64% от гласувалите са избрали хартиената бюлетина

Тя е най-предпочитана сред избирателите на ДПС
13 юни 2024 10:23, Александър Попов
70
64% от гласувалите са избрали хартиената бюлетина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на смесеното гласуване - с хартия и на машина, не е повишило избирателната активност, сочат данните на Института за развитие на публичната среда.

Според данните на ЦИК на територията на страната имаше 9346 секции, в които можеше да се избера машинно устройство или хартиена бюлетина.

Институтът анализира, че с хартия за Народно събрание са гласували 63.98% от хората.

Сред избирателите на седемте партии, които получават представителство в новия парламент, тези на ДПС в най-малка степен гласуваха с машина.

Най-голям е делът на гласувалите машинно сред поддръжниците на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

"Трябва да отбележим, че след промените на Изборния кодекс от края на 2022 г. не се използва пълния капацитет на машинните устройства", подчертават от Института за развитие на публичната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от Избори 2024
Дясна вълна в Европа ще направи влизането ни в Шенген по-трудно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ала бала с президента Киро предлагаше кодовете на бсп Киро се хвалеше че с ала бала влизат иначе имат 7%
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Невероятни глупости от хора които си мислят че са умни и обиди обиди защо е това ЩЕ има да чакате да има правителство и развитие на България
64
1
 
2
 
! Отговори
vs преди 1 седмица
Щото с конеца не става на машината! От тия 32% гласували, ако ги приравним към 100 % 50 са неграмотни, и нито партия, нито цифра могат да прочетат! Sad but true!
63
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Камения век не си е тръгвал от българия,след като 62 процента гласуват с хартия,ТЕ не могът да боравят с машини
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хартията за гласуване трябва да бъде изхвърлена. Тези машини се изплатиха многократно и вече са на печалба с честите ни избори, ако няма хартия. Да не говорим, че одитът за честността на гласуване е много по-лесен и надежден от физическа подмяна на чувалчета. Крайно време е да се мисли в насока гласуване по Интернет.
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 55: високо образован,а се разхожда с шапка от алуминиево фолио за да го пази от 5Ж лъчението. Хаха.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз гласувах с хартиена бюлетина. От къде да съм сигурен, че комисията ще преброй разписките от машинното гласуване, а няма направо да вземе наготово данните от машината , които може да са грешни.
59
1
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
неграмотните хора гласуват с хартиените защото помнят само номера които дадраснат вкарват едни и същи хора в нс а електоратът какво печели едно голямонищо
58
0
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 седмица
64% от 20%! *** народ-слаба държава!
57
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Аз съм от тези гласували с хартиена бююлетина. Исках да гласувам машинно, но цялата опашка пред мен също искаше да гласува машинно, а и тази пред мен я чаках 5 мин. да си нагласи очилата и да си проверява по партийните листи да не сбърка номера....е, неиздържах и поисках хартиена бюлетина. Гласувах, а тази пред мен още цъкаше по екрана.... това е
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 31. Нищо такова не се е видяло. Но пък ясно се видя как се манипулира с хартиените бюлетини. Така че престанете да плямпате небивалици.
55
3
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 1 седмица
Ами обучения изглежда си ти!! Аз, като човек с висше техническо образование съм наясно какво е 5G, инверсиони следи и какво излъчват и дали облъчват! Бедата е че неграмотници като теб любители на конспирациите вкарват в НС партии като *** и величия, чийто герой в живота е сина на Великата мечка, та затова се прави на рицар!
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предвидимо, за тази изостанала територия.
53
2
 
4
 
! Отговори
Иван И. преди 1 седмица
Изборите са фалшифицирани
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да се гласува само с машини но пак да се брои хартията. Не е нужно да се отчита електронния вот. Машините трябва да бъдат просто принтери които принтират бюлетината на момента. Така се елиминира възможността за грешки и невалидни бюлетини. В същото време остава доказателство на хартиен носител и се запазва версификацията на отделните секции.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 51: 1. Машините изкараха реалната избирателна активност. Затова и тя се срина. 2. Герб са първи защото купиха най много роми и защото навъдиха най много калинки за 15 години кражба и те си гласуват за тях, но дори и заклетите гербери се изхрачиха в лицето на Боко и почти 200000 му казаха да се маха като не гласуваха за него.
50
6
 
3
 
! Отговори
Интересно ми е преди 1 седмица
Как някои хора, влюбени в технологиите, ще коментират два факта: 1. Падащия процент избирателна активност! 2. Първото място на герб при положение че се гласува с машини! И то за втори път! 3. Тошко щеше да чегърта, Киро арестуваше, Бойко Рашков правеше заговори... Абе не разбрахте ли, че партии като герб, ДПС и пп си имат твърд електорат и вместо да се чегъртате, седнете да работите! Защото следващият път в НС ще влязат и астролози и врачки!
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 49: те половината се подписват Х или О и не си знаят името, но иначе гласуват за правилните партии Герб и ДПС.
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нормално, пвечето из тази територия са наръсени с кем трейлове и облъчени с 5Г, какво друго да изберат? А на ***, по-долу, които дават пример за Европата и хартиени бюлетини, погледнете как е попълнен един протокол, тук , от човек, който не може да си напише името и там и тогава може пак да говорим. Айде със здраве и машала аферим! :)
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 47: тия дето гласуват за ГЕРБ за българи ли ги имаш?