме в средновековието,а?Света е голям, отворен и мнооого красив. За българия и малкия пръст няма да се обода, защо да го правя, никой аргументиран отговор няма как да даде!
159
27
 
8
 
! Отговори
вой на БГ мужици преди 2 месеца
Да защитаваш международно признат агресор, окупирал и мародерстващ в суверенна държава си е чиста проба платен с рубли и копейки kрeт....м ! Путин занули Русия като нормална държава и я върна в средновековието.
158
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Свечерява се, а така и не ни информираха за силата на ударите по Киев тази сутрин. Бункерите цели ли са? Криещият се в тях генералитет жив ли е?
157
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Украйна ще се върне много малка част от Избягалите в ЕС и цял свят Млади Украинци! То Те не Избягаха в първите дни на войната, за да " се върнат пак" и участват във войната!Много от тях,няма да се върнат повече в Украйна! Каквото и да Остане от нея, в края на войната в Украйна!
156
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС е потъващ кораб, скоро ще има и метан такса за старите хора, не че ще замърсят въздуха , ама всичките пенсионни фондове са фалирали и няма на къде. Първо измислиха ковид и лъжеваксини, следват още подаръци.
155
5
 
22
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Какъв дълг, каква Родина бе? Стане ли война в България, тоест само да подуша, че ще стане и веднага изчезвам за Холандия или Перу. Този свещен дълг да се бият и умират оставям на тежко татуираните с ликове на Ботев и Левски по прасците патриоти :))) Ще се бия аз за някаква скапана държава, дето нищо не ми е дала, не че и искам нещо де. Аз всичко сам съм си постигнал. Защо да мра, вместо да си правя кефа някъде на спокойно :)))
154
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйна ще остане в историята. Поколения деца в училищата по света ще бъдат обучавани за страна, която имаше огромен потенциал, но умря, защитавайки интересите на другите, опаковани като мечта за "дантелени бикини и ЕС".
153
7
 
25
 
! Отговори
300 милиарда долара преди 2 месеца
и половин милион убити до сега. И Украйна не успя да постигне целите на контранастъплението. Контранастъплението беше провал за НАТО.
152
22
 
11
 
! Отговори
NEW Z Fашизъм преди 2 месеца
Путин е безспорно най-великия Държавник... Я каквa хубава война направи. За чудо и приказ. Два славянски народа ги вкара в безумието на унищожението. Хитлер доволно потрива ръце от отвъдното, виждайки какъв достоен наследник има в кремълския бункер.
151
3
 
11
 
! Отговори
Охаа преди 2 месеца
Ще има украинки за избор, бол! Охааа!
150
5
 
12
 
! Отговори
Борко преди 2 месеца
До БРАВОАре сега си постави на тяхно място, би ли си върнал, за да умреш? Аме чесно го НАПИШИ, оТговора ще е : НЕЕ, защо те да се връщат, нали за това са избягали, защото са умни и си ценят живота БЕ. Това, че си роден мъж директно "войн" ли те прави, а? ПОЗОР си.
149
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами да си изгорят паспортите и да крещат алуху акбару и ще ги пуснат. Спонсорирано от Меркел.
148
1
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 2 месеца
Здравейте. Искам да направя едно предложение. Предложение: предлагам да пуснат статия със заглавие "УКРАЙНА МОЖЕ ЛИ ДА ОБЪРНЕ СИТУАЦИЯТА"!
147
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До Анонимен 163 Руското правителство е отворило бърза(наистина бърза) процедура за получаване на руско гражданство от граждани на Ъкрайна.
146
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е смешно.. по консулства и посолства спират да преиздават изтичащи паспорти на мъжете - за да може да ги депортират в Украйна..