Ще доведе ли политическата криза до събуждане на електората?

Грешката на Доган са двамата председатели в ДПС
5 сеп 2024 18:00, Анисия Иванова
108

"Най-голямата грешка на Доган беше да сложи двама председатели на една политическа партия на ДПС, защото правило в организационната психология е, че когато има двама председатели, се получава конфликт и след това организацията е взривена. Затова бях сигурна в лошия край. Последствията са и от гледна точка на закона, и от гледна точка на това, че се получиха грозни сцени, които демотивират обществото да отиде да избира. Последствията са и положителни. Положителното е, че всичко се рови и излиза в момента. Все по-свободно се съобщават нещата, които се знаеха преди, но не се изговаряха публично", заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в "България сутрин".

Според проф. Николай Найденов за доверие в родните политици остава място само по линия на вярата.

"Ще се присъединя към мнението, че има нещо позитивно в тази промяна и това е, че върховете вече не могат да живеят по старому. Виждаме, че влизат в конфликти хора, които са били в съвършен синхрон дълги години. Не е хубаво в краткосрочен план, но това е единственото нещо, което ще накара електората да се върне към рационалните основания за преценка на политиката, да преосмисли кой какво казва и да спре да чака спасители. Такава криза, каквато в момента се забелязва, докарва до това, че електоратът може да се събуди", допълни политологът за Bulgaria ON AIR.

Проблемите в политиката остават нерешени дълги години

По думите на проф. Христова, ако не бяха слаби партиите, нямаше да има нужда от коалиции, а това усещане за недържава ще доведе до това още хора да се отдръпнат.

"Няма полезен ход. Ако не признаеш едните, другите ще скочат и може да стане такава неразбория в държавата и целият изборен процес да бъде провален. Видяхме, че сблъсъкът между двете части на ДПС доведе до това, че се наруши законът. Нарушението на закона показа нещо, което беше абсурдно - показа, че няма МВР, няма служби, които да наложат една институция да почне да работи и да наложат ред на тези, които чакат да бъдат регистрирани. Това в една европейска държава не би могло и не би трябвало да се случва. Не могат да бъдат мобилизирани хората, независимо в каква партия се съберат, защото в момента има срив на политическото и нямат авторитет", коментира гостът.

Проф. Найденов посочи, че няма публичен скандал, който да е разрешен и да е изчистено в съзнанието на обществото кой е виновен и кой е невинен.

"През тези 35 години се натрупаха много нерешени проблеми. Всичко се потулва. От началото на прехода досега виждаме еднаква картина. Обединенията между партии стъпват на гнила основа и когато има по-големи сътресения, много лесно се получават конфликти. Ако има 20 партии в коалицията на БСП и всяка иска по един представител в парламента, колко ще останат за самата БСП", поясни политологът.

Няколко коалиции ще трябва да направят правителство и в него задължително ще трябва да участва ГЕРБ, категорична е проф. Христова.

"Със сигурност ПП-ДБ иска да състави правителство, въпросът е дали ще ѝ се връчи мандат. Към днешна дата хората не са мотивирани да гласуват. "Възраждане" ще бъде на добро представяне заради факта, че са най-силно представената опозиция. Те са яхнали вълната на консервативно-патриотичното присъствие и отразяват много емоционални нагласи в страната, които не са легитимно представени от другите партии. Те, заедно с ГЕРБ, най-вероятно ще бъдат на предни позиции. Почти никой няма да се съгласи с тях да прави правителство. Иска ли ГЕРБ да има правителство е най-важният въпрос", добави политическият психолог.

За проф. Найденов инстинктът за самосъхранение на политиците е задействан.

"Идеята на ПП-ДБ да участват в новото правителство, в някои среди веднага ги обявяват за предатели. Каквато и комбинация за правителство да изберат, ще има достатъчно гласове в техните среди, които да кажат "вие ни предадохте". Като се изключи ГЕРБ и "Възраждане", и с проблема на ПП-ДБ и става трудно. Задействал се е механизъм, който досега не сме виждали. Това ще увеличи шансовете да се състави правителство, което да не е 2 месеца", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от Избори 2024
Таско Ерменков: Най-важното е, че левицата се обединява
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
5
 
! Отговори
българите са дебили преди 1 седмица
Умиращ народ, умираща държава. Самият факт, че има партия наречена Възраждане говори ясно, че тоя народ е на умиране, и никакви партии няма да го спасят ако ще и всеки месец избори да прави. Ако народа е читав, появява се и лидер, Путин дори Елцин го назначи, нещата така се нареждат, че се появява лидер. А на българите така се подреждат, че все повече затъват в блатото, а те крякат, врякат, и си правят избори някой да ги възроди, или да ги направи да живеят като канадци. Дори и Симеон I Велики да се прероди и да стане президент и премиер, с такъв народ нищо няма да стане. Възраждане и ПП щели
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Само при мен ли на главната страница излиза реклама на Ибанк въпреки множеството адблокери?
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Капитализмът е антипод на демокрацията!! Аман от безсмислени определения!
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Електоратът не е заспивал, политическата ни класа не струва. Набутали се едни там само за облагите, работа не искат да вършат за хората. И събуден, няма за кого да гласувам. Освен с не подкрепям никого.
18
4
 
0
 
! Отговори
Директорът преди 1 седмица
Така. Сега, 12 ти си смени никнейма. Гледам 10 добре се справяш с емоциите, но намали малко р-тата, така е психологически по-правилно. 8 и 9 малко по-интензивно. Другите добре. Продължавайте така, момчета!
17
4
 
2
 
! Отговори
Демократ преди 1 седмица
Капитализъм с демокрация е най-добрата система, но народеца в България е roвно, българите не стават, капитализма с прави от хора.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама то наистина няма за кого. И няма и да има. Вие какво си мислите, че като ходите всички да гласувате,. от някъде в деня на изборите ще се появят кадърни и отговорни политици - ми няма да се появят, щом и преди това ги е нямало.
15
1
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 седмица
Амиии ?!! Тоаа прозз народ.
14
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ВСИЧКИТЕ ми познати са най-малко на 15К и с НАД средния стандарт за Европа. УМНИТЕ И КАДЪРИТЕ, тези, които ИСКАХА, защото имат ЖЕЛАНИЕ И ВЪЗМОЖНОСТИ да се РАЗВИВАТ, ВСЪЩНОСТ СИ ПОСТРОИХА сами за тях си добрия живот! Само пpocтитe и некадърни КОПЕЙКИ и РУСКИТЕ петоколонници мизерстват не им стигат парите да си плащат сметките и ОЩЕ не могат да сменят дограмата на панелката от времето на бай Тошо.
13
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мантрата на неграмотния бедняк "няма да гласувам, защото няма за кого". Робско поведение на бедна снишена главица.
12
2
 
3
 
! Отговори
Очуден преди 1 седмица
Мене много ме очудва това нещо защо на такъв свесен народ като нас ни идват такива корумпирании крадливи политици, мене много ме очудва това нещо, по цял ден седя на една таборетка и се очудвам.
11
7
 
7
 
! Отговори
До 4 и 5 преди 1 седмица
По-правилно и адекватно няма как да се каже. Нация от неграмотни бачкатори си заслужава съдбата на беден слугинаж в ЕС.
10
8
 
3
 
! Отговори
Atmaca Osmanoglu преди 1 седмица
Само ДПС-Пеевски! Искаме ново начало! Не щем турски деспотизъм! Не щем левът да се срине като турската лира под 10 стотинки за лира. Не щем да ядем само лучена супа, а децата ни да продават кърпички и да просят на улицата като в Турция! Не щем дъщерите ни да проституират в Холандия!
9
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 седмица
За всичко е виновен тезгяха, защото не ни предлага читави политици да избираме. На нас бългаите требе да ни дойде един тезгях на който са изложени за избор отговорни и кадърни политици които да ни осигурят нормален живот, да си имаме дом, работа, достойно заплащане, достъпно и качествено здравеопазване, сигурност и безопастност, функциониращи държавни институции, социален пакет - мед-обслужване, пенсии и грижа за възрастните и децата, ей така искам аз, да си живеем леко и приятно, нали. Ние имаме право на щастлив живот, това ни се полага, но тезгяха не ни предлага читави политици.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще доведе.. ама по-скоро ще ги доведе със сопите пред парламента , а не пред урните
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Електоратът винаги е в криза!
6
3
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
че ние не сме заспали просто не гласуваме защото няма за кого на никои не вярвамедни и същи 35 години хванали кокала и не пускат и защо да гласувам да им пълняблиндираните стаи с пари и злато а те да си правят каквото искат и никаквонаказание за нищо сега пак няма да гласувам отиваме на избори напролет
5
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма, защото масовката е тотал щета бедняк неграмотен до бедняк неграмотен.
4
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не. Нация от бачкатори тотално негрвмотни, слугуващи сшзс 3-4к на месец в някой склад, не може собственото си жслко съществуване да оправи, камо ли да помисли за държавата, в която живее. Това са бачкери. Интересува ги САМО софрата и жалката заплата.
3
8
 
3
 
! Отговори
Директорът преди 1 седмица
Така. Сега, първите петима коментатори да пуснат някакви пpocтотии. Веднага след тях, петима коментатори да оценят тази която ги е говорила тия неща. После почвате малко встрани - нещо за ДПС, после за ПП, към 20-тия коментар малко и за Украйна. Спазвайте ред. Ами това е момчета, действайте.