Фон дер Лайен: Все още трябва да се работи за премахване на мерките срещу Косово

Косово работи усилено за укрепване на демокрацията
Обновена: 26 окт 2024 15:45 | 26 окт 2024 15:38, Гергана Попова
24
Фон дер Лайен: Все още трябва да се работи за премахване на мерките срещу Косово
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Косово Вьоса Османи прие на среща в Прищина днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, съобщава „Коха диторе“.

Още по темата
По време на съвместна пресконференция  председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че трябва да работим върху следващите стъпки, за да стигнем до точка, в която страните-членки на Европейския съюз се съгласяват да премахнат мерките срещу Косово.

Фон дер Лайен добави още, че заедно с лидерите на Косово те са ангажирани с постигането на тези цели.
„Много е важно да работим заедно и ние приветствахме отварянето на границата и напредъка в ЦЕФТА и след това трябва да работим върху по-нататъшни стъпки, за да стигнем до момент, в който мерките могат да бъдат премахнати. И това ще помогне да убедим държавите-членки - както знаете, всички държави-членки трябва да се споразумеят за отмяната на мерките и да направим възможен пътя на Косово към ЕС“, добави още Фон дер Лайен.
Косово е под мерките на ЕС от юни миналата година след размириците на север.


Фон дер Лайен подчерта, че разширяването ще бъде начело на дневния ред през втория й мандат като председател на ЕК и че се ангажира да предостави на страните от Западните Балкани всички необходими инструменти за членство в ЕС.

„Знам, че през последните години Косово работи усилено за укрепване на демокрацията и върховенството на закона и искам да уверя вас и Косово, че през моя втори мандат разширяването ще бъде на първо място в дневния ред. За мен това е едно от най-големите проекти. Поради тази причина ще работим заедно, за да продължим напред, защото съм ангажирана с бъдеще, в което всички страни от Западните Балкани разполагат с всички необходими инструменти и инструменти, за да превърнат това в реалност.

Планът за растеж има за цел да доближи икономиките на региона до общия пазар. Големият успех на разширяването са не само политически споразумения и споделени ценности, но и икономически просперитет", коментира тя.

 


Председателката на ЕК започна в сряда обиколката си на страните от Западните Балкани. Тя посети Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия и Република Северна Македония. След Косово тя ще посети днес и Черна гора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от ЕС
ЕС раздава шокиращи субсидии за коли на бензин и дизел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 28 минути
Срам и Позор,за тия които Пак те " избраха" бре мъж в женски образ!!!!-:(
19
0
 
3
 
! Отговори
Тя преди 29 минути
Урсуло ,не разбра ли ,че вече никой не ви вярва, не ви интересува интереса на европейските народи ,това всички го видяхме, имате спуснати директиви от " дълбоката държава " и ги изпълнявате !
18
0
 
3
 
! Отговори
Тя преди 34 минути
Тая се е юрнала по балканите не за полза на тия народи ,а за пъклен план в който да ги включат !
17
1
 
6
 
! Отговори
00-11 преди 1 час
"""""Фон дер Лайен: Косово работи усилено за укрепване на демокрацията..""""" ----- Съботния Виц от другарката Лайен!!! -))) Браво!!! -ПС- Прав беше Другаря Сталин "Кадрите решават всичко", с такъв "кадър" кът Акушерката Урсула, ЕС може и да не оцелее до 2030г!!!
16
1
 
4
 
! Отговори
Следващата ми преди 1 час
номинация за Лайнения трон е аналения Бербок! Само той може да я надмине по глупост!
15
0
 
5
 
! Отговори
Абе сънародници преди 2 часа
Стига избирахте такива личности бе! Ааа, извинявайте, забравих, че таяникой не я е избирал...
14
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 2 часа
лицемерка, не се срещна със сръбския премиер, защото има контакти с руснаци. Решава кого да пусне в "семейството", кой какво може и не може, кой с кого да се среща или да не се среща, как още повече и по-дълго ес да участва в чужда война. ..ти шериф и диктатор.
13
8
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 2 часа
...Копейките като видят Фон дер Лайен , и са като кучетата на Павлов! Започват да произвеждат помия в промишлени количества! Всъщност, те само това могат !
12
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 часа
не се праветена наивници,защото не сте!..ИЗМИСЛЕНАТА "държава" РСМ беше интересна за Русия САМО за да не влезне вНАТО ...Е,Путин направи и невъзможното да я ПРИКОТКА,но макетата избраха НАТО...Сега НИКОЙ не се интересува от тая територия !.."Основния враг" на ЕС е Сръбия !!!..А "Врагът на моя враг е мойприятел"..
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Таз косоварката има свещник на главата. Да не е еврейка?
10
0
 
14
 
! Отговори
Край преди 2 часа
"Косово работи усилено за укрепване на демокрацията" Боже Боже .... До къде се докарахме. Тия хора без никакъв срам наричат войната - мир, черното -бяло и клановото средновековно наркотрафично общество на Косово - демокрация.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Вълк изяде понито на Урсула и сега в Брюксел вълк да не си.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
УФДЛ виждала ли е работа или е яздила понита?
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Македония = Украйна = Косово = Тайван. Тумори.
6
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 часа
до "3" :..-МОЖЕ !...Защото Косово е ТРЪН В ПЕТАТА НА Сръбия,докато продажните макета са БЕЗИНТЕРЕСНИ както за ес,така и за раша....ДВУМИЛИОННАТА "държавица" беше интересна САМО за НАТО !!..Е,получиха я...Сега за "ес" ще почака АлексМакедонски да възкръсне..
5
0
 
7
 
! Отговори
Тя преди 2 часа
Тая нещо много се е активирала на Балканите,явно й трябват за нещо! Няма да е за хубаво !
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Главната акушерка на ЕС обикаля най-затънтените провинции на Европа в опит да излъже *** и пульо за членство в ЕС и съответно в еврозоната. Че са я закъсали горките. Ще дойде време да се възстановява Украйна и трябва свежа кръв и свежи пари. Големият Брат ще се ги остави, а донори вече почти няма.
3
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 часа
Дали Косово няма да влезе в ЕС преди северните макета?
2
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
Па да работи бе, егати некадърницата. ЕС е тор за некадърници. Факт.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тая е голяма кухарка. Но пък е лоялна марионетка на САЩ.