МВнР: С изказванията на Мицкоски РСМ се отдалечава от ЕС

Не може да се предоговарят вече поети ангажименти от Скопие
28 авг 2024 19:40, Анисия Иванова
18
МВнР: С изказванията на Мицкоски РСМ се отдалечава от ЕС
Снимка: БГНЕС, архив

Днешното изказване на министър-председателя на Република Северна Македония отново открито поставя под въпрос европейската перспектива на страната му, се казва в позиция на Министерството на външните работи на България.

По-рано днес македонският премиер Християн Мицкоски поиска френско предложение 2.0 и отхвърли възможността за диалог с българското служебно правителство. Той заяви, че Скопие ще изчака избирането на редовен кабинет в България, за да започне диалог с него

„На управляващите в Скопие би трябвало да е ясно, че опитите за лансиране на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти могат да доведат единствено до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС“, подчертават от външнополитическото ни ведомство и добавят:

„Тази наша позиция няма да се промени независимо от това дали управлява служебно, или редовно правителство. Припомняме, че в резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори“, категорични са от МВнР.

„Служебното правителство на Република България е легитимно правителство, което има всички прерогативи за управлението на страната. То остава отворено за диалог със Северна Македония, като същевременно подчертаваме, че независимо дали воден със служебно, или с редовно българско правителство, диалогът не включва предоговаряне на вече поети ангажименти от Скопие.

Бихме искали отново да припомним, че Европейският консенсус от лятото на 2022 г. между 27-те държави-членки на ЕС и Северна Македония в пълнота очертава всички стъпки за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на последната.

Българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена”, завършват от МВнР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: МВнРЕСрсм
Още от Русия
Великобритания реже Украйна за използването на ракети Storm Shadow
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 2 седмици
Предлагам на новия министър на външните работи незабавно да започне преговори с Албания за подялба .
14
0
 
4
 
! Отговори
Do10 преди 2 седмици
Кефят, ме такива неграмотни хора. Ало, ния сме чели, и знаем историята.... Чети, че ставаш смешен..... И, не подаряваме, не даваме история особено на НЕНОРМАЛНИЦИ
13
3
 
1
 
! Отговори
нн преди 2 седмици
Караници, българите от Б-я, македонците от РСМ, и времето си върви и върви. Кой какво иска, много не е ясно, но едно е ясно на последното преброяване в РСМ като българи са се определили 3848 души. Че то албанците там са стотици пъти повече. С времето промените в РСМ са много и то не в наша полза.
12
0
 
5
 
! Отговори
Kирил Божков преди 2 седмици
Абре хора... па 99% от македонците и почти половината албанци, гласуваха СРЕЩУ ЕС, избирайки Мицковски и партията му за победник. ЗАРЕМ все още има някой у нас надяващ се, че РСМ се интересива от ЕС!? - САМО САЩ напинят бутането им в НАТО и ЕС и НИКОЙ друг. А и ние може би надявайки се че ще се обългарат. :-) Плюс хората и срещу натото си гласуваха отрицателно, та и въпреки това, набутаха ги там на сила. Не получиха нещо много от членството им там. Също ще и с ЕС-то. Получаваш 2 даваш/губиш 5...
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Възхищавам се да търпението на МВнР, всеки път да отговаря на този пещерен екземпляр.
10
0
 
3
 
! Отговори
ГАД преди 2 седмици
До ГЕНЕТИКА номер 10: Ти като какъв се самоопределяш ?Питам, щото отговора би различен ...
9
1
 
5
 
! Отговори
за един преател преди 2 седмици
Абе, нема ли кой да им каже, че Тито умрЕ отдавна. Жена му на дрОгаря Димитров, де им измисли езика и историята също. Тито Омре, дрОгаря Димитров също, Люба Ивошевич също, Югославия я нема, а Гоце Делчев, Даме Груев и ВМРО са български. Весело изкарване на Гърцията, китки шарени!
8
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Румънците също толова българи колкото и македонците, със същият генетичен микс. Но не го правите на чак такъв проблем. Те признавали ли са че са българи. Няма как защото не са били завладявани от българите и промити да вярват че са българи. Еднинствената разлика език. Какъв е проблема. Оставете ги да влязат.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз не искам Северна Македония да влиза в ЕС...
6
7
 
5
 
! Отговори
Област Македония ли преди 2 седмици
Не е необходимо географската област Македония да кандидатства за членство в ЕС, тъй като догодина след краха на Крепостна рус в Украйна, тази територия незабавно ще бъде върната на България. Така нашите македонски българи автоматично ще станат неразделна част от Свободния свят. А скопските сърбо-комунисти ще трябва да се укриват от ударите на българския закон за националните предатели... бг.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вардарска бановина, провъзгласена от Тито за СФРМ, след това самопровъзгласила се за Македония, едновременно е с претенции да е единствен наследник на Александър Македонски , и единствените истински българи , отдавна не представлява интерес за друг освен за Русия.Отново като троянски кон на Балканите, какъвто е и бил замисъла при изкуственото й създаване преси стотина години.
4
8
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Една стотинка не давам за бившите българи от РСМ. Да ги изколят албанците до крак няма ми трепне нищо. Мицко да си стои в чукарите. Накрая ще го отделят от Албания в преговорите и албанците ще го погнат вътре в РСМ. Чакаме шоуто :)))))))))))))))
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 3: защото блатная има повече пари от арабите. Както и освен Германия никой друг не ни е защитавал и застъпвал след освобождението от руското блато.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-после един интелигентен отговор на македонските простотии.Личи си,че новият м-р на външните работи е дипломат от кариерата и знае как да отговори.
1
7
 
7
 
! Отговори
Преля преди 2 седмици
Ромите у нас дерибействат , държавата не може да се справи ! Мъже стягайте се ! Настъпва времето за плащане на сметките