Няма кой да работи: Германия не може да се откаже от мигрантите

Трябва да се запълнят празнотите, оставени от пенсиониращите се "бейби бумъри"
30 авг 2024 21:02, Анисия Иванова
113
Няма кой да работи: Германия не може да се откаже от мигрантите
Снимка: БГНЕС, архив

През последното десетилетие Германия стана магнит за тези, които бягат от конфликти. Сега тя трябва да се превърне в маяк за висококвалифицирани професионалисти. Нарастващото обществено недоволство от имиграцията и възходът на крайната десница могат да попречат на страната да се справи с това предизвикателство.

Бъдещото благосъстояние на нацията зависи от привличането на милиони икономически мигранти, които да запълнят празнотите, оставени от пенсиониращите се „бейби бумъри“. Но вътрешната обстановка е мрачна след серия от насилствени престъпления, за които се твърди, че са извършени от чужденци. Миналата седмица трима души бяха убити и осем ранени при нападение с нож; заподозреният беше сирийски търсещ убежище и член на Ислямска държава. Обществената тревога може да помогне на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (AfD) да спечели първо място на регионалните избори в Източна Германия този уикенд. В Тюрингия например, социологическите проучвания показват, че AfD може да спечели около 30% от гласовете.

Социалдемократическият канцлер Олаф Шолц иска да ускори депортациите на тези, които не отговарят на условията за оставане в Германия, като същевременно насърчава квалифицираната миграция. Но този балансиращ акт става все по-труден.

Алис Вайдел, съпредседател на AfD, призова за мораториум от поне пет години върху по-нататъшната имиграция, докато лидерът на опозиционните консерватори Фридрих Мерц настоява непопулярното коалиционно правителство да спре да приема бежанци от Афганистан и Сирия и да отмени политики, които улесняват получаването на германско гражданство.

Това е далеч от оптимизма, който се демонстрираше през 2015 г., когато бившият християндемократически канцлер Ангела Меркел знаменито заяви „Ще се справим с това“ в отговор на пристигането на около 900 000 търсещи убежище на прага на Германия, предимно от Сирия. Оттогава към тях се присъединиха над 1 милион украински бежанци, което прави Германия четвъртата най-голяма домакинска страна на бежанци в света.

Страната положи похвални усилия да интегрира новопристигналите, но плати висока цена за хуманизма си: гражданите на никоя друга страна не искат правителството им да се фокусира върху намаляване на имиграцията повече от германците, които сега считат това за по-важно от борбата с бедността, според международно проучване, публикувано през май. Дори Йоахим Гаук, бивш пастор и германски президент по време на този бурен период през 2015-2016 г., призова страната си да приеме по-строги правила за убежище, за да държи настрана екстремистките политически партии.

Правителството има дълг да защитава гражданите си, но Германия не може да си позволи да спре напълно миграцията. Лишена от евтин руски газ и на фона на намаляващото търсене на китайски капиталови стоки, страната премина от двигател на еврозоната до изоставаща икономика: очаква се икономиката да застои за втора година.

Потенциалният икономически растеж е оценен на едва 0.4% годишно за останалата част от десетилетието, тъй като производителността се забавя и голямото поколение на „бейби бумърите“ е на път да се пенсионира. Въпреки че правителството се опитва да направи работата по-привлекателна — като намалява данъците за извънреден труд и предлага финансови стимули за отлагане на пенсионирането, например — тези усилия няма да бъдат достатъчни. Икономистите от UBS Group AG прогнозират, че работоспособното население на Германия ще намалее с 8 милиона души, или с 0.6% годишно, до 2050 г., съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Това ще окаже все по-голям натиск върху бюджета, тъй като Германия има пенсионна система „плати по пътя“, при която текущите служители финансират доходите на днешните пенсионери. „По-голямата имиграция може да бъде мощна сила за противодействие на тези фактори. Въпреки това, перспективите за това са несигурни,“ отбелязва Международният валутен фонд.

Около 1.6 милиона работни места вече са незаети от работна сила от 46 милиона души, като секторите на логистиката, инженерството и медицината са сред най-засегнатите. Коалицията обяви няколко реформи, за да помогне за привличането на необходимите 400 000 квалифицирани мигранти годишно, включително издаване на „карти за възможности“ на хора извън Европейския съюз, за да могат да дойдат в Германия и да търсят работа за 12 месеца, вместо да се изисква вече да имат трудов договор.

Въпреки това, предложение на правителството от миналия месец за временно намаление на данъка върху доходите за квалифицирани чуждестранни работници през първите им три години в Германия предизвика вълна от критики. Докато мигрантите трябва да печелят над определен праг, за да отговарят на условията, и стимулите няма да се прилагат за много високи доходи, опозиционни политици и синдикати се оплакаха от дискриминация, защото германските данъкоплатци няма да се ползват със същото отношение. Високопрофилни социалдемократи също се изказаха предпазливо, докато проучване на YouGov разкри, че 63% от населението е против чужденците да плащат по-малко данъци.

Позволяването на квалифицирани мигранти да плащат по-малко данъци за ограничен период е оправдано на основата, че работата просто няма да бъде свършена и следователно икономическият растеж и данъчните приходи ще бъдат по-ниски; няколко европейски съседа вече имат подобни стимули.

Германия има много повече от пари, които да предложи на чужденците, включително уважение към върховенството на закона, силни социални мрежи за сигурност, безплатни обществени университети и приятелски за семейството политики. Но се съмнявам, че тя е на върха на списъка за мигрантите, които искат да напреднат в кариерата си.

Германия е на критичен кръстопът в своята следвоенна история. Ако направи грешен избор, както социалното сближаване, така и икономическият растеж могат да пострадат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от ЕС
Наводнения, паднали дървета, затворени магистрали в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 104: не муууунччччооооо това са вашите каманиzти. Хората избягаха в капитализма и не искаха комунизъм. Капиталистически ти измислих компютъра, микро чипа, автомобила, влака, самолета и всичко около теб а иначе тези глупости ги разправя на умните в блатная аааааа да ти няма да ходиш там, ще ходиш на запад където е камитализъм и е кофти нали?
108
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
80 милиона в Германия ама няма кой да работи. Това го дрънкаха в Англия 30 години защото няма хора от (50 милиона Англия) и търсят емигранти за да станат милионерите милиардери.
107
2
 
0
 
! Отговори
аьаьаь преди 1 седмица
Германия е пътник от 10-15 години. Германеца, като ген е изчезващ вид.. Мисля ,че вече е късно
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички мигранти най вече украинските фашисти е нужно да бъдат изгонени от ЕС и България
105
0
 
3
 
! Отговори
Така е преди 2 седмици
Икономика голяма инфраструктура голяма всичко иска да го пипне ръка човешка по Германия съм от 92 г.работа има за всички
104
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Капиталиста е супер алчно същество, той иска някой да му работи за жълти стотинки и си затваря очите за всичко останало. Много малък процент от мигрантите работят и този аргумент издиша.
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Mama Merkel, danke !
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще ги правят войници май.
101
0
 
18
 
! Отговори
Кунчо преди 2 седмици
Германия никога не е искала мигранти, понеже е окупирана страна имигрантите периодично ги внасят там. Когато Германия спре да внася имигранти тогава ще разберем че вече не е окупирана.
100
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Германия германците се страхуват да излязат по тъмно.Сещате ли се защо?Ако не се сещате,попитайте родителите на трите заклани момиченца.
99
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
99- в Китай работният ден е 13 часов, мин пенсия от 29.59лв/ползвай валутен калкулатор- китайски юан/БГ лев/ и средна 43лв- вземат ги всеки девети- дали ще тръгне някой да емигрира в тая посока- там най евтиното е човешкият работен ресурс- строят комунизма безплатно и 30 000 000 китайци чакат светлото бъдеще в пещери и дупки - ти къде би отишъл да работиш за да помогнеш на семейството си в ЕС или в БРИКС?
98
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
- "Как така няма кой да работи? Местното население с какво се занимава?" - - - Тиктокери, блогъри, инфлуенсъри ...
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хабек предложи: щом пекне слънце, веднага на работа. Облачно и вали дъжд - спинкаме в къщи. Щом задуха вятърът, на минутата по работните места. Нощем да задуха - нощем работим, дорде дyxa. Ползваме панели и вентилатори на 100%. НЕма лабаво.
96
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Върти-суче, всякакви схеми измисля капиталистчето да му бачкаш за парче хляб.
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали изкуствен интелект заменя хората. Нещо ни будалкат.
94
0
 
14
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 2 седмици
Ама те работят ли?!
93
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Нарастващото обществено недоволство от имиграцията и възходът на крайната десница могат да попречат на страната да се справи с това предизвикателство.".................Опитвате се да ни убедите, че 84 милионна държава не е в състояние да произведе достатъчно висококвалифицирани кадри за да задоволи собствените си нужди, и единственото й спасение е да изсмуква кадрите на други държави?
92
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как така няма кой да работи? Местното население с какво се занимава?
91
1
 
11
 
! Отговори
до 89 преди 2 седмици
кой е виновен? 1. Меркел 2. онези с мечетатаМееркел няма деца и не и пука, освен това я пазят. Обаче тея с мечетата ще плащат.Ние да внимаваме, че ще ни пробутат убийците гости при нас. Главчо ти ще виновен, тука аббдалли в мечета няма.
90
0
 
12
 
! Отговори
МНОГО ДОБРЕ преди 2 седмици
Както виждам продължава да управлява политиката на Меркел !!!