F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път

Първите изтребители от САЩ пристигат в Украйна през юли
4 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
302
F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път
Снимка БГНЕС

Военно-въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) биха могли да вдигат едновременно във въздуха до дузина F-16, след като получат първите американски изтребители. Но реалностите на военното време и съответното обучение на украинските пилоти ще ги принудят да изпълняват бойни задачи в много по-ограничен мащаб, коментират анализатори пред изданието Kyev Post.

"Типичният оптимален размер на група F-16 е два до четири самолета, работещи заедно с опитен пилот, който е обучен и квалифициран да управлява няколко самолета като ръководител на екип. Самолетът е оперативно настроен и проектиран да оптимизира бойните способности без стриктен контрол от непосветения персонал на земята, като МиГ-29 и Су-27“, се казва в публикацията.

Според Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, първите F-16 ще пристигнат в Украйна през юли: "Вярвам, че в началото те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия“, казва той.

Подчертава се, че F-16 е проектиран за оптимално представяне във въздуха, а не за излитания от летища с тревни и чакълести повърхности. Бойните самолети изискват "чисти“ писти, построени с по-високо качество от украинските летища от съветската епоха, пише Фокус.

"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки. Той е проектиран да лети от нормално чисти летища, които отговарят на стандартите на НАТО и световните като цяло. Тези ниско монтирани всмукателни отвори също водят до това, че не могат да бъдат откривани от вражески радари... МиГ-29 има защитни наземни въздухозаборници, които пренасочват източника на входящия въздух към крилата, за да се даде възможност за работа върху мръсни повърхности, характеристика, която допринася значително за голямата му радарна зона“, пише изданието.

Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


302
Още от ЕС
ЕС ще въведе мито върху всички онлайн стоки от Китай
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
0
 
! Отговори
Бунтата преди 8 часа
Е НАШИЯ ИЗМИСЛЕН ПРЕМИЕР НА БАНКЯНСКИЯ *** ,ДА ПОДАРИ ЧЕЕТЕЖИТЕ НА НАШИТЕ САМОЛЕРИ БЕЛЙИМ ФРЪКНАТ В НЕБЕСАТА!!!!
212
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Брей много капризни тия американски самолети бре,руските засмукват всичко,това слама,сено,сгур,водка,боряшчик и пак си фърчат .
211
0
 
1
 
! Отговори
Рендето преди 1 ден
Абе на нас ни требваха - 8 Gripen NG или толкова Юж.Корейски FA-50, за охрана на въздушното ни пространство и толкуз. Например Полша закупи 48 FA-50, щото са по-прости от нас, нъл тъй?! А, Миг-29 беше Фронтови изтребител, за дилетантите това не говори нищо, а за спецовете - всичко!!! Миг-35 щеше да скрие топката на новия F-16 Block 70, но го спряха от производство, щото излезе скъпичък за корупционерите на Путин в Руското МО.
210
0
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 1 ден
Гати превода - въздухо засмукващи отвори. Преводачката май обича да смуче! 84999
209
1
 
5
 
! Отговори
токмак преди 1 ден
самолетче с един двигател
208
12
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 ден
На самата картинка по-горе се вижда колко високо е заборника на Ф-16 и как носовото колело е на почти метър ЗАД отвора и не може да засмуче нищо. Американците, като всички културни хора, които си ценят парите и си пазят техниката, се строяват във верига и правят уборка на пистата, преди полетния ден. И оттам рузките цига ни заключават, че Ф-16 не може да лети от неподготвена писта, а техния МиГ-29, който има 1/3 от ресурса на Ф-16, е много велик...
207
6
 
7
 
! Отговори
Неравен двубой преди 1 ден
"Ферари" срещу "Москвич" - смешно е, московецът ще го отнесе като бръмбар сламка.
206
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Пропущил си - осова линия че тия имат система за следвне на маркировката иначе не излитат
205
2
 
20
 
! Отговори
Прахосмукачка Ф-16 преди 1 ден
Изисквания към пистата накратко - да е: 1. Преметена. 2. Лъсната. 3. Бръсната. 4. Подстригана. 5. Напарфюмирана. 6. Да е прясно боядисана. 7. Да е подсушена със сертифицирана американска тоалетна хартия. 8. Да има цветна алея от двете страни на асфалта. 9. Цветята да са хипоалергенни и да не отделят цветен прашец. 10. Нощно време пистата да е осветена с халогенни прожектори, с автоматична американска система против заслепяване. 11. Да не прелитат ниско врабчета, гълъби и комари.
204
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Сега Зеленкьо ша проси балатуми да застилят пистите за тези паркетни самолети!
203
2
 
12
 
! Отговори
Топ...клийн.... преди 2 дни
...топ....прахосмукачка.... сега требе да се мисли за......'метлови войски'.... да метат пистата..... мухахахаха
202
2
 
7
 
! Отговори
Край преди 2 дни
Нашите обаче са и невидими и неуязвими. неръкотворни.
201
5
 
20
 
! Отговори
Край преди 2 дни
Цялата военна техника на НАТО е като мерцедес кабрио 5.5 AMG в тайгата. Военната технка трябва да е проста и ремонтопригодна на бойното поле.
200
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ф-16 е прахосмукачка. Ще чисти пистата.
199
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нашите евролунатици разбраха ли какво са купили? Самолет-примадона.
198
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да просто руснаците ги разруши ха пистите..да кацат на ливадата на Бaidin
197
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
русия освен леки жени нищо друго не може да произведе на ниво все и е трето класно
196
6
 
13
 
! Отговори
Възможност! преди 2 дни
Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, е искал да каже: "Вярвам, че в началото Ф16 те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия, след което ще сптар да съществуват, казва той.Май ще се окаже че е добре че ги имаме само като чертежи. Сега Ф16 като се Ос**ерат като танковете Абрамс и Леопард, нащето мъдро народно събрание може да канселира сделката и да си поиска парите обратно!
195
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Московия на сто къса
194
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ф16 ще измете руската авиация от небето за това врещят на заклано московските Джанговци руската техника е по зле от ромска