Абсурдът с ДПС е цената, която трябва да платим за нормална политика

Експерти: Двете фракциии на ДПС са една и съща партия
3 сеп 2024 10:43, Инна Ангелова
23
Абсурдът с ДПС е цената, която трябва да платим за нормална политика
Снимка: БГНЕС

Бившият член на ЦИК проф. Константин Калинов поясни, че за регистрация “не се допускат еднакви абревиатури”, независимо какви разрешения са дадени. Коментарът е във връзка вчерашното проточило се заседание на ЦИК, след което двете фракции на ДПС бяха регистрирани с един и същи час.

“ЦИК не трябва да допуска нито една от двете фракции. Те подават задължителни документи, които са еднакви. Печатът е регистриран в съда, когато е приет уставът на партията. Не може произволно да се променя”, каза още проф. Калинов пред Нова.

Жоро Пенчев, изборен наблюдател от Гражданско обединение за честни избори, допълни, че това, което направи ЦИК, е с цел агонията да бъде удължена с още седмица.

“Начинът, по който ще подходи към това дали ще допусне, или няма да допусне формациите, ще бъде изцяло въпрос на политически преговор между членовете. Виждаме нещо грозно и Административният съд ще е част от този процес докрай”, смята Пенчев.

Калинов отбеляза, че според него една и съща партия участва в две различни коалиции.

Не беше подмината и темата за раздора в БСП. Калинов отбеляза, че Корнелия Нинова е подписала всичко, а партията има един председател, който отговаря за партията.

“Ние гледаме сцени от 19 век, но ако този абсурд е цената, която трябва да платим за по-нормална политика, нека да я платим”, заяви Пенчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Избори 2024
"Демократи за силна България" остава в коалицията ПП-ДБ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
V pamporovo nema li policia? Sigur telefoni i internet nema?! Tok i voda ot vreme na vreme ;) trotoar hich ;)
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Редно е да не регистрират нито една фракция от ДПС с емблема, включваща в наименованието си ДПС!Същото се отнася и до левите отломки от динозавъра БСП, произлязъл от БКП!
20
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Доган уж се води опитен политик и стратег,а забърка тази каша.На практика имаме двама напълно равнопоставени председатели на ДПС Пеевски и Джевдет Чакъров.Изключването на Пеевски е нелигитимно,поради липсата на кворум на заседанието на ЦОБ.Вече е стар и уморен и май времето за пенсия от политиката дойде.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе когото регистрират електоратът им за него ще гласува поради липса на избор.Затова е борбата.
18
1
 
4
 
! Отговори
не става преди 1 седмица
с нека да регистират и двете коалиции,в които участва една партия -ДПС,че де се видело кой каква подкрепа ще има.Има си закони,това не е бит пазар.
17
2
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 седмица
Нека регистрират и двете партии ДПС с по една добавка към името. Ето, Пеевси си избра добавка "Ново начало". Коя каква тежест има ще се разбера на изборите. Предвиждам, че Пеевски пак ще накупи гласове в махалите, а това са 150-200 хиляди гласа максимум. Ще влезе в парламента, но от партията му почти нищо няма да зависи. Проблема не е там, а в завладяната държава. Как Пеевски се меси в работата на прокуратурата, съда и специалните служби това е въпроса. Да се сложи край на това ще е нормализация
16
1
 
3
 
! Отговори
ВетЪрА на ПОДмяната преди 1 седмица
Този филм го гледахме Атанас Атаносов от малката коалиция Демократична България (Демократи за Силна България на Иван Костов,ПП Зелено Движение , ДА България )създаде ДА България с Христо Иванов , а Христо обучи Кирчо и сие и им направи Продължаваме Промяната . Абсурда ще е 2 ДПС та в следващият парламент ,двойно повече депутати .После коалиция и помирение . На раята честито !
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пеевски ги отвя с електронно подадените документи и ако му са в ред съда,който за разлика от ЦИК признава подаването им по електронен път като първи подал ги ще остави неговата коалиция.Гледа се актуалното състояние и то е двама съпредседатели,а не изявленията на Доган,който смята,че има правото еднолично да ги изключва,но какво смята той няма правна стойност в случая.Предстоят ми се струва много походи за демокрация от неговата група.
14
0
 
1
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 седмица
Представителите на ДПС в ЦИК вчера настояваха на коалицията на ПЕЕВСКИ ДА НЕ СЕ ПРИЕМАТ ДОКУМЕНТИТЕ,НО ЗАГУБИХА ГЛАСУВАНЕТО С 8 НА 3 ГЛАСА.
13
0
 
3
 
! Отговори
Бренда преди 1 седмица
Толкова години бил член на ЦИК и не разбрал,че една партия може да участва в само една коалиция.За дублиране на имена е когато се отнася до различни партии.Върховният административен съд ще остави едната коалиция,но се съмнявам ЦИК да регистрира и двете коалиции,там повечто са правнограмотни хора.
12
0
 
3
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 1 седмица
Нямаше да ме е яд на ДПС, ако ромеите си имаха партия, а не гласуваха за ДПС. Тогава ДПС щеше да си е под 4%. Обаче...
11
1
 
4
 
! Отговори
Демултипликатор преди 1 седмица
България имаше десетки удобни случаи да разкара потурнаците, човещината на народа му изигра лоша шега, при дьонметата няма благодарност и признателност за разлика от кучетата, само дебнат кога да забият нож гърба на Родината! Няма друга държава която да не е разкарала турското културно наследство след освобождението си! Всички знаят, че турците са нехора, дори и арабите!
10
0
 
5
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 1 седмица
Не си слагайте снимка на Асенча и на трактор, че ще бъдете банати във ФБ. Между другото, все тая коя абревиатура е изобразена на бюлетината. Умния ДПС избирател му е през оная, бюлетината директно му е попълнена. Не са нужни печати щ, имена на партии, номера...
9
5
 
5
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 1 седмица
Това е резултатът от съдебните реформи, хаха. Правителство не може да се състави, партии не могат да се регистрират...изобшо, евроатлантизъм се лее отвсякъде. И както каза оня ден Диляна Гайтанджиева, била е цензурирана във ФБ ,арадинсни ка на Асен Василев, приета от ИИ за порносъдържания. Цялата ни държава е едно поррно.
8
1
 
13
 
! Отговори
Турко-циганска драма преди 1 седмица
Това е цената на българската добронамереност, башибозук в народното събрание!
7
2
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
а какво ще стане с парите златото флашките с компроматите те са важнитекакъв доктор е сокола по какви науки кои университет му е присъдил титлата
6
1
 
7
 
! Отговори
Далавера преди 1 седмица
Регистрирайте БСП 1 , БСП 2 и БСП 3 - за да сте конкуренция на ДПС 1 и ДПС 2 щото тези явно нямат проблем етническа партия да има 50 партий във властта! После питайте за юса визи.
5
5
 
6
 
! Отговори
Undefined преди 1 седмица
Га ползваше финансови ресурси от Пеевски, бай Ахмед не рева. Сега обаче иска да прави "Демокрация без Пеевски". Добре, ама досега с Пеевски какво беше? Феодализъм ли?
4
2
 
5
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 1 седмица
Доганистите, нали са с чужда регистрация, ще получат неприятна честитка. Като мине срокът за регистрация, Драганчо/Петканчо, шеф на малката партия, подкован от Делянчо, с един хвърчащ лист ще оттегли коалицията от участие в изборите, нищо незаконно няма да има в това.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ако изчезне от политическата сцена дпс,бсп, герп и възраждане+итн, България може и да дръпне напред