Ще доведе ли политическата криза до събуждане на електората?

Грешката на Доган са двамата председатели в ДПС
5 сеп 2024 18:00, Анисия Иванова
108

"Най-голямата грешка на Доган беше да сложи двама председатели на една политическа партия на ДПС, защото правило в организационната психология е, че когато има двама председатели, се получава конфликт и след това организацията е взривена. Затова бях сигурна в лошия край. Последствията са и от гледна точка на закона, и от гледна точка на това, че се получиха грозни сцени, които демотивират обществото да отиде да избира. Последствията са и положителни. Положителното е, че всичко се рови и излиза в момента. Все по-свободно се съобщават нещата, които се знаеха преди, но не се изговаряха публично", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в "България сутрин".

Според проф. Николай Найденов за доверие в родните политици остава място само по линия на вярата.

"Ще се присъединя към мнението, че има нещо позитивно в тази промяна и това е, че върховете вече не могат да живеят по старому. Виждаме, че влизат в конфликти хора, които са били в съвършен синхрон дълги години. Не е хубаво в краткосрочен план, но това е единственото нещо, което ще накара електората да се върне към рационалните основания за преценка на политиката, да преосмисли кой какво казва и да спре да чака спасители. Такава криза, каквато в момента се забелязва, докарва до това, че електоратът може да се събуди", допълни политологът за Bulgaria ON AIR.

Проблемите в политиката остават нерешени дълги години

По думите на проф. Христова, ако не бяха слаби партиите, нямаше да има нужда от коалиции, а това усещане за недържава ще доведе до това още хора да се отдръпнат.

"Няма полезен ход. Ако не признаеш едните, другите ще скочат и може да стане такава неразбория в държавата и целият изборен процес да бъде провален. Видяхме, че сблъсъкът между двете части на ДПС доведе до това, че се наруши законът. Нарушението на закона показа нещо, което беше абсурдно - показа, че няма МВР, няма служби, които да наложат една институция да почне да работи и да наложат ред на тези, които чакат да бъдат регистрирани. Това в една европейска държава не би могло и не би трябвало да се случва. Не могат да бъдат мобилизирани хората, независимо в каква партия се съберат, защото в момента има срив на политическото и нямат авторитет", коментира гостът.

Проф. Найденов посочи, че няма публичен скандал, който да е разрешен и да е изчистено в съзнанието на обществото кой е виновен и кой е невинен.

"През тези 35 години се натрупаха много нерешени проблеми. Всичко се потулва. От началото на прехода досега виждаме еднаква картина. Обединенията между партии стъпват на гнила основа и когато има по-големи сътресения, много лесно се получават конфликти. Ако има 20 партии в коалицията на БСП и всяка иска по един представител в парламента, колко ще останат за самата БСП", поясни политологът.

Няколко коалиции ще трябва да направят правителство и в него задължително ще трябва да участва ГЕРБ, категорична е проф. Христова.

"Със сигурност ПП-ДБ иска да състави правителство, въпросът е дали ще ѝ се връчи мандат. Към днешна дата хората не са мотивирани да гласуват. "Възраждане" ще бъде на добро представяне заради факта, че са най-силно представената опозиция. Те са яхнали вълната на консервативно-патриотичното присъствие и отразяват много емоционални нагласи в страната, които не са легитимно представени от другите партии. Те, заедно с ГЕРБ, най-вероятно ще бъдат на предни позиции. Почти никой няма да се съгласи с тях да прави правителство. Иска ли ГЕРБ да има правителство е най-важният въпрос", добави политическият психолог.

За проф. Найденов инстинктът за самосъхранение на политиците е задействан.

"Идеята на ПП-ДБ да участват в новото правителство, в някои среди веднага ги обявяват за предатели. Каквато и комбинация за правителство да изберат, ще има достатъчно гласове в техните среди, които да кажат "вие ни предадохте". Като се изключи ГЕРБ и "Възраждане", и с проблема на ПП-ДБ и става трудно. Задействал се е механизъм, който досега не сме виждали. Това ще увеличи шансовете да се състави правителство, което да не е 2 месеца", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от Избори 2024
Таско Ерменков: Най-важното е, че левицата се обединява
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
до 93 преди 1 седмица
До ДО 92,какво търпи народа,бе,да му вдигат заплати ипенсии до безбожни нива,да са го оставили да краде безнаказано,тока и водата без пари,горкия народ дето всичко му пада от небето,търпял бил,ако си милиардер като българина няма какво да търпиш,живота им е песен,шапка на тояга
101
0
 
2
 
! Отговори
НАПРОТИВ, преди 1 седмица
НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз за 1 път,ще гласувам за Възраждане! Българска партия на 100%!!! Всички останали са Американофилски!!!
99
2
 
2
 
! Отговори
Никакво преди 1 седмица
Гласуне повече, да си го смятат там както си искат. Само мошеници
98
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 седмица
всичко се потулва защото 'народа " дреме и нищо не прави над 30 години вече !
97
0
 
4
 
! Отговори
КАКТО преди 1 седмица
Е КАЗАЛ ГЕО МИЛЕВ-С КАМЪНИ,ЛОПАТИ,БРАДВИ-ТЕЗИ НЕ ГИ ИСКАМЕ ДАЖЕ И В ОТВЪДНОТО-ВЪН,НЯМА КОЙ ДА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не няма да доведе защото сегашните политици не заслужават доверие. Като толкова лъжат да се гърчат докато не се появят политици които имат морал. Хора стоят бездомни по улиците защото са станали жертви на имотни измами а политиците се правят че не виждат и си чешат помпоните.
95
5
 
2
 
! Отговори
Точен преди 1 седмица
ВСички във властта са лъжци. Единствено за Възраждане ще гласувам. Не са били във властта и досега не са ме лъгали.
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Надявам се най-накрая да се събуди така, че да излезе с лопати, брадви, камъни и каквото намери. Масово!
93
1
 
4
 
! Отговори
ДО 92 преди 1 седмица
До AsasinЗАЩОТО "народа " така се държи ! и ги търпи вече 34 години да го крадат и лъжат !
92
0
 
6
 
! Отговори
Asasin преди 1 седмица
След като българите са само "електорат" за политиците, да не се учудват от липсата на гласуващи....Явно за толкова време неразбраха, че България е на българите. Всички политици се изживяват като еднолични собственици на държавата и се разпореждат с човешките животи като робовлоделци...Съвсем пресен пример е поредната издънка на софийския "кмет" с реализацията на "великолепния проект", с който се унищожиха дърветата на Опълченска, въпреки протестите. Дори се ползваха полицаи срещу гражданите...
91
1
 
3
 
! Отговори
българина преди 1 седмица
когато вземат Кърджали тогава ще се събудят... увреденото днк на племето проззззто
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ограбената история на България!
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Електората няма да се събуди и няма да отиде да гласува защото нема за кого. Освен това електората вече се настройва революционно поводите и причините са много - /беднотия, ниски заплати и пенсии, корупция, крадене на бюджетни и европейски пари / колкото и да не го желаят управляващите и депутатите , държавните институции не работят в интерес на обикновените и честни хора.
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Единствен шанс имаме ако вземем един ден да заковем вратите на кочинката в средата на софия и я запалим докато продажниците и предателите са вътре. Това обаче няма кой да го направи, така че за мен, аз просто се надявам когато се стигно до да вземат гумичката и да ни изтрият от картата на света да не съм жив да го видя.
87
1
 
7
 
! Отговори
Фитока преди 1 седмица
Електората се събуди и затова не гласува.Цял народ като гледа парламента вижда само декларации,скандали.И с какво Тони Стораро ще е по лош депутат от мистър Гном?
86
1
 
6
 
! Отговори
Америка преди 1 седмица
На г.оведата им казват електорат. Айде и умната с електоралните тъпотии.
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ако цик не саботира машинното гласуване, няма да се мръдна да се разхождам до урната
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пak лu Пpoмeнa, бe? Kpaй Пepлoвckaтa oщe мupuшe нa aмoняk...
83
0
 
8
 
! Отговори
Стилиян преди 1 седмица
Има един разкошен испански филм "EL correo" 2024 год. Филма е по истински случай и ако на някой не му е ясно как стоят нещата да го изгледа и да разбере че просто няма смисъл от гласуване и т.н. Дойде време за смяна на строя, както се изчерпа комунизма така се изчерпа и тази дива Капиталистическа Демокрация