Кой е Жордан Бардела, 28-годишното момче, което детонира Макрон

Това е вятър на надеждата и е само началото, заяви той в речта си
10 юни 2024 00:12, Нели Христова
60
Кой е Жордан Бардела, 28-годишното момче, което детонира Макрон
Снимка: БГНЕС

Жордан Бардела, който нанесе съкрушително поражение на алианса на президента Еманюел Макрон на европейските избори, е самоуверен 28-годишен политик, приветстван от поддръжниците си като политически феномен.

Бардела, израснал в дом с един родител, през 2022 г. официално става лидер на антиимигрантската партия "Национален сбор" (НС) едва на 27 години, но разполага с комуникационните умения на много по-възрастен политик.

НС, с Бардела начело на листата си, получи двойно повече гласове от центристкия алианс на Макрон на изборите за Европейски парламент - което накара Макрон да обяви по телевизията, че разпуска парламента и свиква предсрочни избори на 30 юни.

"Франция произнесе присъдата си и няма обжалване", заяви Бардела, цитиран от АФП.

"Нашите сънародници изразиха желание за промяна, но и път за бъдещето", каза той пред поддръжниците си, като добави, че резултатът показва "решимостта на нашата страна Европейският съюз да промени посоката си".

„Това е вятър на надеждата и е само началото“, добави той, описвайки Макрон като „слаб президент“.

"Не срещу Европа"

Бардела пое ръководството на НС от Марин льо Пен, която се опитва да отърве партията от обвиненията в расизъм и антисемитизъм, наследени от нейния баща и съосновател на партията Жан-Мари льо Пен.

Льо Пен, която зае второ място на последните два президентски избора, остана лидер на партията в парламента и се очаква да се кандидатира отново през 2027 г.

Но нейният харизматичен наследник, който има 1,2 млн. последователи в TikTok, се оказва основен актив в привличането на все по-млад електорат.

Льо Пен даде знак, че ще бъде министър-председател, ако спечели Елисейския дворец през 2027 г. Но в НС се чуват гласове, че младият лидер може да бъде дори по-добър кандидат от своя ментор.

Бардела допринесе за изглаждането на имиджа на "Национелен сбор", която Жан-Мари Льо Пен някога ръководеше от замък в богат град западно от столицата.

Лидерът на НС през 2022 г. сподели подробности за детството си на осмия етаж на сив небостъргач в обхванатия от престъпност район Сена-Сен-Дени североизточно от Париж.

По време на кампанията Бардела беше счетен за победител в телевизионен дебат срещу малко известната водачка на партийната листа на Макрон Валери Хайер.

Очевидно изнервен от недоброто представяне на Хайер във формат „очи в очи“, министър-председателят Габриел Атал се изправи срещу Бардела в дебат на 23 май и успя да окаже значителен натиск върху шефа на НС по отношение на Европа.

Атал се опита да обрисува Бардела като лидер на "партия без съдържание", която няма сериозен интерес към Европа и има визия за „обръщане към себе си и край на Европейския съюз“.

Бардела отговори: "Аз не съм против Европа. Аз съм против начина, по който Европа функционира сега."

Опитвайки се да спечели значима роля в Европа след изборите, Бардела отдалечи НС от фракцията на Алтернатива за Германия (АзГ), като заяви, че след поредица от противоречия повече няма да заседава в парламента заедно с германската партия.

"Капитане, о, капитане"

Критиците на Бардела го обвиняват, че прекарва твърде много време в усъвършенстване на публичния си имидж, а не достатъчно в изучаване на важни политически въпроси.

Крайнолевият европейски депутат Манон Обри го определи като "призрачен представител“, тъй като през последните пет години често не се е появявал в залата на Европейския парламент.

И възходът му не мина съвсем без противоречия.

През януари Бардела беше обвинен в телевизионни репоражи, че е използвал анонимен акаунт в Twitter, за да споделя расистки послания, когато е бил политик на местно ниво - твърдения, които той категорично отрича.

Една публикация от 2017 г. от акаунта "RepNat du Gaito$ включва неприлично изображение, осмиващо Тео Лухака, млад чернокож мъж, който през същата година е получил тежки наранявания от полицейска палка, се казва в репортаж на телевизия France 2.

През януари френският съд даде на трима полицаи условни присъди по делото, което е рядко срещан случай на полицейска бруталност, стигнал до съда.

Бардела не е направил революция в системата на убежденията на партията, посочват експертите, но придава на партията си младежко излъчване.

"Капитане, о, капитане, имаме нужда от теб, за да ни водиш", звучи саундтракът към неговия предизборен пост в TikTok.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от ЕС
Изборно чудо: 24-годишен инфлуенсър от Кипър влезе в ЕП
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Либерастията не може да спечели избори, само да ги краде. И се вижда че когато не може да ги открадне, хората се надигат и показват че не искат психясали либерасти като ***, урупсията и шмулца да вземат някакви решения от името на нормалните хора. Да се отърсим най-накрая от тая сатанистка клика наложена ни от глобалната соросоиднаИзмет която съсипа Европа и живота на хората.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Кой е Жордан Бардела, 28-годишното момче, което детонира Макрон". нела е във вихъра си, пратете я най-накрая да си завърши третия клас де!!! "Детонирала" е Макарона.
51
0
 
2
 
! Отговори
вятъра на промяната преди 2 седмици
сега задуха от изток :)
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това ще е следващия ,който ще изяде емигрантския ритник!
49
0
 
3
 
! Отговори
Искрен преди 2 седмици
До 2 e повече от 5А всъщност новото име на фашизма е неолиберализма и нпвите фашисти са неолибералите ;)
48
0
 
0
 
! Отговори
СМЪРТ ЗА АМЕРИКА преди 2 седмици
Ако стане война, аз лично ще у*б*и*я ТВ водещи и журналисти като Цв. Ризова. Недай си боже да срещна политик по пътя си. Ще режа парче по парче от него и ще го заливам с бензин.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Казва се детронира, а не детонира, как такива като тези жалки журналисти-преписвачи си намират работа
46
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
спрете незабавно воините по света спрете да изпращате оръжие и пари наубии-ци 21 век се избиват млади хора и се съсипват милиони семеистваспрете се наи после стига с тези печалби
45
2
 
13
 
! Отговори
ВОДОПАДИ преди 2 седмици
ОТ ДОБРИ НОВИНИ ИДВАТ ОТ АВСТРИЯ, ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ > АУТ НА ЛИБЕРАСТИТЕ
44
10
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
САЩ, НАТО и Някои Западни държави тотално бъркат, като си мислят, че Джуджанka физически ще нападне Европа. Няма такова нещо. Просто силиците му са малко. С една Източна Украйна не може да се оправи. Той е намерил много по-успешен подход и вече завладява Европа, разделяйки я малко по малко. Създава си партии с купени от него политици. Негова е Сърбия, Словакия с Фицо, Унгария с Орбан. Сега и Франция ще е негова, защото този Бардела е от партията на Льо Пен, а тя си е 100% мордорско прокси
43
0
 
7
 
! Отговори
mda преди 2 седмици
Нинова кога ще събере толкова гласове а? Аааа тя няма тикток, затова
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Гайричи Ми той Орбан какъв е?
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бордела, едва ли.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези, които искаха ГЕРб да писне кокала не бяха мнозинство, прави разлика. Направи силна алтернатива на ГЕРб и ги накарай да пуснат кокала. Но с търкаляне по кръстовища и каране на тротинетки няма как да си алтернатива на ГЕРБ.
39
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Във Франция говорят и правят политика! Всички предлагат, спорят и говорят за бъдещето на Ес, зелена сделка, джендерии и миграция, а също реиндустриализация! Коя от тези теми у нас е обсъдена?! Къде са ни политиците?! Кой от нашите политици може и каза нещо смислено и компетентно! А ТВ пазара е гротеска- пълна тъъпотия- Бойко Василев и Цветанка Ризова- дъно на дъната! Не може така бе хора- ще си докараме някой тотален идииот на власт накрая!
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 39Кои сте Вие, дето 10 години не искате ГЕРБ? Властта се взема с победа на избори, а не с екцесии на площадите, или чрез"алабала".Когато изкараха футболните агитки 2013 Боко сдаде властта.Когато умишлено/според мен/загуби президетските избори сдаде властта. Последните 4години реално само веднъж загуби избори.От Слави Трифонов. То и Слави тогава се изненада от силата на чалгапоклонниците. На следващите избори бе"алабалата"с машинките. Киро бил чел друга социология, не официалната.
37
2
 
16
 
! Отговори
Shark преди 2 седмици
До 2 e повече от 5. Живеем в сват, в който хората, които казват истината биват наричани популисти и фашисти, а истинските фашисти, които съсипват държави и толерират войни биват наричани демократи. В този смисъл дали Льо Пен е от фашистите, или Фон дер ***??? За мен е втората
36
3
 
3
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
Ся, Бардела всъщност е БарделКа, ама то във Франция какъв да дойде..?!
35
2
 
11
 
! Отговори
пак ли педераст преди 2 седмици
във френската арабска джамахирия останаха ли нормални мъже ?
34
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ето, Макрон е разбрал, че нещо се случва и хората не го искат и затова демократично и по собствена воля е разпуснал парламента! Какво повече искате от него? В България хората 10 години не искаха ГЕРБ, но никой от ГЕРБ не искаше да пусне кокала.