Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз

Завинаги да се приключи със зависимостта от руските изкопаеми горива
18 юли 2024 15:00, Елка Василева
278
Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес пред Европейския парламент в Страсбург политическата си програма за следващите пет години, ако днес бъде преизбрана за втори мандат.

Икономика

Фон дер Лайен обеща “прагматична Зелена сделка” и настоя ЕС да ускори задълбочаването на единния пазар, с по-малко бюрокрация. По нейните думи европейските инвестиции в чисти технологии в последните години далеч изпреварват САЩ и Китай. Тя обеща да предложи програма за привличане на частни инвестиции в тази област.

Трябва завинаги да приключим със зависимостта от руските изкопаеми горива, настоя Фон дер Лайен.

Сигурност и отбрана

Председателката на ЕК предложи ЕС да обедини сили в областта на отбраната с местно производство и общи проекти, включително с развитие на общ противоракетен щит.

Фон дел Лайен критикува мисията на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и посочи, че никой не иска справедлив мир повече от украинците. Ще бъдем с Украйна, докогато е необходимо, посочи тя.

За първи път от десетилетия свободата ни е застрашена. Длъжни сме да защитим Европа, необходим ни е европейски отбранителен съюз. Трябва да създадем единен отбранителен пазар, каза Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК обеща във втория си мандат да предложи утрояване на силите на европейската гранична служба “Фронтекс” и удвояване на състава на Европол с осигуряването на право за трансгранична дейност.

Мигрантите са хора като нас. Имаме нужда от общ подход при връщанията на незаконно дошлите мигранти, каза тя и предложи да има еврокомисар за Средиземноморието.

Според нея ЕС има морална и политическа отговорност да приеме още държави в европейското семейство.

Общество

Фон дер Лайен обеща да предложи допълнителни облекчения за европейските земеделци, за да имат те достойни доходи, и да назначи еврокомисар по въпросите на достъпа до жилища.

Тя предложи ЕС да въведе мерки срещу онлайн тормоза и настройките на някои платформи, водещи до пристрастяване.

По нейните думи е необходим “европейски щит” срещу външните опити за разрушаване на демокрацията. ЕС трябва да има служба за борба с дезинформацията, която да работи в сътрудничество с националните служби за сигурност, посочи Фон дер Лайен.

ЕС трябва да подкрепя независимата журналистика, да насърчава медийната грамотност, каза тя.

Борбата с корупцията и върховенството на закона ще бъдат сърцевината на нашата работа. Спазването на законността ще остане задължително за получаване на средства от ЕС, добави в словото си Фон дер Лайен.

По-късно днес евродепутатите ще гласуват нейната кандидатура и резултатът се очаква в следобедните часове.
(кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ей, руснаците, ако четете това - да знаете, че 70% поне не подкрпяме тази урсопия и поне 90 % сме против война с Русия! Не ни бомбете, - и ние сме жертва на неолебарастията също!" - Преклонена главица сабя не я сече. Всички сложили плюсче на този коментар сте на този принцип. Ето защо по време на Априлското въстание толкова малко хора са се включили. Щом Русия твърди, че САЩ командват всички в НАТО, защо ще нападат България, а не нападнат САЩ? Не им стиска ли? Или е по-лесно да плашат зай_ците?
184
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ей лъжец, никога не са ни забранявали да влизаме в църкви през соца, че тя църквата беше до училищата ни, бе! Коледа , също никой не ни е забранявал да празнуваме някога, това са си ваши измишльотини и лъжлива пропаганда, с които лъжете младото поколение, което не познава соца!" - Викаш аз съм лъжец? Може и да е имало църква до училището ти, но ти си този, който лъже младото поколение, че се е влизало безпроблемно там. Аз и днес рядко влизам,НО вие да ми се правите на православни няма да стане!
183
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Какво търгуваш? Нищо друго(българско) не видях в Германия, освен едно бяло саламурено сирене. Дори тук, българските продукти в супермаркетите, са ги сложили отдолу, където не се виждат лесно!" - Има статистики с кои държави каква търговия имаме. Това, че ти си видял само някакво си сирене означава ли, че търгуваме само със сирене? Като не си ходил в Дания например и е нямало как да видиш там Бг-продукти, защото не си ходил, означава ли че не търгуваме с Дания? Къде ви намират такива ИКОНОМИСТИ?
182
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Програмата на кокошката - още скубане и война. ФАЩ ги бутнаха в конфликт с Русия и икономическа криза, и тая *** няма да направи нищо да върне ЕС на правия път.. продължаваме в грешната посока...
181
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи, в момента ЕС разследва Урсула за 50 милиарда евро и конфликт на интереси свързани със закупуването на огромно количество ваксини, и в същият момент я преизбират за председател на ЕК. Аз по-голяма поростотия и при наще не съм виждал.
180
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А си задавам въпроса: С кой акъл се влиза в организация, която НЯМА разработен механизъм за излизане от нея при евентуални непреодолими различия? ЕС е създаден на базата на търговски съюз.Кой е този нормален търговски договор, в който липсват клаузи за разтрогването му? Не е ли това сифон за наивници?
179
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо го няма дясно-консервативния завой в ЕС. Защо ли? Волгин да обясни, нали е всезнайко, пък е в епицентъра на събитията!
178
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Комунизъм никога не е имало ! Акое нямало православие , какви са тези вековни църкви навсякъде . Айде бегай" - Къде да бегам? Няма да престана, защото НАЙ-ГОЛЕМИТЕ комунисти, тези, които дебнехте пред църквите някой да не влезе случайно да запали свещ, днес ще ми обясняват, че ТЕ и Путин защитавали православието. Обаче като ви напишат истината за лицемерието ви и няма какво да напишете, освен "аре бегай"? Аре бегайте вие с вашите глупости, че сте защитавали православието.
177
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не стреля по ухото на Урсула. Странно!
176
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едни и същи " кадърни", ( некадърници)!-:(Тия задминаха Комунизма!!-:(
175
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази не мога да я гледам!Кажете как да помогнем на хората от Воден ,на които изгоря всичко,което имат.
174
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба Меркел покани мигрантите,баба Урсулка ще ги дундурка. Всичко е режисирано от САЩ. Заради войната в Украйна дъртата е преизбрана.
173
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 178 - Собствените и колеги от този кабинет, в който беше министър, казаха че е най-слабиуя възможен министър. Нашата е наредена, защото е част от "елита". Татко е бил политик, мъжът не е пшървия от родата си, който меси водите и дава наклон на цял един континент ...
172
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя уродд на снимката докато не съсипе всичко няма да се откаже.
171
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мдаааа , наистина това са сатанистите .
170
1
 
3
 
! Отговори
уу преди 1 месец
Еврогинеколожки съюз :)
169
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
избрана е вече. Напишете кои представители на България как са гласували. Който я е подкрепил, не е българин. При доказано 1. Плагиатство за докторска степен; 2. Конфликт на интереси при ковид пропагандата; 3, Разпалване на омраза сред народа .... отделно, че беше министърка на отбраната на Германия и след нея се установиха огромни !!! липси и масова принадлижност към нацистки формирования, включително на висш персонал ...
168
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жената е омъжена за 10-то поколение съвременен аристократ. Идеята, че ще има социална политика, която ще е в ущърб на богатите е просто смешна. Социалната им политика, ще напада единствено врагове и ще дава минимално на морално опрапастени индивиди, които вярват, че "Който не работи, няма да яде", е едва ли не проклятие... Събираш нещастниците и айде!
167
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това си е чист мазохизъм за ЕС !
166
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До нн - За съжаление, не работи така. Ако някой действа на въпреки, веднага се заменя. Не ти трябва, да имаш гоялма група дадена организация, че да я завземеш. Трябва ти структурирана група, която предварително знае, как да действа и кого да атакува, как да кара дурите, да ѝ изпълняват исканията и си ти човека.