Доклад: Крайно религиозни групи харчат милиарди срещу сексуалното образование

Те атакуват и ЛГБТИ групите
13 сеп 2024 06:30, Нели Христова
87
Доклад: Крайно религиозни групи харчат милиарди срещу сексуалното образование
Снимка: БГНЕС

Екстремни религиозни групи и политически партии се насочват към училища по целия свят като част от координирана и добре финансирана атака срещу равенството между половете, според нов доклад.

Добре известни консервативни организации се стремят да ограничат достъпа на момичетата до образование, да променят това, което е в учебната програма и да повлияят на образователните закони и политики, според Whose Hands on our Education, доклад на Института за отвъдморско развитие.

Тактиките включват премахване на сексуалното образование от училищата, забрана на момичетата да учат, укрепване на патриархалните полови стереотипи в учебниците и отхвърляне на езика, включващ пола, в училищата.

"Образованието е ключов фактор за равенство между половете и има силата да оформя живота", казва
Айеша Хан, старши научен сътрудник в ODI и един от авторите на доклада."Това изследване показва как малка група силно финансирани организации за борба с правата и политици и войнствени групи възнамеряват да разрушат възможностите за трансформация, които образованието предоставя", каза тя.

Тези организации са получили милиарди лири финансиране, за да напреднат в своя дневен ред, според доказателства в доклада. Най-малко 3,7 милиарда долара бяха насочени към организации, които се борят за равенството между половете в световен мащаб между 2013 и 2017 г.

В Африка повече от 54 милиона долара са похарчени от базирани в САЩ християнски групи между 2007 г. и 2020 г. за кампании срещу правата на LGBTQ+ и сексуалното образование.

Финансирането от източници, които включват руски олигарси и политически партии, доведе до създаването на нови организации и насърчи съществуващите да провеждат кампании срещу сексуалното образование и правата на ЛГБТК+, се казва в доклада.

Например донори от Великобритания, САЩ, Германия и Италия са похарчили повече от 5 милиона долара от 2016 г. до 2020 г. за проекти, управлявани от или в полза на религиозни организации в Гана, чиито лидери са водили кампании срещу правата на LGBTQ+.

Ислямисткото финансиране в мюсюлманския свят е трудно да се проследи, се казва в доклада, но Пакистан е получил милиарди саудитски заеми и директна помощ, заедно с частно финансиране от страните от Персийския залив, за насърчаване на уахабизма, фундаменталистко и пуританско движение в сунитския ислям. Според една оценка саудитското държавно финансиране за това възлиза на 75 милиарда долара от 1979 г. до 2003 г. Учебниците в страната представят жените като пазители на традициите, културата и морала, а сексуалното образование остава табу.

Организирани усилия също така блокираха инициативи за сексуално образование в Южна Африка, Бразилия и Филипините, премахвайки материали за хомосексуалността и заменяйки ги със съдържание, което насърчава сексуалното въздържание и "традиционните семейни ценности".

В Чили католическите училища са използвали образователни материали, които изобразяват мъжете като глави на домакинства с послания за важността съпругите да са покорни, както и стереотипи за мъжете като по-интелигентни и способни от жените.

Докладът също така очерта пряката политическа власт в страните по света, която позволява най-регресивните политики, като например изключването на момичетата от талибанското правителство от всяко образование в Афганистан, с изключение на основното.

"Имаме работа с глобално движение срещу правата и възраждане на патриархалните норми", казва Хан. "Трябва да разберем как образователният сектор е място на наистина сериозни съревнования."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от ЕС
В цяла Европа радикалните левица и десница станаха неразличими
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"премахвайки материали за хомосексуалността и заменяйки ги със съдържание, което насърчава сексуалното въздържание и "традиционните семейни ценности"... ужас! Направо подриват демокрацията. Урсула не харесва това.
79
0
 
6
 
! Отговори
Правата на LGBTQ+ преди 4 дни
и сексуалното образование са две различни неща!
78
0
 
7
 
! Отговори
Леле преди 4 дни
Поредната простотия "равенство". Това е все едно да приравним рибата с птицата. Различни са. Всеки пол има своя основна роля, без която не може. Но това искат да го забравим. За да ни мачкат.
77
5
 
0
 
! Отговори
До 74 преди 4 дни
В Древна Гърция гейството е било най-мъжкото нещо, секс с жена се е смятал за слабост и по задължение а жените за несъвършенни същества за разплод. В Битка всеки от фалангата е предпазвал любовника си със щит. Факт.
76
2
 
0
 
! Отговори
ee каква е тази преди 4 дни
измама бе. Нали всичките бяха ендъри?
75
0
 
9
 
! Отговори
Пловдив преди 4 дни
Голяма глупост е този доклад , на какво се основава на кой ценности в коя държавата . Пълни глупости за манипулация .
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само 2 % от жените , не са изневерявали на мъжете си , всичко останало е МОРТОС-КАРПАТОС !
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
- Муцка, да ти се похваля... направих си тауировка в интимната зона! - Ъ, ти пък... пари на вятъра... я я видят стотина мъже, я не...
72
0
 
12
 
! Отговори
До 63 преди 4 дни
Абсолютна лъжа е че в Спарта е имало матриархат, напротив древна Спарта е пример за патриархат. Спарта се е управлява от съвет на старейшините и двама царе, всички естествено мъже. Спартанците може да са гейове, само в холивудските бози, в действителност са били сурови войни, дисциплината и мъжеството са били издигната в култ.
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Спомням си по времето на Соца по физическо възпитание, всички и момчета и момичета бяхме строени в редици да гледаме и да наблюдаваме как се прави челна стойка. Учителката избра един от нас и и той застана на главата си и на двете си ръце и изпъна краката си нагоре. По едно време се наклони. Учитеклата по физкултура го хвана за гащиpизоните и падайки на земята и останаха в ръцете. Той героят стана гол! Удари и един шамар и й рече: Няма да ме учиш на сексуално образование бе момиче!
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И кво, страдаш, че някоя употребена много жена дори и тя не те иска или кво? Не си струва. Не се хаби за такива жени.
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 70 ДА. КАЗА ЕСЕНЦИЯТА. НЯМА РАВЕНСТВО МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ И ОТДЕЛНИТЕ ИНДИВИДИ ДАЖЕ. Всеки е различен, има различни качества, цели, интереси, слабости. Събрани заедно се допълваме и ставаме не 1+1=2, а 1+1 = 5 точно от това- всеки в групата допълва с НОВИ качества или компенсира слабост на друг човек. Феминизмът иска жените да са на поточната линия наравно с мъжете. Жените дали искат да са така или да имат деца и да им се радват по цял ден? И това е само един пример.
68
1
 
9
 
! Отговори
Кръчматъ преди 4 дни
Ааа..., ти да видиш бульо Пено..., вече всеки, който е против ЛГБТ пропагандата на децата в училищата го пишат "Екстремист", без значение дали е атеист или вярващ!! Ха, да попитам, а, агресивното налагане на ЛГБТ идеологията на малцинството против волята на болшинството, не е ли Екстремизъм???
67
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Равенството между половете е възможно само пред закона, всички останали равенства са вредни! Няма как мъж и жена да са равни, защото природата е създала два пола, именно защото те имат различни социални функции. Хомосексуализма е болестно състояние, а не нещо нормално. Жалките опити на разни жадни за власт и пари човечета, да издигнат в култ ненормалността, обрича на провал всяко общество в което е плъзнала тази зараза. Ето защо трябва да се обединим и да изкореним тези зловредни секти.
66
2
 
6
 
! Отговори
999 преди 4 дни
Значи имало и Институт за отвъдморско развитие,който се занимавал с отвъдморски тревоги ,свързани с права на ЛГБТ и т.н. и сексуално образование?Независимите държави имат собствена политика по упоменатите въпроси - правилна или не,това си е тяхна вътрешна работа,отвъдморска.
65
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"ако не може да ти роди деца, не приемаш такава жена за човек, макар тя да има много по-стойностни човешки качества от 100% от останалите жени които някога ще срещнеш в живота си"Поредната стара мома...Мъжките в природата са полът,който трябва да опложда и от там искат потомство.Сексуално привлекателни са млади жени.Наоми на30 беше топ.Сега?Качества други?Извън секс и потомство мъжете искат само СПОКОЙСТВИЕ И ХРАНА ВКЪЩИ.Другото?Ти ли ще плащаш сметките,та да ти гледам образование,успехи?
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пич, не се оплаквайте после, че само на интересчийки и златотърсачки попадате. Един суфи поет го е казал преди стотици години - "Това което търсиш, търси теб!"
63
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 60 Според теб връзката на двама души не е нещо всеки от тях да търси изгодата си? Я пак. Любовта е изгода, щастието до другия е изгода, да имаш подкрепа в живота е изгода и т.н. Връзката е връзка и има сила единствено при ОБМЯНА НА ИЗГОДА ЗА ДВЕТЕ СТРАНИ- ЕМОЦИОНАЛНА И/ИЛИ МАТЕРИАЛНА.Когато виждаш,че те експлоатират и за теб няма изгода,т.е. примерно ти мели постоянно и ти отнема спокойствието или не ти дава чуство за любов,изневерява какво правиш? Бягаш.
62
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 4 дни
нали уж лошия запад беше джендърски сега пък били против правата на леворезбогеовете
61
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 56 Днес жените сами си убиха силата и сега реват, че няма мъже. Има мъже, няма защитници и осигуряващи живот да не работиш и ти за сметки, да си до децата и да им се радваш.Ако има моногамия и, да, се жертва това да си поживееш в младостта и да има вече купон,мъжете масово ще са женени и ще дават за жената като преди. Мъжът без секс не може. Ако не му пуснат до брака, ще се ожени на мига. Уловката-ЖЕНА МИНАТА ВЕЧЕ И ДАЛА СЕКС СРЕЩУ НИЩО ЗА МЪЖА Е ОБИДА,че явно е ***,щом той плаща

Спонсорирани публикации