Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз

Завинаги да се приключи със зависимостта от руските изкопаеми горива
18 юли 2024 15:00, Елка Василева
278
Програмата на Фон дер Лайен - прагматична Зелена сделка, европейски отбранителен съюз
Снимка: архив, БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес пред Европейския парламент в Страсбург политическата си програма за следващите пет години, ако днес бъде преизбрана за втори мандат.

Икономика

Фон дер Лайен обеща “прагматична Зелена сделка” и настоя ЕС да ускори задълбочаването на единния пазар, с по-малко бюрокрация. По нейните думи европейските инвестиции в чисти технологии в последните години далеч изпреварват САЩ и Китай. Тя обеща да предложи програма за привличане на частни инвестиции в тази област.

Трябва завинаги да приключим със зависимостта от руските изкопаеми горива, настоя Фон дер Лайен.

Сигурност и отбрана

Председателката на ЕК предложи ЕС да обедини сили в областта на отбраната с местно производство и общи проекти, включително с развитие на общ противоракетен щит.

Фон дел Лайен критикува мисията на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва и посочи, че никой не иска справедлив мир повече от украинците. Ще бъдем с Украйна, докогато е необходимо, посочи тя.

За първи път от десетилетия свободата ни е застрашена. Длъжни сме да защитим Европа, необходим ни е европейски отбранителен съюз. Трябва да създадем единен отбранителен пазар, каза Фон дер Лайен.

Председателката на ЕК обеща във втория си мандат да предложи утрояване на силите на европейската гранична служба “Фронтекс” и удвояване на състава на Европол с осигуряването на право за трансгранична дейност.

Мигрантите са хора като нас. Имаме нужда от общ подход при връщанията на незаконно дошлите мигранти, каза тя и предложи да има еврокомисар за Средиземноморието.

Според нея ЕС има морална и политическа отговорност да приеме още държави в европейското семейство.

Общество

Фон дер Лайен обеща да предложи допълнителни облекчения за европейските земеделци, за да имат те достойни доходи, и да назначи еврокомисар по въпросите на достъпа до жилища.

Тя предложи ЕС да въведе мерки срещу онлайн тормоза и настройките на някои платформи, водещи до пристрастяване.

По нейните думи е необходим “европейски щит” срещу външните опити за разрушаване на демокрацията. ЕС трябва да има служба за борба с дезинформацията, която да работи в сътрудничество с националните служби за сигурност, посочи Фон дер Лайен.

ЕС трябва да подкрепя независимата журналистика, да насърчава медийната грамотност, каза тя.

Борбата с корупцията и върховенството на закона ще бъдат сърцевината на нашата работа. Спазването на законността ще остане задължително за получаване на средства от ЕС, добави в словото си Фон дер Лайен.

По-късно днес евродепутатите ще гласуват нейната кандидатура и резултатът се очаква в следобедните часове.
(кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
1
 
21
 
! Отговори
не може да бъде! преди 1 месец
Ако това е програмата на г-жа фон дер Лайен - с оглед на случващите се събития,можем да кажем-безполезни фантазии,но на клечка!?
204
2
 
22
 
! Отговори
someone преди 1 месец
никой не иска справедлив мир повече от украинцитехаха и какъв е той? Русия на колене и прочие глупости и фантазии, това не е мир, желание за тотална война.
203
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелена сделка дрън, дрън, като е толкова загрижена къде европейската помощ, като България гори. Само омайни думи не вършат работа. Ако имаше нещо истинско в този ЕС до сега от всички страни щяха да са струпани хеликоптери които да се борят с огнените стихии, но уви, няма.
202
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А баба Урсулица може ли да остане на поста, ако бъде осъдена. Или ще оказва влияние върху делото, да го държи "на трупчета" следващите 5 години..
201
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Програмата - още от същото, нищо ново под слънцето, геноцид за европа и подмяна на населението
200
0
 
10
 
! Отговори
Сатир преди 1 месец
Боко да цуне Урсулка по скута и после да го духаме дружно.
199
1
 
16
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
Трябва да отидете в затвора, а не в Европейската комисия. Така *** Заянчковска-Херник, лидер на групата на "Европа на суверенните нации" с обърна към Урсула фон дер Лайен по време на дебата да избор на председател на ЕК. Според евродепутатката от Полша Фон дер Лайен е унищожила селското стопанство, правейки европейците все по-бедни и по-бедни и е отговорна за всяко изнасилване и подли атаки, извършени от нелегални мигранти".
198
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Войната с Русия ще отдели много въглеродни газове, прахово замърсяване. Ще намалим евроизискванията, да си проведем войната, после ще зеленеем пак.
197
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зелена сделка в зелено и евро ! Екологията се превърна в Понци схема. Много проекти , никакъв резултат .А народа ще плаща измислени данъци за пазене на природата което компаниите НЕ СПАЗВАТ !
196
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този продукт на човешката отделителна система трябваше в момента да е в затвора за корупция в чудовищни размери, а не да кара втори мандат.
195
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя фашистка бабичка трябва веднага да бъде пратена в каторга . Най добре в някоя сибирска
194
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая прагматична лелка, направо ме разби.
193
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румънката вдигна високо православна икона и каза , че ЕП е дом на сатанисти .При вида на иконата всички изпаднаха в паника , лицата им се смениха , настана суматоха , усети се страх в очите им и изгониха румънската депутатака от залата
192
2
 
25
 
! Отговори
Дани преди 1 месец
"европейски отбранителен съюз"? Още един? НАТО не ни ли стига или той вече не е отбранителен?
191
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Урсула предлага милитари зелена сделка за война с Русия. Кафяво и жълто ще нашари милитари зеленото сделче. Няма да има недоволни. Пушек и огън се разрешава за специалната милитарна операция. Разрешава се на танковете да отделят въглеродни емисии и всеки европеец да отдели газове на разложение.
190
2
 
29
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Българите подкрепят Русия!
189
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А къде е тази кокошка сега, като България гори. С какво ни помагат тези измислени герои и как никой нищо не изпрати към България. Тези празни приказки зелени сделки и всякакви подобни не помагат на хората на които къщите горят и живота им се срива. Вече са ми супер противни, това не са хора, а алчни същества. Дано горят в Ада.
188
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дълбоката корупция започва от Брюксел. Съпругът на тази есесовка, засмукал стотици хиляди по времето на Ковид-чумата,остана извън законите.Днес избират тази жаба за втори мандат,за да продължат с кражбите от хазната на всички 27 -ем членки на ЕС.
187
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая специалистка дали са я канили на сватбата на века или тя е само един подизпълнител?
186
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Какво търгуваш? Нищо друго(българско) не видях в Германия, освен едно бяло саламурено сирене. Дори тук, българските продукти в супермаркетите, са ги сложили отдолу, където не се виждат лесно!" - Знаеш ли, че дори в провинциален град като Смолян се произвеждат части за Порше? Тях в супермаркета няма как да ги видиш, но явно сам няма как да се сетиш за това. Дори министърът на икономиката не е виждал всички стоки, които изнасяме, но Пенчо от с.Пенчово щом не ги е виждал, значи не се произвеждат.