Мощна ракетна атака по Москва ще убеди Русия да започне преговори с Украйна

Украйна иска разрешение да използва оръжия с далечен обсег
25 авг 2024 13:05, Петър Бойчев
681
Мощна ракетна атака по Москва ще убеди Русия да започне преговори с Украйна
Снимка БГНЕС

Украйна иска разрешение от Запада да използва ракети Storm Shadow с голям обсег за унищожаване на цели дълбоко в Русия. Това, според Киев, може да принуди Москва да преговаря за прекратяване на военните действия, пише The Guardian. Украински официални лица предполагат, че използването на англо-френски оръжия в "демонстрационна атака“ ще покаже на Кремъл, че военни съоръжения близо до самата столица може да са уязвими на директни атаки.

Гледната точка, казва един източник на изданието, е, че Русия ще обмисли преговори само когато смята, че Украйна е в състояние да "заплаши Москва и Санкт Петербург". Тази стратегия обаче е високорискова и все още няма подкрепа от САЩ.

Украйна лобира в продължение на месеци, за позволение Storm Shadow да бъде използван срещу цели в Русия, с малък успех. Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки по повод Деня на независимостта на страната, заяви, че Киев няма друг избор, освен да отговори на пълномащабното нахлуване в Русия, започнало преди 913 дни, през февруари 2022 г. - и по-специално на използването на Москва на авиационни бомби и балистични ракети срещу Украйна.

"Нашият враг също ще знае какво означава достойно, симетрично и широкообхватно украинско възмездие, което рано или късно ще достигне всяка точка на Руската федерация, която е източник на опасност за живота на нашата държава. и нашия народ“, подчерта украинският президент.

В Киев смятат, че след като са видели, че украинските въоръжени сили могат да нанесат дълбоки удари, Кремъл може да преоцени действията си. Но малцина вярват, че президентът Владимир Путин е заинтересован да спре.

Ракетите Storm Shadow са разработени основно като част от англо-френско сътрудничество и се произвеждат от европейското съвместно предприятие MBDA, което също има италиански партньор. Но тъй като част от компонентите на ракетата се доставят от САЩ, Белият дом също трябва да се съгласи с използването й на руска територия. Досега Вашингтон отказваше да направи това, опасявайки се от ескалация на конфликта.

Зеленски твърди, че последиците от операцията на Украйна на руска територия показват, че предупрежденията на Кремъл за червените линии са преувеличени. Москва до голяма степен омаловажава нападението, като лидерите го споменават малко публично и описват реакцията си като "операция за борба с тероризма".

Американски служители смятат, че ракетите Storm Shadow и други ракети с голям обсег може да не са достатъчно точни на дълги разстояния и че руските изтребители, които изстрелват планиращи бомби в зоните на фронтовата линия на Украйна, до голяма степен са базирани извън техния обсег.

Съобщава се, че Обединеното кралство не се е обърнало официално към САЩ за разрешение Украйна да използва Storm Shadow на руска територия. Министерството на отбраната отказа коментар, но повтори предишни изявления, че Лондон смята, че Украйна има "ясно право на самоотбрана“, пише Труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


681
Още от ЕС
Пак опашки по летищата от 1 септември, връщат ограничения
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
0
 
6
 
! Отговори
До 404 преди 3 седмици
Е да си говориш сам измислени хора е първия признак на психичното заболяване
376
4
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Ако се атакува с ракети Москва,не мислите ли ,че ще има ответен удър. ? Или толкова ви е пипето?
375
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руснаците немогат да опазят собствената си държава, тръгнали да завоюват Европа!
374
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички руснаци и русофили в Сибир!
373
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Петър Бойчев, ти ли избра снимката? С по-актуална не разполагаш ли? Тази снимка е от миналата година.
372
8
 
2
 
! Отговори
Телеграм бай бай преди 3 седмици
Франсетата арестуваха Дуров. Кремъл са в паника. По всичко личи че ЦРУ и европейските служби ще имат кодовете за достъп и цялата информация в Телеграм. Дори и да се изтрият всички канали и информация, тя има бекъп и се складира до 6 месеца. Спукана работа на много хора които са се занимавали с телеграм гг :)
371
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-фашистката държава е Русия.Всеки ден се ограничават правата на блат.няците и им се промиват мозъците с укази и забрани.Там войната е религия -те живеят с нея и заради нея.Сега ги примамват в армията с еднократно заплащане от милион рубли и заплата от 200 000 рубли.
370
5
 
12
 
! Отговори
Мощна атака преди 3 седмици
Но все пак украинските индиански вождове да не се напъват много за да изцапят гащите.
369
1
 
5
 
! Отговори
До 389 преди 3 седмици
Аз не разбрах до кога ще просиш тук
368
11
 
5
 
! Отговори
КЪРВЯЩИЯ ПУТИН преди 3 седмици
ОДОБРЯВАМ РАКЕТНА АТАКА ПО КРЕМЪЛ И ЦЯЛА МОРДОРСКВА! И АЗ КАТО ИМПЕРАТОР НЕРОН ИСКАМ ДА ВИДЯ КАК ГРАДА ГОРИ :D
367
0
 
2
 
! Отговори
До 383 преди 3 седмици
С кой си говориш бе
366
11
 
5
 
! Отговори
За ЕС и НАТО преди 3 седмици
Крайно време е Украйна да удари по Москва! След превземането на Курск, се видя че Русия е "Умряло куче" разчитащи на блъфове и стара слава. Но в действителност са небоеспособни и слаби.
365
6
 
7
 
! Отговори
до 373 преди 3 седмици
Украинска копейко???Винаги съм знаел,че русофила е елементарно неграмотно животно.Понеже няш мозък и копираш нещо видяно.В Украйна се използват гривни това е името на паричната им еденица руска мангошвилязо.Там копейки няма,неграмотна твар.
364
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вън наглите украински от България
363
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин не е стар ерген, а парясник!
362
2
 
12
 
! Отговори
Фитока преди 3 седмици
Ха,ха,ха!Че кога са спазвали забрана?Да не би да са им разрешавали да стрелят по гражданите на Белгород с касетъчни?По-скоро е вероятно да имат оператори от страните доставчици под формата на доброволци,както се оказа,че от частната военна компания "FOG",която е базирана в САЩ участва в сраженията в Курска област с украински униформи след като чеченците ги избиха.Кой ли им плаща?И да е Украйна,тя е на издръжка.Но Западът не знаел за атаката,е,сега знае,да видим как ще ги измъкне?
361
1
 
2
 
! Отговори
До 375 преди 3 седмици
Още ли избиваме комплекси за малоценност
360
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вън наглите укри от България!
359
3
 
13
 
! Отговори
До 372 преди 3 седмици
На тая украинска психиатрия ограда няма ли още или си мислиш,че тук ти е Урколадия
358
6
 
2
 
! Отговори
до 366 преди 3 седмици
Родителката ти върти бърдуци на расийските солдати и им ближе оцапаните с фекали дирници.