САЩ отряза Украйна да ползва US оръжия с голям обсег навътре в Русия

Байдън даде надежда на Зеленски за още системи "Пейтриът"
Обновена: 14 юни 2024 07:57 | 14 юни 2024 07:01, Александър Попов
187
САЩ отряза Украйна да ползва US оръжия с голям обсег навътре в Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че САЩ продължават да не подкрепят използването от Украйна на оръжия с голям обсег на територията на Русия, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че Байдън е заявил това дори след като неотдавна позволи на Киев да извършва ограничени нападения с оръжия с малък обсег на действие точно от другата страна на руската граница.

"Има голям смисъл Украйна да може да поразява или да се сражава срещу това, което преминава през тази граница. Що се отнася до оръжията с голям обсег... ние не сме променили позицията си по отношение на това", каза Байдън.

Той даде надежда на Украйна в кулоарите на срещата на върха на страните от Г-7, че скоро ще може да засили собствената си противовъздушна отбрана с допълнителни системи "Пейтриът" от чужбина, предаде ДПА.

Байдън съобщи късно снощи на пресконференцията си с украинския президент Володимир Зеленски в Италия, че пет страни вече са поели ангажимент за доставка на батареи "Пейтриът" и други системи за противовъздушна отбрана.

САЩ са уведомили също така държавите, на които са обещали такива системи, че те все още трябва да чакат.

"Всичко, с което разполагаме, ще отиде в Украйна, докато не бъдат удовлетворени нейните нужди", каза президентът на САЩ.

След това САЩ ще изпълнят ангажиментите, които са поели и към други държави.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза, че партньорите им са знаели, че Украйна се нуждае от поне седем такива системи. Той заяви, че възможността за получаване на пет от тях е била обсъдена и "партньорите работят по нея".

Ракетната система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" е една от най-модерните в света. Тя може да се използва срещу вражески самолети, балистични и крилати ракети./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още по темата: Джо БайдънЗеленски
Още от Технологии
Подчинени на Мъск го обвиниха в сексуален тормоз
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 2 седмици
Лош биологичен материал.
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Забелязвате ли, че се гонори за Украйна, а не за украинците. Демек-интересуват се от територията, а не от хората. Нищой не казва да спасим украинците, а да спасим Украйна, което е просто територия. Да, защото територията е собственост на запада, а украинците просто пазачи на чужда територия и се отнасят към тях като към обслужващ персонал.
52
3
 
4
 
! Отговори
до 48 и 53 преди 2 седмици
Смени Марко плочата, ставаш скучен
51
1
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Русия трябва да даде безплатно оръжие на всички групировки,които са против британски и френски бази близо до териториите им. Единственото изискване трябва да е да ги използват.
50
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За две години над 500 хиляди загинали, и още толкова ранени и инвалиди... не говори това добре за руснаците като общност. Това е общество което се поддава на тотални внушения и манипулации. И с гордост разрешава на върхушката да го експлоатира както си иска.
49
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
3 дневната СВО върви по план.
48
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
това дали има общо с неподписването от страна на СА на споразумението за петро-долара, което продължавате да криете.... :)
47
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как е рубличката, ще става ли световна валута?
46
0
 
21
 
! Отговори
Леле! преди 2 седмици
И ко праим сега? Склеротика каза: Чекайте и надайте на вашата улица да изгрее слънцето! А до вчера бяха еднирадостни възклицания, едни бодряшки изказвания, а сега? ... Едни празни хартийки и голи обещания...
45
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
500 000 руски вдовици още чакат обещаните лели Лади. Докато ги чакат, чеченците ги утешават.
44
3
 
5
 
! Отговори
до46 преди 2 седмици
Кво казваш, да не си сбъркал цифрата, някой щял да се разпада на 51 щата ли, кво викаш, хахахаха.
43
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След края на войната на територията на Русия ще има 50 отделни държави. Една от тях ще е Волжка България.
42
1
 
20
 
! Отговори
КуКлус преди 2 седмици
Украйна падна в лапите на САЩ ...Зеля е пратеника на чичо Сам ! Дано поне само до Украйна да се ограничат ама на дали ....американската мечта няма таван !
41
2
 
7
 
! Отговори
ало ало преди 2 седмици
ний сме по даването, ама няма вече, да ви изпратим магарешки каручки с картечници, пък ако изтрепят магаретата, вий ще дърпате - малки магарета ли сте!...просяци!
40
15
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 2 седмици
Слава богу, сега путлерофашисткото джудже може да изпълни от бункера за първи път и да види слънчева светлина за последен път в живота си.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Напушения къс зеля получи потупване по рамото и много прегрътки за сбогом, ясно е с много приказки и високопарни зборища го шунтират лекинко, явно никой не му е пукало никога за укрите, гордо онодани и изоставени, обикаляше и се хилеше клоуна с налудничав поглед.
38
2
 
19
 
! Отговори
Байдън преди 2 седмици
Зеленчо, ще стреляш, ама с воден пистолет...!
37
1
 
6
 
! Отговори
до32 преди 2 седмици
Тъпотерорашка, бе ти да не си няква петокласна чибурашка, а е тати да ти разкаже приказка за червената шапчица и да си лягаш.
36
6
 
16
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 2 седмици
Вън наглите окраинци!
35
5
 
10
 
! Отговори
Нане преди 2 седмици
Залог 1,05 към едно, че Русия, ще удари по наглосаксия и/или кравария до Нова година... ===)))

Спонсорирани публикации