ЕС ще въведе мито върху всички онлайн стоки от Китай

Пекин планира ответни мерки
3 юли 2024 21:15, Стела Стоянова
165
ЕС ще въведе мито върху всички онлайн стоки от Китай
Снимка БГНЕС

Европейският съюз планира да въведе вносни мита за всички стоки от китайските сайтове за електронна търговия, по-специално Aliexpress, Temu и Shein, включително и за стоки на цена под 150 евро, съобщи днес вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на свои източници, пише "Сега".

Според тях подобно преразглеждане на вносните мита в ЕС има за цел да се бори с "притока на голям брой евтини стоки". Европейската комисия ще предложи да се премахне сегашната ценова бариера от 150 евро, при която стоките могат да бъдат закупени без мито, се казва в публикацията. По данни на ЕК през миналата година в ЕС са внесени такива стоки за 2,3 млрд. евро.

В края на май китайските власти изпратиха писмо до Валдис Домбровскис, заместник-ръководител на ЕК, в което предупредиха за ответни мерки от страна на Китай, в случай че ЕС възнамерява да започне търговска война срещу Пекин чрез повишаване на митата върху китайските стоки. Според текста китайските власти са обезпокоени от нарастващия брой антидъмпингови разследвания срещу китайски фирми в ЕС и се надяват да възстановят нормалното търговско и икономическо сътрудничество с блока. В отговор на по-нататъшните недружелюбни стъпки от страна на официален Брюксел Пекин обмисля да повиши митата върху вноса на европейски селскостопански продукти и авиационно оборудване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: КитайЕСонлайн стоки
Още от ЕС
След хаоса във Франция Германия подобрява отношенията с Полша
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 1 ден
Радвай се ,българино ,че си в ЕС. Защото това мито ще плащаме ние ,потребителите,а не Китай. И парите,които ще плащаме в повече,ще отиват за оръжия за бандеровците.
145
0
 
4
 
! Отговори
В Европа ги е преди 1 ден
Страх да не източат спестените пари на европейците които си купуват всякакви евтини стоки от Китай които правят групаж на различни стоки и ти ги доставят на веднъж докато в Европа трябва да плащаш куриерски услуги за различни стоки по отделно от различни търговци при това всяка стока е по скъпа
144
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 1 ден
Занимавам се с продажба на стоки. 98% от стоката ни е от Китай и 2% е от Германия. За съжаление стоката от Китай е хем по-качествена, хем по-евтина. Държим немските неща за тези, които не искат "китайски б0kлyци". Тъпо, но факт.
143
7
 
0
 
! Отговори
Малко преди 1 ден
Закъсняло, но по-добре късно отколкото никога ,казват
142
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Европа не може да се конкурира с Китай, защото не произвежда достатъчно стоки за масова употреба дори за собствените си нужди.
141
0
 
8
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 1 ден
Ами да,аз си купих чифт стъкла за очила +8.00 диоптъра за 180 лв от Китай,дойдоха за 8 дни. А в Бг на същите диоптри в бг оптика ми искат 800 лв стъклото....Пак поръчах ама фотосоларни за 120 лв с тези диоптри и дори се пазарих.Хареса ми стъклата на двата производителя YIMARUILI и на ZENOTTIC,перфекни са,нямат изкривявания и аберации а съм ползвал десетина скъпи марки за 40 години
140
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 дни
ЕХЕЙ НА ВРЕМЕТО ПОЧТИ ЦЯЛА ЕВРОПА И САЩ СИ ИЗНЕСОХА ПРОИЗВОДСТВОТО В КИТАЙ ЗАРАДИ ЕВТИНАТА РАБОТНА РЪКА. СЕГА КАКВО ИСКАТ ОТНОВО ДА ПЕЧЕЛЯТ. НЕЩАСТНИЦИ ЩО НЕ СИ ПРОИЗВЕЖДАТ ТЕ А ОТИДОХА ЧАК В КИТАЙ.
139
6
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 дни
До 139: че няма рам памет и всичко ще ти забива, а вътрешната памет ще я запълниш за няколко месеца? То всеки бранд има нещо полу умряло на половин цена, но с логото им за да може някой да си го вземе, да го сложи на масата като пие кафе на село и да се прави на важен, че има Тамагочи Самсунг което забива като му пуснеш фейс или ютуб. 4 ГБ РАМ бяха рам памет преди години, сега е точно Тамагочи.
138
1
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 2 дни
До 138: четеш и не вдяваш и това е: и аз имам Хиаоми дето съм го дал на детето да гледа ютуб на него. Въпроса е, че телефоните я днешно време на 3-4 години са остарели и почват да не поддържат програми които ти трябват и се налага да го смениш защото е "морално стар", което с китайска марка не е проблем, но с телефон на който половината му цена е бранда е, защото още изплащаш потребителския кредит за да си с марково Тамагочи.
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Правите ли разлика между китайско и, произведено в Китай?
136
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Радослав "А евтин и хубав Самсунг е като евтин и хубав Ролс Ройс или е стар, но не ретро или е скопен. Няма такова животно." Верно ли? Я ми кажи, какво му е на Самсунг А23 5G.
135
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Радослав Въртиш се като на чеверме - ако някой ползва 5 години телефон му обясняваш, че е "зле" защото е стар, после обясняваш, че да ти изкарва дълго телефона било знак за качество. Последно, кое, или вече се обърка, като ти посочиха тактиките? Впрочем, Айфона 4, дето съм го дал на една от бабите ми ОЩЕ си баца. Ако искаш виж коя година е модела.Същото се отнася и за Макбук. Стандартния, белия от лакирана пластмаса. Той май е над 15 години.Само батерията му вече не става и затова е на кабел
134
0
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 2 дни
Нали според вас китаеца нямал технология, всичко се измисля в Европа, това какво е? Не е ли мислене, че китаеца не може да проектира нещо сам? Е вече почнаха и се справят доста добре. Пък вие си мислете, че там само се сглабят нещата. Те колко служители на ИТ фирми изловиха и уволниха, че аутсорсват към китайци, но неее, китаеца може само да сглабя, нали.
133
2
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 дни
До 131: не си сменям всяка година телефона защото не е *** както ти искаш да го представиш, в интерес на истината от всички телефони минали през мен (Нокия, Самсунг, ЛГ, Хуавей и Хиаоми) да ти кажа китайчетата изкараха най дълго. Доволен съм от тях и ще съм с тях до момента в който не открия по добро. А евтин и хубав Самсунг е като евтин и хубав Ролс Ройс или е стар, но не ретро или е скопен. Няма такова животно.
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Радослав Ти си ЕДИНСТВЕНИЯ тук, който слага на другите в устата думи за това, че китайците не били "способни". Тук разговора беше да това каква е РЕАЛНОСТТА и се разговаряше да ФАКТИ, и тъй като на теб ти е ТРУДНО да даваш такива, продпочиташ да лепиш етикетчета и да твърдиш, че другите казват неща, които те всъщност НЕ са казвали.
131
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 дни
До 132: драго комунопитекно: това, че европеец е измислил нещо, не означава, че трябва да имаме всички други раси за ***. Точно това мислене ни докара до тук, защото си мислехме, че китаеца е *** и само ще работи и няма да се възползва за да навакса технологично. Дадох примера не за да изкарам китаеца велик, а за да ти покажа, че и там има умни хора и, че не сме ние най великите. Но ти като едно чифтокопитни се захапа за една думичка и не схвана смисъла.
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Пазарът на дрехите втора употреба от нов внос от водещи европейски фирми ще процъфти
129
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Радослав Тракийското златно съкровище от Варненския некропол е на 8000 години. Когато китайците са висяли още по дърветата, ако трябва да използвам метафоричните ти илюзии. А измислянето на компютъра и интернета е еквивалента на измислянето на хартията, явно нещо със "заслугите" те води някой с едно око (ти знаеш от кои си, нали?) Аз една дума не съм обелил за режими тук, така че е ясно каква ти е песничката.
128
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Радослав Абе приятел, ти си по-голям роб на марките от мен, защото се кълнеш в китайското без дори да знаеш какво ползвам, нито пък си наясно, че има продукти да речем на Самсунг които са ПО-ЕВТИНИ от тези на Хуавей и Ксяоми. И приказките ти НЕ СЕ ВРЪЗВАТ. Ти ВСЯКА ГОДИНА ли си сменяш телефона с нов модел? Отговора СЪС СИГРУНОСТ е НЕ, тъй че удари на камък общо взето по всички линии - по цена, по свързаност с марки и по това какво означава качество.
127
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 2 дни
До българин: на мен ми е интересно защо си мислиш,че нацията която е измислила хартиените пари, сеизмографа, барута и куп други неща още по времето когато в Европа сме бягали след мамутите е неспособна да е високо технологична? И защо си мислиш, че всеки които има мнение различно от твоето е фен на цоцализма или путлерофашизма? С какво регулацията на пазара която ЕС иска да ограничи или забрани вноса на стоки от Китай се различава от забраните на НРС за внос на западни стоки?