В цяла Европа радикалните левица и десница станаха неразличими

Къде започна Brexit и свърши Lexit?
15 сеп 2024 18:30, Нели Христова
116
В цяла Европа радикалните левица и десница станаха неразличими
Снимка: БГНЕС

Дали германският политик Сахра Вагенкнехт е крайно дясна или крайно лява?

Питам, защото в статия, която написах в навечерието на драматичните избори на 1 септември в Саксония и Тюрингия, я нарекох крайно дясна, само за да получа поредица от коментари от читатели, настояващи, че е крайно лява.

По онова време отстоявах позицията си. Но като се замисля, сега смятам, че аргументът е до голяма степен неуместен. Вагенкнехт направи политическите етикети излишни.

Проблемът, пред който в момента е изправена Германия - както и Европа и голяма част от света - надхвърля терминологията. Новата разломна линия е мейнстрийм срещу популисти или, в случая на следвоенните политически договорености в Германия конкретно, установените партии срещу бунтовническите.

Още през май Financial Times съобщи за мащаба на популярността на екстремната политика сред младежта в Европа. Термините "ляво" и "дясно" – които се отнасят до разположението на местата в Националното събрание, формирано след Френската революция през 1789 г. – означават малко за това поколение и все повече и за по-възрастните.

Икономическите и социалните разделителни линии, които доскоро доминираха в политическия дебат, вече не важат. Например, много членове на днешната радикална десница – от френското Национално обединение (RN) до германската Алтернатива за Германия (AfD) и Алианса Sahra Wagenknecht (BSW) – защитават основната роля на държавата. Само малцина, най-важните сред тях републиканците на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, всъщност призовават за дерегулация и намаляване на данъците, докато ReformUK и други партии се опитват да го направят и в двете посоки.

Освен това, когато става въпрос за социална политика, доста - от RN до Партията на свободата на Герт Вилдерс в Холандия - са относително либерални, отчасти за да привлекат онези, които виждат мюсюлманската имиграция като подкопаваща суверенитета на техните страни. Въпреки това, колкото по-далече на изток се пътува през континента, толкова повече тези партии подкрепят традиционните семейни ценности, както се вижда от полската "Право и справедливост" или управляващата коалиция в Словакия.

Интересното е, че основният общ знаменател между тези групи изглежда е тяхната дискретна или открита подкрепа за руския президент Владимир Путин. Проруските настроения – които някога бяха запазена територия на крайната левица – сега се подкрепят от крайната десница, а Кремъл е щастлив да прегърне и финансира и двете.

Вагенкнехт е най-значимият и сложен нов член на този клуб - тя също е в своя собствена категория.

Описана от наскоро забраненото дясно списание Compact като "най-привлекателното национално изкушение от основаването на социализма", Вагенкнехт се присъедини към източногерманската комунистическа партия точно преди падането на стената и стана един от лидерите на нейната партия-наследник, левицата. Отегчена, тя учтиво отхвърли предложенията на AfD да започне собствена партия - създадена от нейно собствено име и в голяма степен отразяваща нейния бляскав имидж.

В сегашния си вид двете визитни картички на Вагенкнехт – или поне двете, които нейната партия свикна да постига зашеметяващ успех в неотдавнашната си кампания и несъмнено ще пренасочи на изборите в Бранденбург на 22 септември – трябва да търсят край на подкрепата на Германия за Украйна и ограничаване върху търсещите убежище.

Разбира се, виждали сме това и преди. Това сближаване на крайно ляво и дясно също беше едно от ужасяващите очарования на британския луд референдум за Брекзит през 2016 г.

И така, къде започна Brexit и свърши Lexit? Левите поддръжници на напускането на ЕС винаги са били любопитна група. Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис, например, заяви след събитието, че не е подкрепил Brexit, и въпреки това, независимо дали възнамерява или не, използва същите аргументи като тези от радикалната левица - и радикалната десница - когато искат да се измъкнат . Докато консервативните евроскептици осъдиха Брюксел, че е безотчетна кабала с големи разходи, тези от левицата го видяха като антидемократичен корпоративен заговор. Забелязвате ли разликата?

И двете страни разгърнаха подобен наратив, дори и да идват от различни изходни точки. 

"Европейският съюз вече е в напреднал стадий на разпадане. Има две възможности за нейното бъдеще: или тя не е преминала точката, от която няма връщане, и все още може да бъде демократизирана, стабилизирана, рационализирана и хуманизирана. Или разпадането е сигурно", твърди Варуфакис.

Днес тези сили на твърдите леви и твърдите десните имат голяма част от политическия импулс, отчасти защото сривът е секси и отчасти защото основният лагер се лута. И в настоящия момент малцина са готовите да защитят реда след 1989 г.

Някой, който го прави, е безсрамният бивш премиер на Обединеното кралство Тони Блеър. Настоявайки в скорошно интервю за BBC, че "светът няма да се забави", той постулира, че решението е в подготовката на хората за бърза промяна, вместо да се опитва да се преструва, че тя наистина може да бъде забавена.

Той също така признава, че мнозина се чувстват ядосани и дезориентирани: "Когато хората чувстват, че светът се променя по начин, по който те нямат много контрол, тогава те се придържат към своята идентичност.“ Но докато аргументите му са последователни и логични, те обръщат малко внимание на действителната електорална политика - може би тъй като той отдавна не е на поста.

След това, понякога цитиран като наследник на Блеър - поне в началото на неговото президентство - има френският президент Еманюел Макрон, който се опита да смекчи строгото си послание относно студените ветрове на икономическата промяна. И въпреки това той все още е идентифициран като човек от Давос.

Междувременно както германският канцлер Олаф Шолц, така и британският министър-председател Кейр Стармър биха се отказали от подобна реторика, виждайки основната надежда за политическия мейнстрийм в създаването на упорити подобрения в живота на хората. Но Шолц сега навлиза в залеза на своя канцлерски пост, като поражението на предстоящите общи избори в Германия е почти сигурно, оставяйки вакуум, който AfD и BSW трябва да запълнят. А Стармър едва е започнал мандата си, с ясни пет години, за да тества предложението, че прагматичното представяне може да спре популистката банда.

В цяла Европа и извън нея радикалната левица и радикалната десница станаха неразличими. И докато центърът се бори да изтъкне своите аргументи по начин, който да ги подтикне, ще има много повече като Вагенкнехт.

Коментарът е на Джон Кампфнер - британски писател, телевизионен оператор и коментатор. Последната му книга е „В търсене на Берлин“, издадена от Atlantic.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от ЕС
Румъния не разполага с достатъчно бункери
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
8
 
! Отговори
НЕ, НЕ И ПАК НЕ преди 2 дни
ДЯСНОТО СЕ РАЗЛИЧАВА - НЕ на мигрантите в Европа, НЕ на ЛГБТ извращенията, НЕ на Зелената сделка, НЕ на принудителната ваксинация. Просто е.
105
0
 
5
 
! Отговори
Виновен преди 2 дни
е Путин! Забравихте!
104
4
 
2
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 дни
И левите, и десните не стават за нищо!
103
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Как да са различими като се финансират от едно място Масква. Който плаща той поръчва музиката, а тя е казачок и за левите и за десните.
102
3
 
11
 
! Отговори
Точен преди 2 дни
Този Иксперт нарича половината европейци "популистката банда". Всъщност точно глобалистите, дълбоката държава и мултинационалните банки и корпорации са банда. Нормалните хора искат нормално семейство, спокойни държави без криминални или най-малкото готованстващи мигранти и без ковид и пр. истерии. Засега ЕНП лъже гражданите, че са за нормалното, но и те ще бъдат разкрити и отритнати.
101
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Всъщност крайнолевите и крайнодесните само на теория се различават. В реалността винаги стигат до тоталитарни диктатури и в двата случая.
100
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Разделението е по линията бедни и богати. Винаги е било и винаги ще бъде.
99
0
 
3
 
! Отговори
Afuera преди 3 дни
Демек няма леви и десни, а наши и ваши. Боговете със сигурност са полудели. Трябва да върнем естествения подбор и да намалим политиците. Всичките и навсякъде.
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
За Сахра Вагенкнехт не знам. Знам за Сара Вагенкнехт. Сахра е некоя друга
97
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Урсула Каква е нацист според тебе? Според мене т.нар. "Руский мир" е върховна форма на нацизъм.
96
5
 
4
 
! Отговори
Урсула преди 3 дни
Вика му се консерватори срещу либерали. Няма ляво, няма дясно, няма крайни. Крайни са само в Украйна. Това е единствената страна в света, в която на власт са наистина нацисти. Светът днес е разделен на двата пола срещу 120-те пола. Това е разделението, хаха.
95
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 дни
До 85 "След падането на Рим, цивилизацията се измества в Константинопол. Ама там си е било пак християнство," - така е. И пак е било връщане назад.
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Урсула- има си ги, просто са далеч по-малко и тихи, сшрямо преди 90-100 години.
93
2
 
3
 
! Отговори
Урсула преди 3 дни
На България и трябва националбуржоазна революция. Само така ще се измъкнем. Тоя световния капитал не е нужен никому, освен на самия себе си. Той вреди на всичко живо.
92
2
 
2
 
! Отговори
Урсула преди 3 дни
Днес борбата не е между капитала и някаква работническа класа, а между интернационализма в ли ето на така наречените либерали и консерватозма на така наречените крайнодесни или крайно леви. Борбата е между световните корпорации, предстаеители на дълбоките държави и представителите на буржоазията в различните страни. Няма как тая буржоазия да бъде определяна като крайно дясна или лява. Просто няма такова разпределение към днешна дата в нашия уж цивилизован свят.
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Урсула Крайно консервативно означава крайно дясно. А крайнолевите искат хем да са консервативни, където им отърва, хем да са либерални ако им падне. Един дол дренки са и са само прът в развитието. Бъгнати хора.
90
0
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 3 дни
Русия не е рухнала,понеже изнася торове за САЩ!Информация от пьрва ръка,от едно аверче,капитан далечно плаване!Санкциите са за обикновеното зомби!
89
1
 
3
 
! Отговори
Урсула преди 3 дни
Грешка.Не прочетох кой е писал статията. В днешно време няма крайно леви, крайно десни и изобщо оеви и десни. Разпределението не е такова. Разпределението между по-либеаралнинразбирания и по-консервативни, с някакви нюанси между тях. Затова и тоя не може да определи в кой край нанспектъра са. Ще му подскажа-в консервативния.
88
5
 
1
 
! Отговори
Апти Ахмаков преди 3 дни
Изядох всички пуканки в чечня, а курск еще не освобожден. На всичкито отгоре няколко бойци от мойте са осъдени затуй че са бръкнали под полата на рушка сервитьорка. Струва ми се че ще има трета чеченска и печени русначета на шиш. Тоя път обаче Кадирката може да стигне до мацква и да забремени пуйлото и няма кой да го спре.
87
0
 
2
 
! Отговори
Гошко от 2-ри Б преди 3 дни
Не разбрах кои са лошите и кои са добрите.