Дясна вълна в Европа ще направи влизането ни в Шенген по-трудно

Любомир Кючуков: Парите са тези, които преосмислят хода на войната
Обновена: 13 юни 2024 09:31 | 13 юни 2024 09:31, Инна Ангелова
50
Дясна вълна в Европа ще направи влизането ни в Шенген по-трудно
Снимка: БГНЕС

Дясната вълна, която е новата конфигурация в ЕП, ще направи по-трудно пълноправното членство на България в Шенген. Това мнение изрази Любомир Кючуков и допълни, че за страната ни и за Румъния по този въпрос няма да има позизитивно развитие скоро.

Бившият зам.-министър на външните работи припомни, че е имало предложения за т. нар. “Малък Шенген” между България и Румъния, имало е и предложения за добавяне към тази конфигурация и на Гърция. Според Кючуков обаче това не е възможно:

"Може би има своите позитиви - да поддържа темата жива в Европа, доколкото с приемането на мигрантския пакт този проблем отиде на малко по-заден план, а българското и румънското членство също не са приоритети на редица държави в ЕС. Това не е осъществимо по няколко причини между България и Румъния, просто защото условията, при които бяха подписани споразуменията с Австрия за откриване на въздушното и морското пространство на двете страни вървят точно в обратната посока - затягане на граничния контрол между България и Румъния. А добавяне на Гърция става съвсем невъзможно - тя е страна в Шенген и ако се създаде мини-Шенген с участието на Гърция, това би означавало реално България и Румъния да станат членки на Шенген и по суша".

Пред БНР Кючуков добави, че изборите са отбелязали сериозна промяна на политическите баланси в Европа и като цяло се придвижи надясно.

Според експерта това ще направи по-трудно приемането на общи решения в ЕС. Открояват се редица сериозни въпроси, смята той и даде пример с бюджета. По думите му може да се очаква засилване на позициите на т.нар. "пестеливи/скъпернически държави".

За войната в Украйна Кючуков сподели, че най-сериозният мотив за преосмисляне на подхода са парите, а не човешките животи. Той изтъкна, че националистическите партии не са антивоенни. И обясни: "Те имат сериозни резерви към отделянето на значим национален ресурс за продължаване на войната".

По думите му неуспехът на Виктор Орбан на тези избори е мечта на всички останали партии в ЕС. "Орбан доста умело успява да осребри собствената си скептична позиция за помощта на Украйна, постигайки отстъпки за самата Унгария".

Според него това, което предстои като дебат в ЕС, е как тази война свършва. Този дебат с влизането на толкова много крайнодесни политически формации в ЕП предполага промяна на конфигурацията.

Досега много ясно се очертаваха две червени линии в подхода и на НАТО, и на Русия към войната в Украйна - това беше да се избегне възможността за ядрен конфликт, както и да се избегне директен конфликт между НАТО и Русия. Според него обаче тези червени линии все повече изтъняват.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: войнаШенгенЕСЕП
Още от Избори 2024
Кои са българските политици, които стават депутати в Брюксел?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-добре последни в ЕС, отколкото първи в Третия свят. Не се хващам на русофилските въдички, тц!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-трудно, но не невъзможно. Всяко чудо за три дни. Всяка мода - за 2-3 г.
44
1
 
5
 
! Отговори
Така или иначе преди 1 седмица
И без дясната вълна пак не ни приеха в Шенген. Така че по дясна отколкото лява резба
43
0
 
3
 
! Отговори
off преди 1 седмица
До До Христо определено си превърнал мозъчните клетки в мускул и то залинял
42
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Открих мъжката любов през социализма. После дойде 1989 и Запада добави и жената, развалиха всичко хубаво. Мамичката им. Сорос е ретросексуален, той е виновен за всичко!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
0.5 процента от българите вярват, че политиците са полезни. 14.5 процента симулират, че вярват и участват в избори, защото знаят, че има доносници, и не искат да си загубят държавната заплатка и пенсийка. Статистиците, пардон стъкмистиците, умножават бройката по 2 и се радват на 30 процента ВЯРА В ИЗБИРАТЕЛНОТО ШОУ ! ДЕ ФАКТО БЪЛГАРИНЪТ Е МЪДЪР, НЕ СЛУЧАЙНО СТОЛИЦАТА НИ Е СОФИЯ. БЪЛГАРИНЪТ СЕ ЗАБАВЛЯВА С ПОЛИТИЧЕСКИТЕмаймуни от парламентарния зоопарк. 130 партии, АМИ ТЪЙ ДЕ ! ЩО КВИЧЕНЕ ПАДА !
40
1
 
3
 
! Отговори
долу социалистите преди 1 седмица
ДЕСНИТЕ ЩЕ ОЧИСТЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ БАНДИТИ И ЩЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ПРОИЗВОДСТВОТО ! НА ЕВРОПА НЕ ИМ ТРЯБВАТ БЕДНЯЦИ !
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква Европа? То стана един колониален майймунарник в който източноевропейците са на още по ниско стъпало от съшества от г3а на географията. В Европа им трябват сервитьори и помощен персонал на ненормирано работно време без трудов договор. Не разбрахте ли, че смисълът от това обединение е на големите компании да им излиза по-евтини да си подменят персонала на всеки два дни, за да нямат хората спокойствие и всеки да е в стрес.
38
0
 
10
 
! Отговори
ама вие преди 1 седмица
да не е помислихте за равни на тях,или май се имате за европейци,мале до къде е стигнало самозабравянето и самочувствието на българина,фашистите са против всички,които те смята за по-изостанали от тях,а има ли по-големи неандерталци от вас,нали се радвахте на победата им,сега си сърбайте надробеното,много на сериозно се взехте,ди ва ци
37
1
 
16
 
! Отговори
Яааа преди 1 седмица
До До Христо Приятел,може ли о-конкретно да опишеш как Русия ще ни нападне като сме в НАТО?Я стига с тези лъжливи плашещи мантри на Байдън,с които той измъква от бюджета все повече пари за военния комплекс!Самият Столтенберг каза в прав текст,че няма пряка заплаха от Русия за страни от НАТО!
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Илън- С кого ще ги изхвърлиш бе Илъне сигур с ДБ ако изобщо остане нещо от тях и социалистите.
35
11
 
5
 
! Отговори
Илън преди 1 седмица
До Христо ХристовНали и теб ше те пратят на фронта да загниеш бе, чиче. Война искат шкембестите троляци от панелките по Надежда като теб - нискочели, нискообразовани роби на мечти за умрелия комунизъм и шумкарски истории по горичките, крадейки кашкавал и млЕко от мандрите. Аре замирайте вече, поне една от комунистическите ви гнусни наследници на БКП едвам закрепи да влезе в парламента, след още 1-2 превъртания ще изхвърлим и Шиши, и ББ, и може пък и да тръгнем най-после нагоре.
34
5
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Наглият Запад разбира само от чепата гьостерица. Успех на всеки който се заеме с унищожаването му и особено на неграмотните му грантаджийски тро'ло'ве.
33
4
 
16
 
! Отговори
Тъпчо краварски преди 1 седмица
И още толкова години както досега да мием европейски и американски zадници, нито в Шенген ще ни пуснат, нито безвизово в САЩ!
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде бе... И за къв *** ни е? Да се напълним още повече с брадати ли? или това е целта, м?
31
5
 
16
 
! Отговори
факт преди 1 седмица
с Украйна започна войната, с Украйна ще приключи. останалото са празни приказки за б'алъци.. умряла Русия за Молдова и прибалтийските дупки
30
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди повече от десет години един *** каза, че само една стена ще боядиса и сме в Шенген. Обаче не би. Не разбрахте ли, че всичко е бизнес и холандците няма да си загробят пристанищата и далаверата, заради някакви си балканци. Ще си висим по измислените граници и ще си търпим крадливите политици, това ни е писано.
29
27
 
6
 
! Отговори
До Христо преди 1 седмица
Ти май си забравил, че не Европа, ами Русия започна войната. Путин е агресора и ако може някой да го спре, това е единствино страха му от НАТО. Ако се позволи на Путин да прегазва Украйна, следващите наред но мушката му са Молдова и прибалтийските, а след това и България. Явно си в огромно заслепено заблуждение.
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак урсула. Ние даже и внучето го кръстихме така. То няма и други имена ...
27
15
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 20 "Ако дясната вълна ще сложи край на финансирането на войната дано успее" - няма да успее. Има около 13-17% "десни" против война и 5-7% "леви" против война. Всички останали са ЗА война. И у нас е така. Дано си я получи Европа войната!